Bağdadi öldürüldü: ABD içindeki çekişmeler ve DEAŞ'ın geleceği nasıl şekillenecek?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

ABD Başkanı Donald Trump, 'Az önce çok büyük bir şey oldu' dedi. Kameraların karşısına geçtiğinde ise Türkiye'de saatler 16.20'yi gösteriyordu. Trump, terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin başarılı bir operasyonla öldürüldüğünü tüm dünyaya ilan etti.

Küreselciler ve ulusalcılar arasındaki çekişmenin son raundunun yaşandığı Suriye topraklarında 'DEAŞ hakimiyeti bitti mi?' sorusunu yönelttiğim Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ dikkati çeken değerlendirmelerde bulundu.

Başbuğ, Türkiye, Rusya ve ABD'nin tek kanat oluşturduğuna işaret ederek, "Açık açık dile getirilmese de küreselcilere karşı Erdoğan, Putin ve Trump ciddi mücadele veriyor" dedi.

Terör örgütü DEAŞ'ın elebaşı Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesinin terörle mücadelede çok büyük bir adım olduğu hususunda neredeyse herkes hemfikir.

Dün, Türkiye saatiyle 16.20'de basının karşısına çıkan Donald Trump, Bağdadi'nin acı içinde kaçarken 3 çocuğuyla birlikte kendini patlattığını anlattı.

2 Mayıs 2011'de El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürüldüğünü dönemin ABD Başkanı Barack Obama benzer ifadelerle duyurmuştu.

  • Takvimler 11 Temmuz 2016’yı gösterirken Florida’daki seçim kampanyası sırasında konuşan Trump, "IŞİD’i Obama kurdu, yardımcılığını da ezik Hillary Clinton yaptı” demişti.

Tüm bunların ışığında ABD içindeki küreselciler ve ulusalcılar kanadının çok keskin bir biçimde güç savaşı verdiğini ve fikir ayrılığının aşikar olduğunu söylememiz mümkün.

DEAŞ yeni lider çıkarır mı? Trump'ın eve dönüşü ne anlama geliyor?

'Bağdadi'nin öldürülmesinin ardından bizleri neler bekliyor?' sorusunu Güvenlik ve Terör Uzmanı Çoşkun Başbuğ'a yönelttim.

Güvenlik ve Terör Uzmanı Çoşkun Başbuğ
Güvenlik ve Terör Uzmanı Çoşkun Başbuğ

Başbuğ, "ABD'yi 'Küreselciler ve Trumpçılar yani ulusalcılar diye ikiye ayırabiliriz." dedi.

İki kanadın arasındaki çekişmeye dikkati çeken Başbuğ şöyle konuştu:

"Küreselciler, bütün ülkelerdeki yaptırımlarda uluslararası terör örgütlerini kullanıyorlar. Her coğrafya da bir örgüt yaratıyorlar. PKK gibi FETÖ gibi örgütlerin hepsi farklı coğrafyalarda farklı amaçlar için kuruldu. DEAŞ da bunun kapsamındaydı ve Suriye için kuruldu. Oradaki küresel yapının Suriye'deki varlık sebebi bu. Bir maske takıyorlar ve 'DEAŞ'la mücadele ediyoruz' diyorlar.

"Terör örgütlerini destekleyenler küreselciler"

Bugün Trump'ın yaptığı küreselcilerin elindeki argümanı almak oldu. Bunun işaretini de BM toplantısında vermişti. 'Artık gelecek küreselcilerin değil vatanseverlerin olacak' demişti. O cümle satır aralarına karıştı ama önemli mesajdı. DEAŞ'ın öldürülmesindeki esas oyun şu; ABD, Türkiye ve Rusya'nın olduğu ortak bir operasyon bu. Terör örgütlerini destekleyen küreselcilerin en büyük argümanı, 'Suriye'deki DEAŞ'ı yenmek için oradayız' oysa Trump da diyor ki 'biz DEAŞ'ı yendik evimize dönmenin zamanı' bu iki fikir çakışıyordu. Önümüzdeki yıl ABD seçimlerinde elini güçlendirmek isteyen Trump'ın bu eve dönüşü sağlaması lazımdı. Onun için de örgüt liderini öldürdü.

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Trump dünkü basın açıklamasında ısrarla 'artık DEAŞ aktif hale gelemeyecek' dedi. Bu cümlenin arka cümlesi ise 'evimize dönüyoruz' demek. Küreselciler bu noktada bunu yaşatmanın yollarını arayacaklardır. Nasıl ki bebek katili Apo'nun yerine Mazlum Kobani'yi hazırlıyorsa o yapı, Bağdadi yerine de yeni bir 'bağdadi' hazırlayacaktır. Kim olduğunu da göreceğiz. Fakat illa yeni bir lider gelecek diye de algılanmamalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kurduğu bir cümle var, 'tarihi bir dönemeç önemli bir operasyon' diye. Bir taraf öldürmek bir taraf yaşatmak istiyor. Yeni liderin çıkıp çıkmayacağını bize zaman gösterecek.

"Yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklar"

DEAŞ'ın bu coğrafyada varlık gösterecek bir unsuru kalmadı fakat yaşatmak için elinden geleni yapacaktır. Türkiye, Rusya ve ABD'nin tek kanat oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Putin ile Erdoğan açık açık dile getirmese de küreselcilere karşı ciddi bir mücadele veriyordu buna Donald Trump da katıldı.

Terör örgütü DEAş'ın lideri Bağdadi'ye düzenlenen operasyonun alanı havadan görüntülendi.
Terör örgütü DEAş'ın lideri Bağdadi'ye düzenlenen operasyonun alanı havadan görüntülendi.

"Erdoğan, Putin ve Trump arasında kağıt üzerinde olmasa da zımni bir anlaşma var"

Trump'ın önümüzdeki seçimi kazanması halinde Bolton ile başlayan küreselcilerin tasfiyesi sürecini hızlandırması bekleniyor. Ben, Erdoğan, Putin ve Trump arasında kağıt üzerinde olmasa da zımni bir anlaşmanın olduğunu değerlendiriyorum. Brunson'ı verirken 'ne aldık ki veriyoruz' diye soruldu. Aslında biz Brunson'ı vererek Suriye'yi aldık. Trump da Brunson'ı öne sürerek kendine bir zemin oluşturmuş oldu. Biz de o ikramla onun seçimlerde elinin kuvvetlenmesini sağladık.

Küreselciler o bölgeden çıkmamak için yeni argümanlara ihtiyaç duyacaklar. Yeni lider çıkarabilir. DEAŞ'ı yeniden hortlatabilir mi? Evet hatta Avrpa'nın birçok yerinde DEAŞ'ın üstleneceği terör hadiseleri de beklenebilir. Ama küreselcilerin ciddi bir yara aldığını düşünüyorum. Çünkü Türkiye DEAŞ yalanını zaten ortaya çıkarmıştı. Ciddi de bir teröristi etkisiz hale getirildi. ABD ile işbirliği devam ederse DEAŞ'ın bir daha ortaya çıkmayacağını değerlendiriyorum. Yeni bir lider, yeni bir örgüt sahaya sürerler mi? Sürse de çok uzun vakit alır, ona da ömrü yetmez. "

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >