Ankara'daki o apartmanı dilek balonu yakmış

31 Ağustos akşamı Ankara’da 9 katlı bir binanın çatısında çıkan yangın büyük paniğe neden olmuştu.
31 Ağustos akşamı Ankara’da 9 katlı bir binanın çatısında çıkan yangın büyük paniğe neden olmuştu.

Ankara'da bir apartmanın çatısında geçtiğimiz ağustos ayında meydana gelen yangının nedeni itfaiye raporunda ortaya çıktı. Rapora göre bir kişinin havaya bıraktığı dilek balonu apartmanın çatısına düşerek yanıcı maddeleri tutuşturdu.

Ankara'da bir apartmanın çatısında 31 Ağustos akşamı yangın çıkmıştı. Büyük bir faciadan dönülen yangında 9 katlı binanın çatısı tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Yangının neden çıktığı sorusu Ankara İtfaiyesi’nin raporuyla cevap buldu.

Ankara İtfaiyesi’nin raporuna yangına da havaya bırakılan dilek feneri neden oldu. Dilek fenerinin apartman sakinlerine zararı 175 bin 500 lira olurken, daire başı toplanan 6 bin 500 lira ile çatı onarıldı.

“Büyük bir faciadan döndük”

Akıncı Apartmanı sakinlerinden Fuat Kutsal, bina çevresine düşen dilek fenerleri bulduklarını söyledi. Çatı kaplamasında kullanılan shingle (şıngıl) adlı malzemenin tutuşmasıyla alevlerin büyüdüğünü öğrendiklerini belirten Kutsal, “Bu olay sonrasında çatımızı daha güvenli, tamamı kiremit malzemeler kullanarak yaptırdık. Büyük bir faciadan döndük” dedi.

 Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde yanıcı ve yakıcı madde dolum tesisleri, rafineriler ve ormanlar için dilek fenerinin tehlike oluşturması nedeniyle satış ve uçurulması yasaklanmıştı.
Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde yanıcı ve yakıcı madde dolum tesisleri, rafineriler ve ormanlar için dilek fenerinin tehlike oluşturması nedeniyle satış ve uçurulması yasaklanmıştı.

Olay günü çatı yangının büyümesinin bir nedeninin de kaldırıma dik yapılan parklar olduğunu ifade eden Kutsal, “İtfaiye, 10-12 dakika içinde müdahaleye başladı ancak yan taraftaki apartman önüne ‘kaldırıma dik’ şekilde park eden araçlar yüzünden ikinci itfaiye yanaşamadı” diye konuştu.

Dilek balonları tehlike saçıyor

Yaz aylarında yangın riskinin üst sınıra ulaştığı alanlarda gökyüzüne salınan dilek balonları büyük tehlike saçıyor. Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı Göksel Topçu dilek balonlarına ilişkin şunları ifade etmişti:

  • "Yaz sezonu geldiği zaman her gün korkuyla uyanıyoruz. 'Acaba bugün neresi yandı? İnsanlara ya da diğer canlılara zarar geldi mi? Kaç hektar daha ormanlık alanımız kül oldu?' demediğimiz gün olmuyor. Bir de dilek balonu diye bir şey ile adeta yangına körükle gidiyoruz. Şiddetli rüzgarda dahi bu dilek balonlarını gökyüzüne bırakıyorlar. El bombasının pimini çekip atmaktan farkı yok. Yangın çıkmasa bile bu balonlar çevreyi kirletiyor. Umarım, vatandaşlarımız en yakın zamanda dilek balonlarının ne kadar tehlikeli olduklarını anlayıp kullanmaktan vazgeçerler. Aksi taktirde büyük felaketler yaşanabilir”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >