Bitcoin fiyatlarındaki düşüş sürecek mi?

arşiv
arşiv

Bitcoin fiyatlarının geçtiğimiz haftadan bu güne iki bin dolardan (yaklaşık 12 bin TL) fazla değer kaybederek hazirandan bu yana ilk kez 8 bin doların (yaklaşık 46 bin TL) altına inmesi kripto para yatırımcılarını tedirgin etti.

Bitcoin, 2017’nin sonunda 20 bin dolara (yaklaşık 113 bin TL) yaklaşarak rekor kırmasının ardından sürekli değer kaybederek 2019’un başında yaklaşık 4 bin dolardan (yaklaşık 23 bin TL) işlem görüyordu.

Çöküş devam eder mi sorusu sorulurken 2019’daki düzenli artışlar ağustosa kadar bitcoinin fiyatını üç katına çıkarmış, bitcoin yatırımcılarının yüzü zaman sonra gülmüştü.

Bitcoin fiyatları son günlerde kripto paranın iki bin dolardan (yaklaşık 12 bin TL) fazla değer kaybederek hazirandan bu yana ilk kez 8 bin doların (yaklaşık 46 bin TL) altına inmesiyle tekrar büyük bir düşüş yaşamış oldu.

Geçtiğimiz hafta birkaç saat içinde yüzde 20’ye yakın değer kaybeden Bitcoin, 7700 dolar seviyelerine kadar inmişti. Bir numaralı kripto para, buradan biraz iyileşme göstererek bugün 8230 dolardan alınıp satılıyor.
Geçtiğimiz hafta birkaç saat içinde yüzde 20’ye yakın değer kaybeden Bitcoin, 7700 dolar seviyelerine kadar inmişti. Bir numaralı kripto para, buradan biraz iyileşme göstererek bugün 8230 dolardan alınıp satılıyor.

The Independent’a konuşan dijital borsa grubu Nexthash’in CEO’su Daniele Mensi, “Kripto paraların değişkenliği, onları tüccarlar, yatırımcılar ve büyüyen işletmeler için mükemmel bir büyüme kanalı haline getiriyor” dedi.

Mensi şunları kaydediyor:

  • "Hatırlanması önem arz eden şey bitcoinin hala yaklaşık yüzde 115’in üstünde olduğu, bu yüzden kısa vadeli inişler ve çıkışlar para birimlerinde daha uzun vadeli büyümeyi kolaylaştırmak için gerekli."

"Düşüş 5 bin 500 dolara kadar sürecek"

Tanınmış emtia tüccarı Peter Brandt bitcoinin 5 bin 500 dolara (yaklaşık 32 bin TL) ulaşana kadar düşmeye devam edeceği öngörüsünde bulundu; fakat sonra yukarı yönlü eğilimine devam edecek.

Brandt bitcoinin değerinin uzun vadede 50 bin dolar (yaklaşık 285 bin TL) olacağını tahmin etti. Bazı kripto para savunucuları bunu ihtiyatlı bir tahmin olarak değerlendirdi.

Kripto para alanında önde gelen bir figür haline gelen siber güvenlik öncüsü John McAfee, 2017’de yaptığı tahminin arkasında durarak bitcoinin 2019’da ve 2020’de hızlı bir fiyat artışı göreceğini söyledi.

McAfee attığı tweette, “Bitcoinin fiyatındaki düşüşü önemsemeyin. Peter Brandt’ın orta vadede 50 bin dolarlık fiyat öngörüsünü sıkı bir biçimde destekliyorum” dedi.

McAfee, "Ayrıca 2020’nin sonunda fiyatın 1 milyon dolara ulaşacağı öngörümün arkasındayım. Endişeden ellerinizi ovuşturmaktan vazgeçin!" ifadelerini kullandı.

Bitcoinin yaşa dışı son çöküşün kesin nedenini saptamak zor olsa da bazıları negatif piyasa hassasiyetinin vadeli işlem platformu Bakkt’ın piyasaya girmesine bağlanabileceğini söyledi.

Bakkt’ı saran kötümserlik kitlesel bir elden çıkarmayla sonuçlandı. Bir noktada 30 dakika içinde bitcoinin değerinde bin dolardan (yaklaşık 6 bin TL) fazla düşüş gerçekleşti.

Ticari işlem yapılan internet platformu eToro için çalışan piyasa analisti Simon Peters’e göre, bitcoinin kötü şöhretli değişkenliği bir kez daha hızlı kar elde etme umuduyla yatırımcıların kripto paraya yatırım yapmasını sağlayabilir.

Peters, “Bitcoin şu an 8 bin 500 doların (yaklaşık 49 bin TL) altında işlem görüyor, düşük fiyattan alım yapmak isteyen yatırımcılar için bitcoin yeniden cazip hale gelebilir” dedi.

AMB Yönetim Konseyi üyesi Madis Muller: Kripto para varlıklarının geleceği olabilir

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Madis Muller, Estonya'dan Delfi haber sitesi ile gerçekleştirdiği mülakatta kripto paraların daha yeni versiyonlarının öncekilerin sahip olduğu bazı değerleme sorunlarını çözmeye çalıştığını ancak risklerin hala değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Madis Muller
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Madis Muller

“İlk kripto para fikirlerinin doğrusu istenirse bir çok sorunu vardı. Şimdiyse iyice düşünülmesi gereken, daha istikrarlı değere sahip kripto paralarla ilgili yeni düşünceler var.” diyen Muller, “Kesinlikle pozitif yanları var, belki sınır ötesi ödeme hizmetleri için de öyle. Ancak riskleri de bulunuyor. Bence bunun geleceği olabilir fakat sakince değerlendirmemiz gerekiyor.” diye devam etti.

Muller, sorulması gereken sorunun merkez bankalarının daha faydalı olacak yeni, modern çözümleri kendilerinin sunup sunamayacağı olduğunu belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >