Bakan Akar'dan Yunanistan'a net mesaj: Herhangi bir tacize asla müsaade etmeyiz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan Yunanistan’a uyarı geldi. Akar, Doğu Akdeniz'de araştırma yapan Barbaros Hayreddin Paşa gemisine yönelik tacizle ilgili olarak, "Gemimiz çalışmalarına devam ediyor. herhangi bir tacize asla müsaade etmeyiz.” dedi. Ege Denizi'ndeki bugünkü durum ne? Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'nde hangi ibareler yer alıyor? Merak edilenleri sizler için derledik.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'de araştırma yapan Barbaros Hayreddin Paşa gemisine yönelik taciziyle ve ikili ilişkilerle ilgili konuştu.

Akar’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkartma girişimi

  • “Anlaşmalara aykırı, uluslararası hukuka aykırı, iyi komşuluk ilişkilerine aykırı bir karar aldıkları takdirde de buna karşı ne yapacağımız açık ve net, tutumumuz bellidir. Her türlü tedbirimiz vardır. Bu konuda hiçbir şekilde hiçbir oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Biz ordumuzun, Silahlı Kuvvetlerimizin öncelikle caydırıcı olması konusunda gayretlerimizi sürdürüyoruz. Herhangi bir şekilde bir sıcak çatışmaya dönüşmeden, meselelerin görüşmeler yoluyla, barış yöntemleriyle çözülmesinden yanayız."

Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Doğu Akdeniz'deki arama çalışmaları ve Yunan gemisinin tacizi

"Uluslararası hukuka uygun şekilde bir çalışma yapacaktı gemimiz ve bunu bildirdik. Ancak komşumuzun savaş gemisi tarafından taciz edildi ve biz gerekli tedbirleri aldık. Gemimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Savaş gemilerimiz de orada tacize izin vermeyeceğiz. Kaynakların adilane şekilde paylaşımından yanayız.”

"Bunu kabullenmemiz mümkün değil"

  • "Bir husus daha var. 2001'de Sevilla Ünirversitesi'nin yaptığı bir çalışma var ve komşumuz bu akademik çalışmayı siyasi bir metne dönüştürmek istiyor. Sadece kırmızı bölümlerin Türkiye'nin kullanımına yeşil bölümlerin de kendilerine ait olduğu iddiasının peşindeler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil ve bunu muhataplarımıza ifade ettik."

Ne olmuştu?

  • Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi, Doğu Akdeniz’de önceden ilan edilen Güzelyurt Araştırma Sahası’nda çalışmalara başlamasının ardından Yunanistan’a ait bir fırkateyn tarafından taciz edilmişti. Bunun üzerine, bölgedeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar, araştırma gemisini uluslararası hukuk ve teamüllere aykırı olarak taciz eden Yunan gemisinin faaliyetini önlemişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, olaya ilişkin “Kıbrıs’ta, Ege ve Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin yer almadığı bir projenin yaşama şansı olmaz. Bölgeyi tehlikeye atacak provokasyondan herkes vazgeçmeli” uyarısında bulunmuştu.

Büyükelçiye nota

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Büyükelçi Marvoidis Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Nikos Kocias
Nikos Kocias

Yunanistan’ın istifa eden görevini Yunanistan Başbakanı Çipras'a iade eden eski Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, ülkesinin karasularının Mora ve Girit arasındaki Antikithira Adası ve daha sonrasında diğer iki bölgeden başlayarak 6 milden 12 mile çıkarma kararı alındığını söylemişti.

Çipras’dan geri adım: Yunan karasularına ilişkin kararnameyi durdurdu

Yunanistan Başbakanı Çipras, bazı bölgelerde karasularının 12 mile çıkarılmasına ilişkin hazırlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurarak, yasa tasarısı olarak meclise getirilmesi yönünde karar verdi.

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Aleksis Çipras
Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Aleksis Çipras

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Aleksis Çipras'ın, ülkesinin bazı bölgelerinde karasularının 6 milden 12 mile çıkarmasına ilişkin hazırlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini durdurarak, yasa tasarısı olarak meclise getirilmesini kararlaştırdığı bildirildi.

Bakan Çavuşoğlu: Adada bakıyorum, ucuz politika yapıyorlar

                                    
                                    
                                    Kıbrıs Rum kesiminin ada etrafındaki rezervlerde Türk toplumunun da hakkı olduğunu kabul ettiğini; ancak bu konuyu sondajdan sonra görüşme taraftarı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Ege’deki sorunların barışçıl yollardan çözülmesinden yanayız. Ama Yunanistan ne zaman germeye kalksa da gerekli cevabı verdik. Yeri geldiği zaman da hadlerini bildiriyoruz” dedi.

  


  
Türkiye’nin de hem kendi münhasır ekonomik bölgesinde hem de KKTC’nin belirlediği bölgelerde sondaj ve arama çalışmaları yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu “Bu adanın etrafında rezerv varsa iki tarafın da hakkı var ve paylaşılması gerekiyor. Adada bakıyorum, ucuz politika yapıyorlar. Türkiye düşmanlığı besleyen bazı gruplar var maalesef “ ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu: Adada bakıyorum, ucuz politika yapıyorlar Kıbrıs Rum kesiminin ada etrafındaki rezervlerde Türk toplumunun da hakkı olduğunu kabul ettiğini; ancak bu konuyu sondajdan sonra görüşme taraftarı olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Ege’deki sorunların barışçıl yollardan çözülmesinden yanayız. Ama Yunanistan ne zaman germeye kalksa da gerekli cevabı verdik. Yeri geldiği zaman da hadlerini bildiriyoruz” dedi. Türkiye’nin de hem kendi münhasır ekonomik bölgesinde hem de KKTC’nin belirlediği bölgelerde sondaj ve arama çalışmaları yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu “Bu adanın etrafında rezerv varsa iki tarafın da hakkı var ve paylaşılması gerekiyor. Adada bakıyorum, ucuz politika yapıyorlar. Türkiye düşmanlığı besleyen bazı gruplar var maalesef “ ifadelerini kullandı.
Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'ndeki doğal kaynakları işlemeye dair madde

                                    
                                    
                                    1958 Cenevre Deniz Hukuku Konferansı'nda kabul edilen Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'nin 4. maddesinde şöyle denilmektedir: "sahil devleti, kıta sahanlığı üzerinde araştırma yapmak, doğal kaynakları işletmek bakımından egemen haklarını kullanır."
Türkiye'nin karasuları 6 deniz mili olarak tespit edilmiştir. Bu, 15 Mayıs 1964 tarihinde 176 sayılı "Karasuları Yasası"nın birinci maddesinde belirtilmiştir. Maddede ayrıca, her deniz milinin 1852 metreye eşit sayılacağı da not edilmiştir.
Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'ndeki doğal kaynakları işlemeye dair madde 1958 Cenevre Deniz Hukuku Konferansı'nda kabul edilen Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'nin 4. maddesinde şöyle denilmektedir: "sahil devleti, kıta sahanlığı üzerinde araştırma yapmak, doğal kaynakları işletmek bakımından egemen haklarını kullanır." Türkiye'nin karasuları 6 deniz mili olarak tespit edilmiştir. Bu, 15 Mayıs 1964 tarihinde 176 sayılı "Karasuları Yasası"nın birinci maddesinde belirtilmiştir. Maddede ayrıca, her deniz milinin 1852 metreye eşit sayılacağı da not edilmiştir.
Ege Denizi’nde bugünkü durum nedir?

                                    
                                    
                                    Ege'nin % 28'i Türk karasuları, % 35'i Yunan karasuları ve % 46.2'si açık denizdir. Eğer karasuları 12 mil olursa, Ege'nin % 73'ünden fazlası Yunanistan'ın karasuları, % 9'undan azı Türk karasuları ve % 15'ine yakını da açık deniz alanına dönüşecektir. 

  


  
Yunanlar tarafından karasularının 12 mile çıkarılmasının asla kabul edilemeyeceği ve bu hususun iki devlet arasındaki ilişkilere olumsuz etkisi olacağını Türk hükümetleri birçok kez belirtmişlerdir.
Ege Denizi’nde bugünkü durum nedir? Ege'nin % 28'i Türk karasuları, % 35'i Yunan karasuları ve % 46.2'si açık denizdir. Eğer karasuları 12 mil olursa, Ege'nin % 73'ünden fazlası Yunanistan'ın karasuları, % 9'undan azı Türk karasuları ve % 15'ine yakını da açık deniz alanına dönüşecektir. Yunanlar tarafından karasularının 12 mile çıkarılmasının asla kabul edilemeyeceği ve bu hususun iki devlet arasındaki ilişkilere olumsuz etkisi olacağını Türk hükümetleri birçok kez belirtmişlerdir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >