Apple’ın açığını buldu: Ödül bu kez şaşırtmadı, hayal kırıklığına uğrattı

Apple açığını bulan Hüseyin Çoban oyun oynarken
Apple açığını bulan Hüseyin Çoban oyun oynarken

19 yaşındaki Hüseyin Çoban Apple'ın açığını buldu. Hemen teknoloji devine mail atarak durumu bildirdi. Ardından hesabına 300 TL gönderildi. Fakat genç aldığı ödülü görünce hayal kırıklığına uğradı. Firmadan beklentisi çok daha fazlaydı. Geçtiğimiz günlerde Apple'ın açığını bulduğu için 100 lira ödül kazanan 17 yaşındaki genç ise hesabına para gelmesini şaşkınlıkla karşılamıştı.

Didim’de yaşayan Hüseyin Çoban, oynadığı mobil oyunda satın alma işlemi yapabilmesi için Apple hesabına bakiye yükledi. Çoban, satın alma işlemi sırasında yaşanan bir problem sonrasında sistemdeki açığı fark etti. Bulduğu açığı hemen bildiren Hüseyin Çoban, Apple tarafından 300 TL ile ödüllendirildi.Apple attığı mailde ise gence teşekkür etti.

Apple açığını bulup 300 TL ödül alınca hayal kırıklığına uğradı. Hüseyin Çoban oynadığı oyunu gösteriyor.
Apple açığını bulup 300 TL ödül alınca hayal kırıklığına uğradı. Hüseyin Çoban oynadığı oyunu gösteriyor.

Oyun alışverişi yaparken sistem hatasını buldu

Oyunlara uzun zamandır ilgisinin olduğunu söyleyen Hüseyin Çoban, “Her hafta oyun hesabıma 75 TL gibi bir ücret yüklüyordum. Bir defasında yine Apple hesabıma bakiye olarak ücreti yükledim. Daha sonra oyun içinden ürün almak amacıyla oyuna girdim. Oyun içinden alacağım ürün için ekleme yerine tıkladım ama hesabıma eklenmedi. Apple Store’dan bakiyeme tekrar baktım, bakiyem yerinde duruyordu. Sonra yine denedim ve yine hata aldım. Bu defa telefonu kapatıp açtım. Ödeme yöntemini değiştirerek yeni bir ödeme yöntemi ekledim. Daha sonra bakiyemde -134 TL yazdı. Oyuna girdiğimdeyse hesabıma normalden 5 kat daha fazla elmas yüklenmişti” dedi.

19 yaşındaki Hüseyin Çoban'a Apple tarafından gönderilen mailin görüntüsü
19 yaşındaki Hüseyin Çoban'a Apple tarafından gönderilen mailin görüntüsü

Hayal kırıklığına uğradı: "Ödül olarak telefon gönderebilirlerdi"

Apple'ın açığını bulunca nasıl bildiririz?

Teknoloji devlerinden Apple'ın resmi sitesinde yer alan bilgiler bu şekilde: Apple aygıtlarını, yazılımlarını, servislerini veya web sunucularını etkileyen bir güvenlik ya da gizlilik açığı keşfettiğinizi düşünüyorsanız lütfen bunu bize bildirin. Güvenlik araştırmacıları, geliştiriciler ve müşteriler dahil olmak üzere herkesten gelecek bildirimlere açığız.

Bir güvenlik veya gizlilik açığını bildirmek için ilgili videoları, çökme günlüklerini ve sistem tanılama raporlarını da ekleyerek product-security@apple.com adresine bir e-posta gönderin. E-posta yoluyla gönderdiğiniz gizli bilgileri şifrelemek için Apple'ın Ürün Güvenliği PGP anahtarını kullanın. Büyük boyutlu dosyaları göndermek için Mail Drop'u da kullanabilirsiniz.

Apple'dan, bildiriminizi aldığımızı onaylayan otomatik bir yanıt alırsınız. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsak sizinle irtibat kurarız.

Bildirimleri Apple nasıl değerlendiriyor?

Apple, müşterilerini korumak amacıyla, incelemeleri sonuçlanana ve gerekli güncellemeler genel kullanıma sunulana kadar güvenlik sorunlarını açıklamaz, tartışmaz veya onaylamaz.

Apple, ürünlerindeki güvenlik düzeltmeleriyle ilgili bilgileri yayımlamak ve güvenlik sorunları hakkında bildirimde bulunmuş kişilere ve kurumlara herkese açık bir şekilde teşekkürlerini sunmak için güvenlik güncellemelerini ve güvenlik duyurusu posta listesini kullanır. Apple'ın Web sunucularıyla ilgili güvenlik sorunlarını bildiren araştırmacılara teşekkür etmek için de Apple Web Sunucusu Bildirimleri sayfasını kullanır.

Belirli durumlarda Apple, iOS Güvenliği Kılavuzu'nun Apple Güvenlik Ödülü bölümünde yer alan ölçütleri karşılayan kritik güvenlik sorunlarının bildirilmesi karşılığında ödüller sunar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >