Almanya Başbakanı Merkel'in titremesinin ardında ne var?

Angela Merkel, kameralara titrerken yakalandığı görüntüsüyle endişe verdi.
Angela Merkel, kameralara titrerken yakalandığı görüntüsüyle endişe verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in titrerken objektife yansıdığı görüntüler merak uyandırdı. Üstelik bu ilk defa olmuş bir şey de değil. Henüz 10 gün önce Merkel, kameralar karşısında tirtir titredi. Peki Angela Merkel'in titremesinin altında yatan şey ne?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Adalet Bakanı Christine Lambrecht'in mazbata töreninde kameralara titrerken yakalandı. Zor anlar yaşayan Merkel'in endişe veren görüntüleri akıllara "sağlık sorunları mı var?" sorusunu getirdi.

Nörologlara göre Merkel'in titrerken verdiği görüntüler hastalıkların habercisi. NTV yayınına telefon bağlantısıyla katılan Nörolog Gülmisal Erdoğan, sadece görüntülerle kesin konuşulamayacağını ancak, titremenin sistemik ya da nörolojik bir kaç nedeni olabilileceğini söyledi.

  • Nörolog Erdoğan'a göre bu sistemik sebepler; stres, yorgunluk, uykusuzluk, tiroit hastalıkları, vücudun fazla çalışması, düşük şeker, yüksek ateş, yüksek kafein kullanımı, karaciğer yetmezliği olabilir.
  • Nörolojik nedenler ise; parkinson hastalığı, beyincik hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklar titremelere yol açabiliyor.

Ancak Nörolog Gülmisal Erdoğan, bu titreme ataklarının gelip geçici oluşundan yola çıkarak ortostatik tremor hastalığının üzerinde duruyor.

Ortostatik tremor nedir?

Bu titremeler, gelip geçici tremor atakları olarak yorumlanıyor. Ortostatik tremor, uzun süreli sabit durulduğu zaman, bacaklardan başlayarak tüm vücuda yayılan, bir kaç dakika sürebilen bir titremedir. Ortostatik tremor bir çeşit titreme hastalığıdır.

"Susuz kaldım" demişti

Merkel daha önce yaptığı açıklamada uzun süre susuz kaldığı için titrediğini söylemişti. Ancak uzmanlara göre susuzluk direkt olarak titremeye yol açmıyor. Ancak susuzluğa bağlı olarak düşen kan şekeri nedeniyle titremeler meydana gelebiliyor. Nörolog Gülmisal Erdoğan açıklamalarında ortostatik tremor üzerinde durdu.

Ne olmuştu?

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in geçtiğimiz haftalarda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i askeri merasimle karşılarken istemsizce titrediği ve ayakta durmakta güçlük çektiği gözlenmiş, Merkel'in Alman milli marşı çalınırken titremeye başladığı görüntüler tüm dünyada konuşulmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >