Anadolu Üniversitesi'nden çarpıcı araştırma: FETÖ'cülerin harekat paylaşımlarını analiz etti

Anadolu Üniversitesi SODİGEM, bu kez de FETÖ/PDY mensuplarının Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili sosyal medya paylaşımlarını analiz etti.
Anadolu Üniversitesi SODİGEM, bu kez de FETÖ/PDY mensuplarının Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili sosyal medya paylaşımlarını analiz etti.

15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde 'Dijital Bir Terör Örgütü Olarak FETÖ' çalışmasıyla FETÖ/PDY’nin dijital dünyadaki yerini ele alan Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM), bu kez de FETÖ/PDY mensuplarının Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili sosyal medya paylaşımlarını analiz etti.

FETÖ/PDY’nin sosyal medyada kullandığı taktik ve stratejileri ortaya koyan “Dijital Bir Terör Örgütü Olarak FETÖ” analiz çalışmasına devam eden SODİGEM, bu geniş kapsamlı rapor için özel bir yazılım geliştirdi. Söz konusu yazılımla FETÖ/PDY ile ilişkili hesapların Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili Twitter üzerinden davranışlarını analiz etti. Çalışmayı basına Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Şafak Ertan Çomaklı tanıttı.

PKK söylemleri dikkati çekti

9 Ekim 2019 saat 17:30’dan 10 Ekim saat 07.00’a kadar uzanan zaman diliminde örgütün dijital davranışlarının analiz edildiğini belirten Rektör Çomaklı; SODİGEM tarafından hazırlanan “Dijital bir Terör Örgütü olarak FETÖ” çalışması bağlamında tespit edilen örgütle ilişkili hesaplarda Harekâtın başlaması ile birlikte görülen manidar hareketlilik, PKK söylemleri ile bu hesaplar arasındaki ilişkiyi gözler önüne sermiştir.” dedi.

Rektör Çomaklı, yapılan çalışmada, elde edilen bulguları şöyle açıkladı:

Örgütle ilişkili hesaplar hashtagler ile paylaşım yaptı

“9 Ekim 2019 saat 17:30 itibariyle Türkiye’de ve dünyada TT listesine giren #BarısPınarıHarekati, #RojavaKazanacak hashtagleri kısa sürede listede üst sıralara çıkmıştır. #KurdsBetrayedByTrump hashtagi ise 9 Ekim 2019 saat 23:30 itibariyle TT listesine girmiştir. Yapılan analizlerde örgütle ilişkili hesapların da söz konusu hashtagler ile paylaşım yaptığı tespit edilmiştir.”

"Dijital dünyada FETÖ ve PKK işbirliği yapıyor"

  • “PKK ve FETÖ terör örgütü üyelerinin işbirliğinde atılan bu twitlerin RT yapma, beğenme, yorum yazma gibi Twiter davranışları ile dolaşımda tutulduğu saptanmıştır. FETÖ/PDY örgütüne mensup Twitter’ı yoğun bir şekilde kullanan; çoğunlukla yurt dışına firar etmiş örgütün sosyal medyada aktif üyeleri, Barış Pınarı Harekâtından yola çıkarak; milli birlik ve beraberliği zedeleyen, bölgedeki huzursuzluk ve istikrarsızlığa karşı yapılan operasyonları manipüle edici içerikleri paylaşmaktadır. Yapılan operasyonların itibarını, TSK’nın moral ve motivasyonunu zedelemeye yönelik paylaşılan bu içerikler; yukarıda belirtilen hashtagler ile gündemi ve hedefi saptırmaya yönelik stratejilerin birer unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır.” Ayrıca harekâtı uluslararası kamuoyunda haksız göstermek için terör örgütleri çeşitli küresel işbirliği teşkilatlarını, önemli siyasi kişilikleri ve hatta ünlü sinema yıldızlarını dahi etiketledikleri saptanmıştır. Bu amaçla her iki örgüt mensuplarının farklı dillerde mesajları dolaşıma soktukları belirlenmiştir.

179 tweet tespit edilmiştir

FETÖ ile ilişkili hesaplardan oluşan bir örneklem grubunun davranışları, harekatın başladığı 9 Ekim ve 10 Ekim’e bağlayan gece ve sabahında analiz edilmiştir. Bu gruptan Twitter’da TT olan hashtagleri içeren 179 tweet tespit edilmiştir. Tespit edilen bu tweetlerin hashtagler üzerine dağılım grafiği elde edilmiş; yazılım yardımıyla yapılan sosyal ağ analiziyle ise hesapların arasındaki etkileşim incelenmiştir. Buna göre terör örgütü bir organizasyon şeklinde tek bir merkezden atılan twitleri, distribütör hesaplar ile dolaşıma sokmuş, dezenformasyon amaçlı resim, görüntü, bilgi ve mesajları yaymaya çalışmıştır. Bu hesapların çoğunlukla yurtdışında firari olan örgüt mensuplarınca dolaşıma sokulduğu saptanmıştır.

"FETÖ dijital dünyada yeni taktikler geliştirmektedir"

  • Yapılan araştırmada, terör örgütünün proaktif bir şekilde yeni taktikler geliştirdiği ve harekât sırasında hedef gösteren, hedefi saptıran içerikler kurguladığı görülmüştür. Söz konusu tweetlerde örgütün sosyal medya taktiklerinden hedef gösterme, hedef saptırma, küçük düşürme, manipüle edilmiş görüntüler ve hatalı istatistik kullanarak yanıltma, gibi taktikleri gözlemlenmektedir. Güncel herhangi bir olay hakkında yapılan paylaşımlarda örgütle ilişkili eski olaylara gönderme yaparak yeniden gündeme getirme durumu da örgütün propagandasını sürdürmek için sıkça başvurduğu ve bu raporda da tespit edilen bir diğer taktiktir.

"Kahraman güvenlik güçlerimizi terör ile mücadelede yalnız bırakmayacağız"

Rektör Çomaklı, son olarak örgütün dijital dünyada bir terör örgütü olarak ortaya koyduğu eylemin ilk defa anlık izlendiğini, taktik ve stratejilerinin belirlendiğini belirtti. Ayrıca dijital dünyanın asla terör örgütlerine bırakılmaması gerekliliğini vurgulayarak terörle mücadelenin sadece sahada değil dijital dünyada da olması gerektiğine vurgu yaptı. Bu bağlamda Anadolu Üniversitesi olarak terörle mücadelenin bilimsel alt yapısında görev alacaklarını ve projeler geliştireceklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >