Başkan Trump’ı çıldırtıp ayakkabıları yaktıran isim: Colin Kaepernick

ABD'yi ikiye bölen isim: Colin Kaepernick
ABD'yi ikiye bölen isim: Colin Kaepernick

2016 yılında, "Azınlıkların haklarına saygı göstermeyen ve renk gözeten bir ülkenin bayrağına ben de saygı duruşunda bulunmam." çıkışıyla ABD'de gündeme oturan Amerikan Futbol Ligi oyuncularından Colin Kaepernick aradan 2 yıl geçmesine rağmen gündemden düşmüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın 'sivil itaatsizlikle' suçladığı Kaepernick'e dünyaca ünlü marka Nike'tan destek geldi. “Just Do It” (Sadece Yap) sloganının 30’uncu yıl dönümünde oyuncuyu reklam yüzü olarak kullanan markaya ise Amerikalı vatandaşlardan tepki gecikmedi. Nike marka ayakkabılarını yakan Trump destekçisi tüketiciler ülkeyi ikiye böldü.

Amerikan Futbol Ligi (NFL) oyuncularından Colin Kaepernick, San Francisco 49ers’ın oyun kurucusu olduğu 2016 yılında, siyahilere yönelik baskıları protesto etmek amacıyla ulusal marş sırasında diz çökmüştü.

Trump'ın NFL organizatörlerinden bir 'ricası' var

NFL oyuncusu Kaepernick’in bu protestosu, geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Donald Trump’ın konuyu tekrar gündeme getirmesi ve NFL organizatörlerinden protestocu sporcuları kovmasını talep etmesi üzerine yeniden gündeme gelmişti.

  • Donald Trump geçtiğimiz günlerde konuyu tekrar gündeme getirdi ve eleştirilerini yineledi.

Sivil itaatsizlikle suçladı

ABD Başkanı Donald Trump'ın sivil itaatsizlikle suçladığı ve "Eğer böyle yapacaksa, kendisine başka bir ülke bulsun" sözleri ile eleştirdiği yıldız futbolcu 2016'da San Diego maçından sonra, "Bu ülkede acilen çözmemiz gereken sorunlar var. Bazı azınlıklar büyük baskı altında, eşit şartlar ve imkanlar onlara sunulmuyor, eşit davranılmıyor" açıklaması yapmıştı.

"Renk gözeten bir ülkenin bayrağına saygı duruşunda bulunmam"

Kaepernick saygı duruşunda neden diz çöktüğü sorusuna yanıt olarak ise, "Azınlıkların haklarına saygı göstermeyen ve renk gözeten bir ülkenin bayrağına ben de saygı duruşunda bulunmam. Bu futboldan çok daha önemli bir ideal uğruna yapılan bir davranış. Sokaklar ceset dolu ve bunları yaratanlar para ödeyerek suçlarından kurtulabiliyor" yorumunda bulunmuştu.

Nike bir hamle daha yaptı

  • Nike, “Just Do It” (Sadece Yap) sloganının 30’uncu yıl dönümünde, 2011 yılından beri desteklediği Colin Kaepernick’e bir kez daha desteklediğini açıkladı. NFL’de yeni sezonun başlamasına kısa süre kala Kaepernick, kampanyanın 30’uncu yıl dönümünde markanın yüzleri arasındaki yerini almış oldu.

Kaepernick ile sözleşme yapmadılar

2016 sonrası hiçbir NFL ekibinin sözleşme yapmadığı Kaepernick, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden #JustDoIt hashtag’i ile siyah-beyaz bir fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafın üzerinde, “Bir şeylere inan, her şeyi feda etmen gerekse bile” yazıyordu.

Başkan Trump Nike’ı eleştirdi

ABD Başkanı Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, NFL'de 2016 sezonundaki maçlardan önce milli marş sırasında diz çökerek ülkedeki sosyal eşitsizlikleri protesto eden eski NFL oyuncusu Colin Kaepernick'in Nike kampanyasında reklam yüzü olmasını eleştirdi.

Trump, paylaşımında "Reytingleri çok düşen NFL gibi, Nike da öfke ve boykotlar yüzünden tamamen öldürülüyor. Merak ediyorum, böyle olacağı hakkında fikirleri var mıydı?" açıklamasında bulunmuştu.

Trump, ayrıca, "NFL ile ilgili olarak ise bayrak için ayakta durmadıkları sürece, her zaman izlemekte zorlanacağım." yorumunda bulundu.

ABD’yi ikiye böldü

NFL'de milli marş sırasında oyuncuların diz çökmesi Amerikan taraftarları arasında tartışma konusu olurken, Kaepernick'in Nike'ın reklam yüzü olarak seçilmesi ABD'yi ikiye böldü. Kaepernick'in pazartesi günkü mesajı bugün itibariyle Twitter üzerinden 362 bin kez paylaşılırken, 895 bin de beğeni topladı.

Ayakkabılar yanıyor

Amerikalıların Nike markalı ayakkabı ve kıyafetlerini yaktığı görseller internetten paylaşılmaya başlandı.

Keapernick dava açtı

Mart 2017'den bu yana hiçbir NFL takımının kendisine sözleşme teklif etmediği Kaepernick, geçen sene lige dava açmıştı.

Nike'ın hisseleri düştü

NFL ile 2028 yılına kadar sponsorluk anlaşması bulunan Nike'ın hisseleri New York borsasında yaklaşık yüzde 3,2 değer kaybetmesinin ardından, yüzde 0,4'lük bir artışla işlem görüyor.

Protestolara birçok marka katıldı

Birçok NFL sporcusu ve aralarında Nike, Visa, Microsoft, McDonald’s, PepsiCo ve Bridgestone ve Hyundai’nin de bulunduğu şirketler de sosyal medya üzerinden Trump’ın söylemine tepkilerini göstermiş, ifade özgürlüğünü savunmuşlardı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >