Afrika ülkesi Gabon'da askeri darbe girişimi

Gabon'da ordu ulusal radyodan darbe bildirisini okudu.
Gabon'da ordu ulusal radyodan darbe bildirisini okudu.

Afrika ülkesi Gabon'da darbe girişimi yaşanıyor. Ordu sabah saatlerinde ulusal radyodan darbe bildirisini okudu. Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo'nun ise azledildiği açıklandı. Hükümetten yapılan açıklamada ise durumun kontrol altına alındığı ve darbecilerin de tutuklandığı bildirildi.

Başkentte yer yer silah sesleri duyulduğu belirtilirken söz konusu adımın askeri darbe olduğu kaydedildi. Askerler, hükümetin yerine 'Ulusal Yeniden Düzenleme Konseyi' kurulacağını bildirdi.

Okuduğu bildiriden sonra Cumhuriyet Muhafızları'nın eski komutanı General Ntumpa Lebani'yi Millet Meclisi'ne davet eden Üsteğmen Kelly, ticaret odalarının, sivil toplum temsilcilerinin ve din adamlarının da Meclis’teki toplantıya katılmak üzere harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Öte yandan zırhlı araçların başkentte bazı noktaları kapattığı aktarıldı.

Hükümet: Durum kontrol altında, isyancılar tutuklandı

Hükümetten yapılan açıklamada ise durumun kontrol altına alındığı ve isyancıların da tutuklandığı bildirildi. Hükümet Sözcüsü Guy-Bertrand Mapangou, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Durum kontrol altında. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından askerlerin bir kısmı yakalandı bir kısmı da kaçtı." dedi.

Radyoyu ele geçiren 5 askerden 4'ünün yakalandığını belirten Mapangou, bir askerin ise halen firari olduğunu ifade etti.

Ara ara silah sesleri duyuluyor

  • Önce devlet televizyonu binası çevresinden, ardından radyo binası yakınlarından ateş sesleri geldiği haberleri geçildi. Radyo binası önüne darbeyi desteklemeye gelen 300 kişiye askerlerin göz yaşartıcı gaz sıktığını aktaran Reuters, Libreville'de ara ara silah sesleri duyulduğunu kaydetti. Görgü tanıkları, darbeci askerler 'küçük bir grup' olsa da sokaklarda askerin güçlü varlığından söz etti. 'Sokaklarda tanklarla zırhlı araçların devriye gezdiği ve havada helikopterlerin daireler çizdiği' belirtildi.
Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo
Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo
  • Hükümete yakın bir kaynak, Reuters haber ajansına, komplocuların küçük bir grup asker olarak göründüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü de kısa bir süre içinde açıklama yapacağını söyledi.

Devlet Başkanı Bongo'nun ağırlaşan sağlık sorunları

Geçtiğimiz Ekim'den beri sağlık sorunları yaşayan Ali Bongo Ondimba Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da hastaneye kaldırılmıştı. 24 Ekim'de Kral Faysal Hastanesi'nde tedavisine başlanan liderin beyin kanaması geçirdiği ortaya çıkmıştı. Gabonlu yetkililer ise 56 yaşındaki liderin Suudi Arabistan'da bir yatırım konferansına katıldığını ve yaşadığı yorgunluktan dolayı hastaneye kaldırıldığını açıklamıştı. Daha sonrasındaysa politikacının sağlık durumunun ağırlaştığını kabul etmişlerdi.

Gabon'a dair merak edilenler

Gabon, resmi adıyla Gabon Cumhuriyeti, orta Afrika'nın batısında bulunur. Batıda Gine Körfezi, kuzeyde Ekvator Ginesi ve Kamerun, doğuda ise Kongo ile çevrilidir. Bağımsızlığını 17 Ağustos 1960 tarihinde Fransa'dan kazanmıştır.

Az nüfusu, yeterli tabii kaynakları ve yabancı yatırımlar Gabon'u bölgenin en zengin ülkelerinden biri haline getirmiştir. Afrika'nın en huzurlu ve problemsiz birkaç ülkesinden birisidir.

Sömürge dönemi

Gabon'un ilk ahalisi muhtemelen Pigmelerdir.

1471 - 1473 yılları arası: Portekizliler Gabon kıyılarına ulaştı.

17. yüzyıl ve 18. yüzyılın başı: Avrupalılar zenci ticaretiyle birlikte fildişi ve abanoz ticaretine yöneldi.

1843 yılı: Fransızlar sömürgeci olarak Gabon'a yerleştiler. Kuzeydoğudan gelen Franklar mahalli halkı püskürterek yerlerini aldı.

1849 yılı: Libreville azat edilmiş köleler tarafından kuruldu (Libreville serbest şehir anlamına gelir.)

1875 yılı: Savorgnan de Brazza Ogoue'yi keşfetti.

1886 yılı: Gabon bir Fransız sömürgesi oldu. Sonra Fransız Kongosu ile birleşti. 1888 - 1904 yılları arası: Gabon Fransız Ekvator Afrika' sına bağlı bir sömürge oldu.

Bağımsızlık dönemi

  • 1956 yılı: Sömürge özerkleşti.
  • 1958 yılı: Gabon Cumhuriyeti ilan edildi.
  • 1960 yılı: Cumhuriyet resmen bağımsızlığına kavuştu.
  • 1961 - 1967 yılları arası: Leon M'Ba cumhurbaşkanlığına getirildi (1964'te Fransa onun iktidarda kalabilmesini sağlamak için müdahale etti). 1967'de Omar Bongo iktidara geldi ve tek partiye dayalı olarak ülkeyi yönetmeye başladı.
  • 1990'da çok partili hayata geçildi ve 1991'de anayasa değişikliğiyle Partiler Yasası kabul edildi.
  • 1992'de Omar (Ömer) Bongo cumhurbaşkanlığına seçildi. 2009'da Omar Bongo vefat edince yerine oğlu Ali Bongo cumhurbaşkanı olarak devleti idare etmeğe başladı.

İklimi tropikal; hava her zaman sıcak ve nemlidir. Dar kıyı ovaları; tepelikli iç kısım; doğu ve kuzeyde ağaçsız büyük ovalar bulunur.

Ülkede petrol uranyum yatakları mevcut

Gabon Afrika'nın en gelişmiş ve zengin ülkesidir. Ülkenin gelişmekte olan ekonomisinin temelini madencilik oluşturur. Dünyanın dördüncü büyük manganez yataklarına sahip olan ülkede petrol ve uranyum yatakları da ekonomiye çok büyük katkı sağlar.

Madencilik ve petrol dışında diğer önemli faaliyet keresteciliktir. Tarımsal üretim genellikle geçimlik düzeyde sürdürülür.

Bantu kabilesi başlıca dört kabile boyuna ayrılır: Fang, Eshira, Bapounou, Bateke. Diğer Afrikalı ve Avrupalılar 154.000 civarındadır. Nüfusunun yüzde 30'a yakın bölümü Müslüman, yüzde 55'i Hristiyan, kalan ise yerel dinlere inananlardan oluşur.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >