Barış Pınarı Harekâtı'na dünyadan gelen tepkiler neler?

Arşiv
Arşiv

Fırat'ın doğusunu terör unsurlarından temizlemeye yönelik gerçekleşen Barış Pınarı Harekatı'na yönelik dünyadan gelen tepkileri derledik.

'Barış Pınarı' Harekatı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait obüs ve F-16'ların dün Suriye'nin Resulayn kentindeki terör örgütü YPG mevzilerini vurmasıyla başlarken Milli Savunma Bakanlığı ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri'nin saat 14.00'ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.

Harekata yönelik dünyadan gelen tepkileri derledik.

NATO 

                                    
                                    Fırat'ın doğusuna yönelik yürütülen Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili NATO'dan açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı" dedi. Stoltenberg "Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.
NATO Fırat'ın doğusuna yönelik yürütülen Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili NATO'dan açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı" dedi. Stoltenberg "Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.
ABD 

                                    ABD Başkanı Donald Trump, ilk açıklamasında, “ABD, Türkiye'nin Suriye'ye operasyonunu onaylamıyor” ifadelerini kullandı.Donald Trump açıklamasında, “Bu sabah NATO üyesi Türkiye Suriye’yi işgal etti. ABD bu saldırıya onay vermemektedir. Türkiye’ye de bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu net bir şekilde iletmiştir. Bölgede ABD askeri bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.


ABD Başkanı Donald Trump açıklamasının devamında Suriye'de PKK ile birlikte çalıştıklarını da açık bir şekilde itiraf etti. Trump, şunları kaydetti:


"Barack Obama döneminde olduğu gibi Türkiye'nin ölümcül düşmanı olan PKK ile ortaklık yaptığınız zaman, bu son derece zor bir durum olur. Onlar uzun yıllardır birbirinden nefret ediyorlar."
ABD ABD Başkanı Donald Trump, ilk açıklamasında, “ABD, Türkiye'nin Suriye'ye operasyonunu onaylamıyor” ifadelerini kullandı.Donald Trump açıklamasında, “Bu sabah NATO üyesi Türkiye Suriye’yi işgal etti. ABD bu saldırıya onay vermemektedir. Türkiye’ye de bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu net bir şekilde iletmiştir. Bölgede ABD askeri bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump açıklamasının devamında Suriye'de PKK ile birlikte çalıştıklarını da açık bir şekilde itiraf etti. Trump, şunları kaydetti: "Barack Obama döneminde olduğu gibi Türkiye'nin ölümcül düşmanı olan PKK ile ortaklık yaptığınız zaman, bu son derece zor bir durum olur. Onlar uzun yıllardır birbirinden nefret ediyorlar."
Avrupa Birliği 

                                    Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ankara'ya itidalli davranma ve Barış Pınarı Harekatını durdurma çağrısı yaptı.Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunuldu.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde sığınmacılar için güvenli bölge oluşturma planlarını reddederek, bununla ilgili bir maddi yardımda bulunmayacaklarını vurguladı.
Avrupa Birliği Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Ankara'ya itidalli davranma ve Barış Pınarı Harekatını durdurma çağrısı yaptı.Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunuldu. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde sığınmacılar için güvenli bölge oluşturma planlarını reddederek, bununla ilgili bir maddi yardımda bulunmayacaklarını vurguladı.
Rusya 

                                    
                                    Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi. Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de başka nedenlerle bulunduğunu aktardı.
Rusya Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi. Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de başka nedenlerle bulunduğunu aktardı.
Almanya 

                                    
                                    Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ,Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve DAEŞ'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi.
Almanya Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ,Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve DAEŞ'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi.
KKTC

                                    
                                    KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na  tam destek verdi. Tatar, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:


"Türkiye’nin kendisine yönelik terör tehditini ortadan kaldırmak , Suriye’de güvenli bölge oluşturmak için düzenlediği “ Barış Pınarı” askeri harekatı başlamıştır. Kıbrıs Türk’ü daima olduğu gibi  Türkiyemizin yanındadır. Dualarımız Türk Silahlı Kuvvetlerimiz içindir."
KKTC KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na tam destek verdi. Tatar, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Türkiye’nin kendisine yönelik terör tehditini ortadan kaldırmak , Suriye’de güvenli bölge oluşturmak için düzenlediği “ Barış Pınarı” askeri harekatı başlamıştır. Kıbrıs Türk’ü daima olduğu gibi Türkiyemizin yanındadır. Dualarımız Türk Silahlı Kuvvetlerimiz içindir."
Mısır

                                    Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik saldırısını en sert şekilde kınıyoruz" denirken, harekâtın "Bir Arap devletinin egemenliğine açık ve kabul edilemez bir saldırı olduğu" belirtildi.
Mısır Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik saldırısını en sert şekilde kınıyoruz" denirken, harekâtın "Bir Arap devletinin egemenliğine açık ve kabul edilemez bir saldırı olduğu" belirtildi.
Suudi Arabistan

                                    Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA tarafından yayınlanan mesajda, "Krallık, Türk ordusu tarafından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgelere başlatılan saldırıyı kınıyor" ifadeleri yer aldı. Mesajda, "Türkiye'nin saldırısı Suriye'nin egemenliğini ihlal eden ve bölge güvenliğini tehdit ediyor" denildi.
Suudi Arabistan Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA tarafından yayınlanan mesajda, "Krallık, Türk ordusu tarafından Suriye'nin kuzeydoğusundaki bölgelere başlatılan saldırıyı kınıyor" ifadeleri yer aldı. Mesajda, "Türkiye'nin saldırısı Suriye'nin egemenliğini ihlal eden ve bölge güvenliğini tehdit ediyor" denildi.
Finlandiya

                                    Finlandiya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı harekâtın "insanı sonuçlarından" endişe duyduklarını ifade etti ve daha çok kişinin yerinden edilebileceği vurgulandı. Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Türkiye veya "savaş halindeki herhangi bir ülke ile" silah ticareti yapılmayacağını ifade etti.
Finlandiya Finlandiya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı harekâtın "insanı sonuçlarından" endişe duyduklarını ifade etti ve daha çok kişinin yerinden edilebileceği vurgulandı. Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Türkiye veya "savaş halindeki herhangi bir ülke ile" silah ticareti yapılmayacağını ifade etti.
İspanya  

                                    Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda başlatacağı operasyona sürpriz bir ülkeden destek geldi. İspanya NATO Delagasyonu, operasyon hakkında "Türkiye'ye destek, İttifakın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor" paylaşımı yaptı.
İspanya Türkiye'nin Fırat'ın doğusunda başlatacağı operasyona sürpriz bir ülkeden destek geldi. İspanya NATO Delagasyonu, operasyon hakkında "Türkiye'ye destek, İttifakın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor" paylaşımı yaptı.
Fransa 

                                    Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, DAEŞ'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.
Fransa Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, DAEŞ'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.
Lübnan 

                                    Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon başlatma kararını gözden geçirme çağrısında bulundu.
Lübnan Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon başlatma kararını gözden geçirme çağrısında bulundu.
Kuveyt 

                                    Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin askeri harekatının bölgenin istikrarı ve güvenliği için tehdit olduğunu açıkladı.
Kuveyt Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin askeri harekatının bölgenin istikrarı ve güvenliği için tehdit olduğunu açıkladı.
Macaristan 

                                    AB'nin, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na karşı yayınlayacağı bildiriyi Macaristan, 'ülkeler sınırlarını savunabilir'' gerekçesiyle veto ederken yapılan baskılar daha sonra bildiriyi onaylamak zorunda kaldı.
Macaristan AB'nin, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na karşı yayınlayacağı bildiriyi Macaristan, 'ülkeler sınırlarını savunabilir'' gerekçesiyle veto ederken yapılan baskılar daha sonra bildiriyi onaylamak zorunda kaldı.
İngiltere 

                                    İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'nin harekâtının "bölgeyi istikrarsızlaşma" riski yarattığını savundu ve "Türkiye'nin tek taraflı askeri harekâtı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken DAEŞ'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor" dedi.
İngiltere İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'nin harekâtının "bölgeyi istikrarsızlaşma" riski yarattığını savundu ve "Türkiye'nin tek taraflı askeri harekâtı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken DAEŞ'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor" dedi.
 Birleşik Arap Emirlikleri

                                    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri operasyonu şiddetle kınadıklarını, bu operasyonla Suriye’nin egemenliğinin açık ve kabul edilemez şekilde ihlal edildiğini belirtti.


Abu Dabi merkezli WAM haber ajansının aktardığına göre, BAE hükümetinin yazılı açıklamasında, “BAE, Türkiye’nin Suriye’ye askeri saldırganlığını şiddetle kınıyor ve bunun tehlikeli bir gelişme olduğunu ve ayrıca dost Arap ülkesinin egemenliğinin açık ve kabul edilemez ihlali ve Arap işlerine müdahale olduğunu doğruluyor” ifadelerine yer verildi.
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri operasyonu şiddetle kınadıklarını, bu operasyonla Suriye’nin egemenliğinin açık ve kabul edilemez şekilde ihlal edildiğini belirtti. Abu Dabi merkezli WAM haber ajansının aktardığına göre, BAE hükümetinin yazılı açıklamasında, “BAE, Türkiye’nin Suriye’ye askeri saldırganlığını şiddetle kınıyor ve bunun tehlikeli bir gelişme olduğunu ve ayrıca dost Arap ülkesinin egemenliğinin açık ve kabul edilemez ihlali ve Arap işlerine müdahale olduğunu doğruluyor” ifadelerine yer verildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >