Alman mühendisliği hata verdi: Berlin Brandenburg Havalimanı çıkmazda

Havalimanının acil durum tatbikatı için uçaktan inen sahte yolcular böyle görüntülenmişti.
Havalimanının acil durum tatbikatı için uçaktan inen sahte yolcular böyle görüntülenmişti.

● Almanya için 'ulusal travma'ya dönüşen başkent Berlin'de inşası süren Brandenburg Havalimanı hedeflenen maliyetinin 2 katı harcanmasına rağmen bitirilemiyor.

● 15 yıllık planlamanın ardından 2006'da yapımına başlanan havalimanının açılış tarihinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen düzeltilmesi gereken binlerce teknik hata olduğu biliniyor.

Sorunlar yüzünden Alman mühendislerin de sürekli eleştirildiği havalimanın 2. terminalinin kaba inşaatının bitmesi ile bir kutlama töreni düzenlendi.

● Açılışı 5 kez ertelenen ve 2020'nin sonlarında açılması planlanan havalimanının bir bölümünün bitmesi üzerine düzenlenen açılış töreni Alman medyası ve halk tarafından eleştirilerin hedefine oturtuldu.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, inşaatı sorunlu olan Berlin Brandenburg Havalimanı'nın (BER) Ekim 2020'de açılacağı bildirildi.

BER'in, başlangıçta 2,5 milyar avro olan maliyetinin önce 5,2 milyar avroya çıktığı ardından açılış tarihinin 2020 olarak belirlenmesiyle yaklaşık 6 milyar avroya tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Havalimanı dışarıdan görkemli görünse de binlerce hatası olduğu biliniyor.
Havalimanı dışarıdan görkemli görünse de binlerce hatası olduğu biliniyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 15 yıllık planlama sürecinin ardından inşaatına 2006'da başlanan ve milyarlarca avroya mal olan Brandenburg Havalimanı, ilan edilen açılış tarihinin üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen hâlâ hizmete giremedi.

Açılışı defalarca ertelenen ‘Avrupa’nın en modern havalimanı’ olacağı iddia edilen havalimanına ait 2. terminalinin kaba inşaatının bitmesi ile kutlama töreni düzenlendi.

Havalimanının yangın korunma sistemlerindeki ciddi eksiklikleri ve otomatik olarak açılması planlanan ama çalışmayan kapılar gibi binlerce eksiği bulunuyor.

Uzmanların "açılamayan her gün için 1 milyon avro kaybettirdiği" savunulan havalimanının maddi zararı hakkında bir açıklama yapılmıyor.

Berlin halkı için bir 'rüya' olarak başlayan fakat kabusa dönüşen inşaat 1989'da yıkılan 'utanç duvarı'nın ardından ana öncelik olarak görülüyordu.

Havalimanının 2020'nin sonbaharı gibi açılması öngörülüyor.
Havalimanının 2020'nin sonbaharı gibi açılması öngörülüyor.

2020'de biteceğine inanmıyorlar

Almanlar yeni havalimanının 2020’ye yetişeceğine inanmıyor. Ülkede yapılan anketlere göre, BER’in 2020’de açılacağına inanan Berlinlilerin oranı sadece yüzde 25. Fikri sorulanların yüzde 37’si ‘daha sonra açılır’ derken, yüzde 34 ise hiç açılmayacağı görüşünde.

Merkel'den BER tepkisi

BER, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de tepkisine neden olmuştu. Dünyada dev inşaat projelerinin bir kaç yılda sona erdiğini söyleyen Merkel, "Geçenlerde Çin'den gelen üst düzey misafirler, sadece iki pisti olan bir havaalanını bile yapamayan Berlin'de neler olduğunu sordu" diyerek hoşnutsuzluğunu dile getirmişti.

Havalimanına ait yolcu körükleri.
Havalimanına ait yolcu körükleri.

Tamamlandığında hedef 55 milyon yolcu

Berlin’de yeni havalimanı açıldığında günde bin uçuş planlanıyor, 2040 yılına kadar 55 milyon yolcu, 50 milyon istihdam ve 9 milyar avro değer hedefleniyor.

BBC muhabiri Chris Bowlby'in terminal kapılarından kablo tesisatına, düzeltilmesi gereken 500 binden fazla teknik hatasıyla birçok Alman için "ulusal travma"ya dönüşen havalimanını ziyaret etti ve bir yazı kaleme aldı.

Bowlby, "BER, efsanevi Alman mühendisliğiyle Almanya için yeni bir gurur kaynağı olacaktı ama bir mühendislik felaketine dönüştü." diyor.

Küresel altyapı uzmanı Bent Flyvbjert, "ulusal bir travma" dediği havalimanını "bir şeyleri nasıl yapmamak gerektiğini öğrenmek için ideal bir yer" olarak tanımlıyor.

Havalimanının bazı eşyaları açılamamasından kaynaklı kullanılmadan eskimiş durumda.
Havalimanının bazı eşyaları açılamamasından kaynaklı kullanılmadan eskimiş durumda.

Neden açılamıyor?

Bowlby'in havalimanına ilişkin izlenimlerini aktardığı yazısında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Terminal binasının içinde ürkütücü bir hava var. Bagajların alındığı bantlar, sistem tutukluk yapmasın diye boşa çalıştırılıyor. Buradan daha kimse bavul almadı.

Panolar, kalkan ve inen uçakları gösteriyor. Ama bunlar, Berlin'deki diğer havalimanlarını kullanan uçakların iniş ve kalkış bilgileri.

Havalimanının açılışı sürekli ertelendiği için bu panolardan bazıları daha kullanılmadan eskidi ve yenilenmesi gerekiyor.

Terminal binasını işleten şirket, havalimanının gelecek yıl açılacağını söylüyor. Yani planlanandan tam sekiz yıl sonra ve milyarlarca avroluk ek maliyetle.

Peki verimlilik ve mühendislikte dünya liderlerinden biri olan Almanya'da ne oldu da böyle oldu?

Havalimanında üstleri örtülmüş sandalyeler Anadolu Ajansı tarafından böyle görüntülenmişti.
Havalimanında üstleri örtülmüş sandalyeler Anadolu Ajansı tarafından böyle görüntülenmişti.

'Siyasi çekişmeler, beceriksizlik ve yanlış döşenen kablolar...'

Bu aslında, sorunlu bir geçmişi geride bırakmayı amaçlayan soylu bir hedefin nasıl siyasi çekişmeler, beceriksizlik ve yanlış döşenen kablolara dolandığının öyküsü; Berlin'in Soğuk Savaş dönemindeki yıllar süren tecrit edilmişliğine uzanan bir öykü."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >