AK Parti yeni askerlik düzenlemesi için bu akşam toplanacak

Ankara'de bedelli askerlik eğitimi
Ankara'de bedelli askerlik eğitimi

AK Parti Grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 21.00'de toplanacak.

Yeni askerlik düzenlemesinin ele alınacağı toplantıya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılacak.

AK Parti grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 21.00'de toplanarak yeni askerlik düzenlemesinin ele alınacak. Toplantıya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılacak.

  • Yeni askerlik sistemi ne getirecek?

  • Temel askerlik eğitimi ile 6 ay askerlik süresinin bitiminin ardından ihtiyaç ve isteğin yanı sıra askerlik süresine 6 ay daha er olarak maaşlı görev yapmak isteyenlere aylık 2 bin lira civarında harçlık verileceği bildirildi.Silah altına alınabilecek durumda şu anda 2 milyon 200 bin yükümlü bulunuyor. Bedelli askerliğin fiyatıyla ilgili kapsamlı bir çalışma yapıldığını belirten Hulusi Akar, hem Silahlı Kuvvetlerin hem gençlerin ihtiyacını karşılamak bakımından en optimal çözümün 30 bin lira civarında olması gerektiğinin ortaya çıktığını açıkladı.

Manisa'da bedelli askerlikte terhis olan askerler AA
Manisa'da bedelli askerlikte terhis olan askerler AA

10 soruda yeni askerlik sitemi

Bedelli askerlik sürekli hale geldi mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik uygulamasını, ordunun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getirdiklerini açıkladı.

İsteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek mi?

Bedelli askerlikten her yıl 145 bin kişi yararlanacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecek.

145 binden fazla başvuru olursa ne olacak?

Aynı yıl içinde ilk başvuran 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanacak. Kalanlar ise takip eden yıllarda eritilmeye çalışılacak. Uzmanların görüşleri ise takribi 2-3 yıl içerisinde bu yığılmanın biteceği yönünde.

  • "Milletin talebi ordunun ihtiyacı"

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik uygulamasının, ordunun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getirileceğini açıklamıştı.

Yeni sistem neyi amaçlıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), çevresindeki dış tehditleri de dikkate alarak, zorunlu askerlikten çok, profesyonel askerlik sistemine geçiş için bir ivme kazandı diyebiliriz.

Önlisans mezunları kaç ay askerlik yapacak?

Yeni askerlik sistemi ile lisans ve lisansüstü mezunları 12 aylık yedek subay olarak askerlik yapabilecek. Meslek Yüksek Okulu mezunları da yedek astsubay olarak askerlik görevini yerine getirebilecek. Bu süre Önlisans mezunları için de 12 ay olarak belirlendi.

İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması için görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık, 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.

Lise ve altı mezunlar kaç ay askerlik yapacak?

Lise ve altı mezunları için 6 ay+6 ay askerlik uygulaması getiriliyor. Bir aylık eğitimini tamamlayıp beş aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecek. Askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacak.

6+6'da ücret ne kadar olacak?

Ücret hakkında henüz resmi bir açıklama yok fakat 6 aylık eğitimi tamamlayıp 6 ay daha askerde kalmak isteyenler için sivil hayatta çalıştığı alacağı ücret veya daha fazlasını alması uzmanlar tarafından öngörülüyor.

Komando eğitimi AA
Komando eğitimi AA

Sözleşmeli er olarak kalabilir mi?

12 aylık sürenin sonunda arzu edenler sözleşmeli er erbaş kadrosuna geçiş için müracaat edebilecek.

Yurt dışındakiler için dövizle askerlik uygulaması sürecek mi?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için ise dövizle askerlik uygulaması devam edecek. Dövizle askerlik ile bedelli askerlik arasında ücret farkı olmayacak. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >