Bakan Albayrak'tan sevindiren haber: Kamu bankaları tarihinin en büyük kârını açıklayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak- Arşiv
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak- Arşiv

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Türkiye ekonomisi içinn sevindiren gelişmeyi duyurdu. Albayrak "Büyümede üçüncü çeyrek beklentileri yüzde 1'lerde. Türkiye, aralık da bu ivmeyle devam ederse yüzde 4-5'lerde büyüyeceği son çeyreğe gidiyor. Merkez Bankası ve kamu bankaları tarihinin en büyük kârını açıklayacak" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak komisyonda sunum yaptı.

"Türkiye muz cumhuriyeti değil"

Berat Albayrak, Türkiye'ye yönelik operasyonların tutmayacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti devleti bir muz cumhuriyeti değil, bunu buraya yazın. Seçime bir hafta kala bir ülkenin cebindeki Türk lirasına operasyon çekeceksiniz, 1 doları 10-15 lira yapmaya çalışacaksınız, biz de izleyeceğiz öyle mi? Türkiye Cumhuriyeti devleti ve kurumları buna izin vermez, bunu yapmak isteyenlere öyle bir dayak atar ki kurumlarımız bu yıl yine harika kar açıklayacak.

Tarihin en büyük karı açıklanacak

Merkez Bankamız ve kamu bankalarımız tarihlerindeki en iyi hazinecilik karını (Hazine işlemlerinden elde edilen kar) açıklayacak. Hazine ve Maliye olarak çok mutluyuz." diye konuştu.

Türkiye yüzde 4-5'lerde büyüyeceği son çeyreğe gidiyor

"Büyümede üçüncü çeyrek beklentileri yüzde 1'lerde" diyen Albayrak, "Türkiye, aralık da bu ivmeyle devam ederse yüzde 4-5'lerde büyüyeceği son çeyreğe gidiyor" ifadelerini kullandı.

Elektrik ve doğalgaz zamları: Yıllık süreçte yüzde 19'luk artış oldu

Albayrak, elektrik ve doğal gaz zamlarına ilişkin eleştirileri de yanıtlayarak zamların ifade edildiği ölçüde olmadığını, elektrikte ve doğalgazda 2019 Kasım itibarıyla bir yıllık süreçte net yüzde 19'luk artış olduğunu kaydetti.

Risk analiz sistemleri ilk defa birleşiyor

Büyük mükelleflerin vergi denetimlerine ilişkin yaptıkları düzenlemelere dikkati çeken Albayrak, bu anlamda çok dramatik ve stratejik bir değişim dönüşüm sürecinin başladığını, 2020 yılı vergi denetimlerinde çok daha etkin performans olacağını söyledi. Albayrak, "İlk defa Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesindeki risk analizi sistemlerini birleştiriyor. Gelirler ve denetim açısından çok önemli bir adım bu." diye konuştu.

"Özelleştirme kapsamında yüzde 20 istihdam artışı"

Albayrak, 2002-2019 yıllarında özelleştirilen kurum, tesis ve işletmelerde İş Kanunu'na tabi çalışan işçi sayısının 72 bin 875 kişi olduğunu belirterek bu personellerden 9 bin 345'inin devirden sonraki süreçte yasal haklarıyla iş akdinin feshedildiğini ve personel sayısının 63 bin 530'a indiğini ifade etti. Geçen yıl sonu itibarıyla personel sayısının 88 bin 339 kişiye çıktığını ve özelleştirme kapsamında yaklaşık yüzde 20'ye yakın istihdam artışı yaşandığını vurgulayan Albayrak, şeker fabrikalarında da personel sayısının 2 bin 662 kişiden 3 bin 980 kişiye çıktığını kaydetti.

Türkiye'de üretilen elektriğin içindeki yerlilik payının yüzde 60'ın üzerine çıktığını aktaran Albayrak, bu gelişmenin ithalatın düşmesini ve yerli kaynakların artmasını sağladığını ifade etti. Albayrak, gerek Doğu Akdeniz'de gerek Karadeniz'de kendi sismik gemileriyle çok etkin ve güçlü saha çalışması yapıldığını ve Türkiye'nin 2020'lerde bu alanda çok güzel haberlere uyanacağını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >