Amerikalılar arasındaki Rusya karşıtlığı rekor düzeye ulaştı

Arşiv

Amerika merkezli Gallup araştırma şirketinin 50 eyalette 1016 kişiyle yaptığı son ankete göre, Amerikalıların Rusya hakkındaki görüşleri Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana en kötü düzeye geriledi. Araştırma sonuçlarına göre Amerikalıların yüzde 52’si Rusya’yı doğrudan askeri bir tehdit olarak görüyor.

Amerika merkezli Gallup şirketi 1 ve 10 Şubat tarihleri arasında Amerika’nın 50 eyaletinden 1016 farklı kişiyle gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarına göre Amerikalıların yüzde 52’si Amerika’nın çıkarları açısından Rusya’yı doğrudan bir askeri tehdit olarak görüyor.

Yine ankete katılanların üçte biri de Rusya’nın Amerika’nın en büyük düşmanı olduğunu düşünüyor. Böylece Gallup’un 6 ayda bir yaptığı araştırmada bir önceki ankette üst sırada bulunan Kuzey Kore’yi Rusya yerinden etmiş görünüyor.

Rusya’ya dair olumsuz görüşte bulunanların oranı yüzde 73'e yükseldi

Rusya hakkında olumsuz görüşe sahip olanların oranı bir puan artarak Gallup’un yaptığı anketlerdeki rekor düzeye ulaştı ve yüzde 73 oldu.

Ocak 2018 ‘de Moskova merkezli bağımsız kurum Levada Center tarafından yapılan araştırmada da Rusların üçte ikisinin Amerika’yı ana düşman olarak gördükleri ortaya çıkmıştı.

Rusya karşıtlığının artmasındaki nedenler neler?

Rusya Bilim Akademisi Amerika ve Kanada Çalışmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Pavel Sharikov, anket sonuçları kaygı verici olarak görünse de aslında durumun çok da umutsuz olmadığı görüşünde.

Uzmanlar, internet medyasındaki yorumlar ve haberlerin de karşılıklı düşmanlık algısını daha da arttırdığını belirtiyor.
Uzmanlar, internet medyasındaki yorumlar ve haberlerin de karşılıklı düşmanlık algısını daha da arttırdığını belirtiyor.

Sharikov, “Bana kalırsa bu sonuçların çıkmasına hem Washington hem de Moskova katkıda bulundu” diyor. Batılı ülkeler ve Amerika’nın Rusya’nın Kırım’ı ilhakı nedeniyle uyguladıkları yaptırımlar, Amerika seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddiaları, orta menzilli nükleer güç anlaşması INF’nin iptal edilmesi ve karşılıklı olarak kullanılan kavgacı söylemler bu duruma katkı sağladı.

Sharikov’a göre, Amerika’dan Rusya’ya yönelik çok sayıda eleştiri var ve bu eleştirileri ciddiye alan Rus siyasetçiler karşılık vermeyi tercih ediyor.

Sharikov, “Rusya’daki hissiyat, askeri olarak güçlü kalınması gerektiği şeklinde ve devlet başkanı ve generallerin de kullandıkları söylem, Rus ordusunun daha güçlendiği, silah sistemlerinin daha iyi hale geldiği yönünde. Bu da Amerikalıların Rusya’yı ve Rusları askeri açıdan tehdit olarak algılamasını sağlıyor ve bu anketler ciddi kaygı yaratıyor” diyor.

"İki ülke arasındaki ilişkiler oldukça zayıf"

Carnegie Moskova Merkezi’nden siyasi uzman Andrei Kolesnikov, anketlerde halk tarafından dile getirilen savaş endişesinin okyanusun iki tarafındaki diplomatik ilişkileri ciddi anlamda etkilemesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

Kolesnikov, “Ana siyasi kararlar daha farklı seviyelerde alınıyor. Ayrıca iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça zayıf durumda. Bu da sıradan insanlar olumsuz şeyler düşünmeye başladıklarında onlara aksi yönde bir katkı sağlamıyor” diyor.

Moskova görünüm
Moskova görünüm

St. Petersburg’taki St Isaac Cathedral’i önünde bir koronun Sovyetler Birliği döneminden kalma ve Amerika’ya nükleer bir denizaltı saldırısını hicveden şarkıyı seslendirmesi tartışmalar yol açtı. Bu esnada Gallup’un araştırma sonucu hakkında fikirleri sorulanlar bunu pek de önemsemiyor göründü.

St. Petersburg’ta yaşayan bir mühendislik öğrencisi anket sonuçları hakkında fikri sorulduğunda şunları söyledi:

  • “Bu tarz araştırmalar mevcut korkuları ve önyargıları körüklüyor ve ilişkileri daha da kötüye sürüklüyor. İnsanlar televizyonda ve internette ne görürlerse ona inanacaklardır. Rusya’da en çok ne duyarsınız? Amerika’nın diğer ülkelere müdahale etmesi ve yaptırım uyguladığını duyarsınız. Dolayısıyla insanlar Amerika’yı ana düşman olarak görüyorlar”

Moskova sokaklarında da genç bir çalışan ve psikoloji profesörü de haberlerde yer alan Amerikalı ve Rus yetkililerin açıklamalarının benzer şekilde düşmanca ifadeler içerdiğine dikkat çekiyorlar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >