Barış Pınarı Harekatı başladı: İşte dakika dakika detaylar

Uzun süredir Türkiye ve dünya gündeminin ana maddesi olan Barış Pınarı Harekatı başladı!
Uzun süredir Türkiye ve dünya gündeminin ana maddesi olan Barış Pınarı Harekatı başladı!

Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik harekatı başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" dedi. İşte Barış Pınarı Harekatı'ndan dakika dakika tüm detaylar...

Türkiye, Fırat'ın doğusuna yönelik harekata başladı. Harekatın adı Barış Pınarı Harekatı... Harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Erdoğan Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

  • "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır.
  • Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir."

Ankara'da kritik toplantı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.

Erdoğan, Barış Harekatı'nı harekat merkezinden takip ediyor
Erdoğan, Barış Harekatı'nı harekat merkezinden takip ediyor

Resulayn'da patlama sesleri duyuldu

TSK'nın bombaladığı bölgeden görüntü
TSK'nın bombaladığı bölgeden görüntü

Obüsler vuruyor

  • Reuters'ın Türk güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, hava saldırıları topçu atışlarıyla destekleniyor. Ayrıca YPG/PKK'ya ait mevziler, mühimmat depoları da Türk obüsleriyle vurulmaya başladı.
Türk obüsleri terör örgütünün bulunduğu noktaları vuruyor
Türk obüsleri terör örgütünün bulunduğu noktaları vuruyor

Diyarbakır'da hava hareketliliği

Erdoğan’ın Barış Pınarı Harekatı’nın başladığını açıklamasının ardından Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığında hareketli anlar yaşanmaya başladı. F-16 savaş uçakları peş peşe piste inmeye devam ediyor.

Mehmetçik 30 kilometre içeriye kadar ilerledi

  • Türk savaş uçakları, Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehri’nin doğusunda yer alan ve yaklaşık 30 kilometre derinlikteki terör örgütü YPG/PKK hedeflerini imha etti.
  • Savaş uçakları, Fırat nehrinin doğusunda, terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki bölgede yaklaşık 30 kilometre derinliğe kadar indi. Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri, savaş uçaklarınca bombalandı.
  • Bombardımanda Resulayn ilçesi ve bazı çevre köyler ile Derik ve Kamışlı ilçeleri kırsalındaki terörist unsurlar da vuruldu.

Terör örgütü karşılık veriyor

  • Suriye tarafında terör örgütlerince işgal edilen bölgelerden atılan 2 havan mermisi Ceylanpınar ilçe merkezine düştü. Kamışlı'dan YPG/PKK'lı teröristlerce atılan 6 roket de Nusaybin ilçe merkezindeki bazı noktalara isabet etti.
Terör örgütü havan mermisiyle karşılık veriyor
Terör örgütü havan mermisiyle karşılık veriyor

Akçakale ve Ceylanpınar'da vatandaşlara uyarı

Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad'daki terör hedeflerine obüs atışları yapıldı. Bölgeden dumanlar yükselirken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce obüs atışları sürdürülüyor. Bu arada, Akçakale sokaklarında mehter marşları duyuluyor. Akçakale okullar tatil edilirken, vatandaşlara da uyarılar yapılıyor.

Ceylanpınar'da obüs sesleri duyulurken, Suriye sınırında savaş uçaklarının uçtuğu görülüyor. Bu arada, Ceylanpınar Belediyesi de yaptığı uyarılarla vatandaşların evlerine girmesini istedi.

Teröristlerin attığı havan bir eve isabet etti.
Teröristlerin attığı havan bir eve isabet etti.

Şanlıurfa'da özel güvenlik bölgesi uygulaması

  • Şanlıurfa Valiliğince sınır hattındaki belirlenen bölgelerin "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildiği bildirildi. Valilikten yapılan açılamada, şu ifadelere yer verildi:
  • "Suriye sınırında güvenlik durumunu desteklemek, ayrıca vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, olası tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince; batıdan doğuya doğru aşağıda koordinatları verilmiş olan hat ile hudut hattı arasında kalan bölgenin valiliğimizce Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesine karar verilmiştir.

4 ilçede eğitime ara verildi

Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç'taki tüm okullarda, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime iki gün ara verildi.

MSB: Harekat saat 16:00'da başladı

Milli Savunma Bakanlığı, yapılan açıklamada harekatın saat 16:00'da başladığı duyuruldu : "Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır."

Bölgeden yoğun dumanlar yükseliyor
Bölgeden yoğun dumanlar yükseliyor

NATO'dan harekata destek

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum.

Erdoğan, Parti liderlerine bilgi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak harekat hakkında bilgilendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Akar'dan bilgi alarak TSK'nın Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılması emrini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harekat emrini verdiği o an
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harekat emrini verdiği o an

BM Güvenlik Konseyi üyeleri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy açıklamasında "BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır." ifadesini kullandı.

ABD büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

ABD Büyükelçisi, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >