Alman basınından AB'ye sığınmacı tepkisi

Midilli'deki mülteciler zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.
Midilli'deki mülteciler zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.

Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki sığınmacı kampında çıkan yangın sonucu biri çocuk iki kişinin hayatını kaybetmesi neticesinde Almanya'nın saygın yayın organlarından Neues Deutschland'ta Avrupa Birliği'nin sığınmacı politikasına yönelik sert ifadeler yer aldı.

Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria Mülteci Kampında gösteriler sırasında yangın çıktı. Yangında bir kadın ve çocuk hayatını kaybetti.

Yerel basında yer alan haberlere göre, şartlarıyla kötü bir üne sahip olan Moria kampından taşınmak isteyen bir grubun gösteri yaptığı sırada, mültecilerin kaldığı konteynerde yangın çıktı. Yangından etkilenen bir kadın ve çocuk yaşamını yitirdi.

 Pazar günü Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bir mülteci kampında protesto sırasında yangın çıkmıştı.
Pazar günü Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bir mülteci kampında protesto sırasında yangın çıkmıştı.

Kamptaki yönetim binalarını işgal etmeye çalışan mülteciler güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırırken, polis de ses bombası ve göz yaşartıcı gazla mültecilere müdahale etti.

 Avrupa'nın en kalabalık mülteci kampı olan Moria 3 bin kişi kapasiteli ancak kampta 13 binden fazla mülteci kalıyor.
Avrupa'nın en kalabalık mülteci kampı olan Moria 3 bin kişi kapasiteli ancak kampta 13 binden fazla mülteci kalıyor.

Kampta yaşanan şiddet olaylarının dışarıya yayılmasından endişe eden ada yönetimi Atina'dan polis desteği istedi. Midilli'nin isteğiyle Atina’dan C-130 tipi askeri uçaklarla çevik kuvvet takviyesi yapıldı.

Midilli adasında kötü şartlarıyla bilinen Moria kampında yaşanan gerginlik Almanya'nın saygın yayın organlarından Neues Deutschland tarafından şöyle yorumlandı:

  • "Sığınmacı bir kadın ve onun çocuğu, Yunan adası Midilli'deki Morya sefalet kampında çıkan yangında hayatını kaybetti. Polis koruma arayan insanlara karşı göz yaşartıcı gaz kullanıyor. Burada bir 'trajedi'den söz etmek gerçeği ıskalamak anlamına gelir.
  • Yaşamını yitiren iki sığınmacı, Avrupa Birliği'nin ölümcül sınır politikasının son kurbanları. Morya'da er ya da geç yeni bir ölüm vakası olacağı öngörülüyordu. 2015 yılından bu yana kaynayan bu kazanda insanlık dışı koşullar hakim.
  • Doktor eksikliği, hastalıkların yayılması, umutsuzluk ve geleceğini görememe gibi durumlar sürekli bir olağanüstü duruma neden oluyor.
  • Sınır Tanımayan Doktorlar'ın verdiği bilgiye göre bu kampta yetişen çocukların dörtte biri intihar riski taşıyor. 2017 yılının Ocak ayında burada üç kişi dumandan zehirlenerek öldü.
  • Isıtılmayan çadırlarının içinde donmamak için ateş yakmışlardı."

Yunanistan kabinesi, 2020 sonuna kadar 10 bin mülteciyi Türkiye'ye iade etmek istiyor

Midilli adasındaki kötü koşullarıyla bilinen Moria mülteci kampında çıkan yangın ve ardından başlayan protestolar sonrası acil olarak toplanan Yunanistan kabinesi, 2020 sonuna kadar 10 bin mültecinin Türkiye'ye iade edilmesi kararı aldı.

Moria Mülteci Kampındaki sığınmacılar kampın kötü koşullarını protesto ediyor.
Moria Mülteci Kampındaki sığınmacılar kampın kötü koşullarını protesto ediyor.

Yunanistan'ın yeni merkez sağ hükümeti, yaptığı açıklamada, kendilerinden önceki 4 buçuk yıllık solcu Syriza hükümeti boyunca 1805 göçmenin Türkiye'ye geri gönderildiğini belirtti.

Yeni Başbakan Kiryakos Mitsotakis'in hükümeti Ege Denizi'nde daha çok sahil güvenlik devriyesine başlayacaklarını, sığınmacı prosedürlerini gözden geçireceklerini açıklamış ve sığınma talebi reddedilen göçmenlerin kaldığı merkezleri kapatmıştı.

Ne olmuştu?

Avupa Birliği ile Türkiye arasında, 2016 yılının Mart ayında imzalanan Mülteci Geri Kabul Anlaşması gereğince, yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçen göçmenler Türkiye'ye iade edilebiliyor. AB de geri kabulün karşılığında Türkiye'ye mali yardım yapmayı ve vize serbestisi taahhüt etmişti. AB sözünde durmayınca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Temmuz ayında yaptığı açıklamada AB'yle geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurmuştu.

Yunanistan'daki Moria kampında sığınmacılar kötü şartlarla mücadele ediyor

Savaş ve yoksulluktan kaçarak Midilli Adası'na gelen sığınmacılar, Moria kampındaki gayriinsani şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Önemli bölümünü kadın ve çocukların oluşturduğu binlerce sığınmacı, kamptaki aşırı yoğunluk nedeniyle kötü günler geçiriyor. Zira Avrupa'nın en kalabalık mülteci kampı olan Moria 3 bin kişi kapasiteli ancak kampta 13 binden fazla mülteci kalıyor.

Midilli'ye son 3 ayda yaklaşık 10 bin göçmen geldi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Yunanistan Sözcüsü Boris Cheshirkov, Midilli'deki durumun kritik olduğunu bildirerek bir an önce Moria'daki şartların iyileştirilmesi ve göçmenlerin Midilli dışındaki yerlere transfer edilmesi çağrısı yaptı.

Midilli Belediye Başkanı Stratos Kytelis de adalar üzerindeki baskının azaltılması çağrısında bulundu. Yunanistan hükümetinin açıklamasına göre Midilli'ye son 3 ayda yaklaşık 10 bin göçmen ayak bastı.

AFP, 2015'ten bu yana Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen çoğu Suriyeli mültecilerin sayısının 70 bini bulduğunu belirtiyor.

BM verilerine göre 2 Eylül-15 Eylül arasında 2510 göçmen Yunanistan adalarından anakaraya transfer edildi. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Yunanistan adalarındaki göçmen sayısının 26 binden fazla olduğunu açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >