Açık alanda sigara izni değişiyor mu?

​Açık alanda sigara izni genişletiliyor.
​Açık alanda sigara izni genişletiliyor.

5727 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine dair kanunla hayatımıza giren sigara yasakları, 'Açık alan' kavramının işletmeciler tarafından istismar edilmesi nedeniyle genişletiliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu kavramın değiştirilerek sigara içmeyen insanların o dumana herhangi bir şekilde maruz kalmasını önlemek için yeni yaptırımların gelebileceğine işaret etti.

Tütün ürünlerinin kapalı alanlarda kullanımını yasaklayan “5727 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişlik Yapılması Hakkında Kanun” Resmi Gazete'de yayımlanarak hayatımıza girmişti.

Günümüzde bu kuralın işletmeciler tarafından 'genişletildiği' aslında açık olması gereken yerlerin kapalı kaldığı ve bu kuralların istismar edildiği gözlemleniyor.

Habertürk'ten Demet Demirkır'a konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açık alanda sigara iznine ilişkin detayları paylaştı.

"Artık 'açık alanda sigara izni' kavramını değiştirmek istiyoruz." diyen Koca, "Sınırlanmış alanlarda, dışarıdan görülemeyecek şekilde kapatılmış, dışarı duman ve koku sızdırmayacak şekilde bir düzenleme olmalı." diyerek sigara yasağının genişletileceğinin sinyalini verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sigara paketlerindeki değişiklik

Sigara paketlerinde uyarı alanlarının yüzde 85'e yükseltildiği standart sigara paketi uygulamasının temmuz ayında başlayacağı geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu. Tütünle mücadele kapsamında başka çalışmalar yapıldığına da dikkati çeken Bakan Koca, “Artık 'açık alanda sigara izni' kavramını değiştirmek istiyoruz. Sınırlanmış alanlarda, dışarıdan görülemeyecek şekilde kapatılmış, dışarı duman ve koku sızdırmayacak şekilde bir düzenleme olmalı" diye konuştu.

Kapalı alanda sigara içme kurallarının istismar edildiği açıklandı.
Kapalı alanda sigara içme kurallarının istismar edildiği açıklandı.

Nargile de sıkı denetime giriyor

Nargilenin, birtakım kültürel öğelerin kullanılarak, geleneksel kodlarımıza vurgu yapılarak pazarlandığına dikkat çeken Koca, "Mevzuat kapsamında bu ürünlerin kullanım alanlarını da sıkı denetimlere tabi tutuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konuda da farklı mücadele mekanizmalarını devreye alacağız” açıklamasında bulundu.

'Açık alanda sigara' kavramına 'revize' geliyor

Açık alanda sigara içmeye ilişkin açıklama yapan Bakan Koca şöyle konuştu:

"Tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu yerlerde ihlallerin denetimi yapılmaktadır. Hatta bu konuda iller arası çapraz denetimler ile denetimler sıklaştırılmıştır. Ancak tütün yasağının işlerliği ile ilgili bazı sıkıntıların zamanla ortaya çıktığını gördük. Öncelikle açık alan tarifinin istismar edildiğini ve aslında sigara kullanımına izin verilmeyen ortamların çeşitli yöntemlerle kanuna uydurulduğunu biliyoruz. Örneğin açılır kapanır tavanlarla açık alan tarifi istismar ediliyor ve kapandığında açık alan tarifine uymayan alanlarda işletmeler sigara içilmesine müsaade ediyor.

Sigara yasağının kapsamı genişletiliyor.
Sigara yasağının kapsamı genişletiliyor.

"'Açık alanda sigara izni' kavramını değiştirmek istiyoruz"

Ayrıca açık alan diye tarif ettiğimiz yerler işletmelerin giriş alanları ve bahçeleri. Dumansız alanda oturmak isteyen ve nüfusumuzun yüzde 70’ini oluşturan kesim oturacakları yere geçerken bu yoğun duman alanından geçerek, genellikle kapalı alanda “kendilerine ayrılan” yere oturuyorlar. Kurala uyup sınırları içerisinde sigara içtirmeyen işletmelerinin kapısının önünde sigara toplulukları oluşuyor. Kaldırımdan yürüyüp geçmek isteyenler dumana maruz kalıyor. Televizyonlarda buzladığımız, gösterilmesine yasak koyduğumuz görüntülerin tamamı bu sefer gerçek hayatta çocuklarımızın gözü önünde yaşanıyor.

Sigara yasağına uymayanlara "ceza yağdı"
Sigara yasağına uymayanlara "ceza yağdı"

"Dışarıdan görülemeyecek şekilde kapatılmış, dışarı duman ve koku sızdırmayacak"

Bu sebeple artık “açık alanda sigara izni” kavramını değiştirmek istiyoruz. Sınırlanmış alanlarda, dışarıdan görülemeyecek şekilde kapatılmış, dışarı duman ve koku sızdırmayacak şekilde bir düzenleme olmalı. İçmeyen insanlarımız o dumana herhangi bir şekilde ne nefesiyle ne de gözüyle maruz kalsın istiyoruz. Artık sigaranın, tütünün insanların nazarında çekici bir yanı kalsın istemiyoruz. Diliyoruz ki sigara cazip bir şey olmasın, gençlerimizin ve çocuklarımızın bilinçaltında itici ve tiksindirici bir algı oluşsun."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >