Barış Pınarı Harekatı'nda Türkler kime güveniyor, kime güvenmiyor?

Türkler, Barış Pınarı Harekatı'nda hiçbir ülkeye güvenmiyor.
Türkler, Barış Pınarı Harekatı'nda hiçbir ülkeye güvenmiyor.

Araştırma şirketi Areda Survey, çarpıcı bir araştırmaya daha imza attı. Şirket, Türk halkının Barış Pınarı Harekatı'nda bölge aktörlerinden hangi ülkelere güvendiğini araştırdı. Katılımcıların çok büyük çoğunluğu hiçbir ülkeye güvenmediğini dile getirirken, yüzde 9,7'lik oranla Rusya en güvenilen ülke oldu. İran yüzde 1,6 ile son sırada yer aldı.

Araştırma şirketi Areda Survey, Türk halkının Barış Pınarı Harekatı'na bakış açısını araştırdı. Türkiye'nin 81 ilinde 7 bin 599 kişi ile yapılan çalışmada, Türkiye ile ABD arasında yapılan mutabakatın öncesinde ve sonrasında vatandaşların görüşlerinde meydana gelen değişimler ortaya konuldu.

Hiçbir ülkeye güvenmiyoruz

  • Araştırmaya göre, "Barış Pınarı Harekatı'nda bölge aktörlerinden hangi ülkeye daha çok güveniyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 79,6'sı 'hiçbir ülkeye' diye cevap verirken, yüzde 9,7'si Rusya'ya, yüzde 1,8'i ABD'ye, yüzde 1,6'sı da İran'a güvendiğini belirtti.

ABD'nin YPG'ye verdiği silahların imha edileceğine inanılmıyor

Katılımcıların yüzde 93,7'si ABD'nin Türkiye ile yaptığı anlaşma gereği YPG'ye vermiş olduğu ağır silahları alıp, imha edeceğine inanmadığını belirtti. İnanların oranı ise yüzde 6,3'te kaldı.

HDP'nin operasyona karşı tutumu

"HDP'nin Barış Pınarı Operasyonu'na karşı çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna operasyon öncesinde 'normal buluyorum, çünkü HDP, PKK/PYD terör örgütünün siyasal uzantısıdır' diyenlerin oranı yüzde 72,1'ken operasyon sonrası yüzde 72 olarak belirlendi. 'Olumlu karşılıyorum, HDP barış yanlısı bir partidir' diyenler ise operasyon öncesi yüzde 18,8 olurken operasyon sonrası 17,8'e düştü.

Yabancı ülkelerin açıklamalarına bakış

  • Operasyon öncesinde Batılı ülkelerin ve Arap Birliği'nin Barış Pınarı Harekatı'na yönelik kınama ve yaptırım açıklamalarını haksız bulanların oranı yüzde 42,6 olurken operasyon sonrası açıklamaları haksız bulanlar 43,6'ya çıktı.Kınama ve yaptırım açıklamalarını operasyon öncesinde haklı bulanların oranı yüzde 18,2'yken operasyon sonrası bu oran yüzde 14,3'e düştü.

Barış Pıanarı Harekatı'nın zamanlaması

Barış Pınarı Harekatı'nın zamanlamasına yönelik operasyon öncesinde katılımcıların yüzde 46,5'i geç kalındığını düşünürken operasyon sonrasında bu oran yüzde 53,8'e çıktı. Araştırmaya göre harekatın tam zamanında yapıldığını düşünenlerin oranı operasyon öncesinde 28,5 olarak ortaya konulurken operasyon sonrası yüzde 24'e düştü.Harekatın daha ileri bir tarihte yapılmasını düşünenler operasyon öncesinde yüzde 2,7'ydi, operasyon sonrası ise yüzde 5,1 oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >