Bakan Yılmaz TEOG yerine gelen sistem hakkında açıklamada bulundu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz

TEOG'un yerine gelen yeni sistemin detaylarına ilişkin açıklamada bulunanan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Sadece 8. sınıftan soru sorulacak. Tek oturumda 135 dakikada sınav yapılacak ve 90 soru sorulacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, milyonalarca öğrenci ve veli tarafından merakla beklenen TEOG yerine gelen yeni sistemin detaylarını açıkladı.

Soru sayısı:90

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, liselere girişte yapılacak merkezi sınava ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu sistemde sadece 8. sınıflardan soru sorulacak. Soru sayısını 60'dan 90'a çıkardık. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak" ifadesini kullandı. Ayrıca Bakan Yılmaz, yeni sistemde açık uçlu soru sorulmayacağını açıkladı.

Yüzde 10 sınavla yerleşecek

Etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkardıklarını belirten Yılmaz, "Yüzde 90 öğrencimiz kendi adresine dayalı, bölgesindeki okullara kaydedilecek. İsteyen öğrenci sınava girecek. Ancak öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir grubu sınavla öğrenci alan okullar statüsüne getireceğiz" açıklamasında bulundu.

  • Bakan Yılmaz, bu yıl 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 180 bin öğrencinin olduğunu söyledi.

Şu anki ve geçmiş yıllardaki öğrencilerin tercihi dikkate alınırsa yüzde 12 gibi bir oranın imam hatibe gittiğini bildiren Yılmaz, meslek lisesini tercih eden öğrencilerin oranının da yüzde 40 olduğunu, gerisinin de Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okullara gittiğini ifade etti.

Öğretmenlere müjde

Bakan Yılmaz, "Şubat'ta 20 bin öğretmen ataması için duyuruya çıkacağız" şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >