Barış Pınarı Harekatı 'çelik duvarlı' merkezden yönetiliyor

Cumhurbaşkanı ve Başkomutan Erdoğan'ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile harekata ilişkin görüştüğü anlara ait fotoğraf.
Cumhurbaşkanı ve Başkomutan Erdoğan'ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile harekata ilişkin görüştüğü anlara ait fotoğraf.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör unsurlarına karşı başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı, Başkomutan Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nden yönetiliyor. Askeri amaçla ilk kez Zeytin Dalı Harekatı'nda kullanılan ve 15 Temmuz sonrası yenilenen Harekat Merkezi, çelik destekli özel bir betonla çevrili ve kripto telefonlarla donatılmış durumda.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı 9 Ekim 16.00 itibariyle başlattı.

  • Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait F16 savaş uçakları, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında YPG/PKK hedeflerini vurdu.

Başkomutan Erdoğan harekat için özel merkezde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı yapıldı.

Toplantı için tercih edilen mekan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi oldu. Aynı merkez daha önce Zeytin Dalı Harekatı sırasında da aktif olarak kullanılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi, Zeytin Dalı Harekatı'nda da kullanılmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi, Zeytin Dalı Harekatı'nda da kullanılmıştı.

Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi, devletin zirvesinin güvenli şekilde konumlanacağı ve karşı harekâtı yürüteceği bir merkez olarak inşa edildi. Merkez, doğal afetlerde kriz; savaş durumu, kimyasal, biyolojik, nükleer ve siber saldırılar ile terör eylemlerinde ise Hükümet Harekât Merkezi olarak kullanılıyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yenilenmesi ve daha aktif olarak kullanılması ihtiyacı doğan merkez, çelik destekli özel bir betonla inşa edildi.
 2 bin 200 metrekareden oluşan merkezde, ‘Harita Odası’, ‘Büyük Kriz Merkezi’, ‘Küçük Kriz Merkezi’ ve ‘Özel Görüşme Odası’ olmak üzere 4 ana bölüm bulunuyor.
2 bin 200 metrekareden oluşan merkezde, ‘Harita Odası’, ‘Büyük Kriz Merkezi’, ‘Küçük Kriz Merkezi’ ve ‘Özel Görüşme Odası’ olmak üzere 4 ana bölüm bulunuyor.

Merkez, 24 saat kesintisiz iletişim, güvenlik, ulaşım ve tahliye olanakları sağlayacak şekilde tasarlandı. Uydu dahil her türlü haberleşme olanağı ve kriptolu telefonlarla donatılan merkez, kriz anında devletin tüm birimlerinden verilerin toplanacağı sistemleri içerecek şekilde planlandı.

Merkez, 10 bin kilogramlık konvansiyonel bombalara karşı dayanıklı.
Merkez, 10 bin kilogramlık konvansiyonel bombalara karşı dayanıklı.

Merkez, 2015 yılına Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına dayanılarak inşa edildi. Söz konusu merkezdeki faaliyetlerle, gündeme alınan gelişmelerin ‘sürekli izlenmesi’, ‘analiz edilmesi’ ve ‘değerlendirilmesi’ yapılıyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Terör koridorunu yerle bir edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnanıyorum ki Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK, YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı büyük bir başarı elde edecektir. Onlarla gurur duyuyoruz. Amacımız belli, açık ve net; terör koridorunu yerle bir edeceğiz. Barış koridoru inşa edeceğiz" ifadelerini harekatın başladığı dakikaların ardından kullanmıştı.

Milli Savunma Bakanı Akar: "Her türlü tedbir alındı"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da moral ve motivasyonlarının son derece güçlü olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları üzerine masum insanlara zarar vermemek, çevreye, tarihi ve turistik, dini yapılara herhangi bir zarar, ziyan gelmemesi için gerek planlama aşamasında hedeflerin seçiminde gerekse icra sırasında pilotların, topların ve personelin atışları sırasında her türlü tedbiri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saygı ve şükranlarını ileten Akar, kendilerine verilen vazifeyi hakkıyla yerine getireceklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Barış Pınarı' için brifing

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Rusya, İngiltere, Fransa, Amerika, Letonya, Çin ve İran büyükelçilerine Dışişleri Bakanlığı'nda Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin bilgi verdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Fırat'ın doğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sonrası, diplomatik alanda harekâtın anlatılmasına ilişkin Dışişleri Bakanlığında çalışmalar yoğunlaştı. Harekât öncesi ve sonrası, Rusya, İngiltere, Fransa, Amerika, Letonya, Çin ve İran Büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak bilgilendirildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal bakanlığa gelen büyükelçilere harekata ilişkin brifing verdi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >