Boris Johnson istedi, Kraliçe onayladı: Parlamento askıya alınıyor

Arşiv
Arşiv

İngiltere Hükümeti, Kraliçe 2. Elizabeth'ten, Eylül ayında tatilden dönerek çalışmaya başlaması planlanan Parlamento'yu askıya almasını talep etti. Kraliçe talebi onayladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 9 Eylül'de yapılacak oturumların ardından İngiltere Parlamentosu'nun askıya alınması için adımlar atılacağını duyurmuş, parlamentoda yeni dönemin ise 14 Ekim'de başlayacağını ifade etmişti.

Bu teklifini Kraliçe 2. Elizabeth'e sunan İngiltere Hükümeti istediğini aldı. Kraliçe söz konusu talebi onayladı.

Boris Johnson-II. Elizabeth
Boris Johnson-II. Elizabeth

Nitekim İngiltere'de Parlamento 9 ile 12 Eylül arasında bir tarihte askıya alınacak ve 14 Ekim'de tekrar çalışmaya başlayacak.

1,2 milyondan fazla İngiliz parlamentonun askıya alınmasını engellemek için imza topladı

Hükümetin parlamentoyu askıya alacak olmasına tepki göstermek amacıyla hazırlanan dilekçe 1,2 milyondan fazla İngiliz tarafından imzalandı.

Söz konusu kampanya Boris Johnson'ın, parlamentoyu askıya alma talebini açıklamasından bir gün önce Surrey'de Reigate'den AB yanlısı bir kampanyacı olan Mark Johnston tarafından başlatıldı .

Ayrıca Boris Johnson'ın parlamentoyu askıya alma kararı ülke çapında 'darbeyi durdur' sloganıyla protesto gösterilerine neden oldu.

İngiltere muhalefeti bu karara ne tepki verdi?

Muhalefet bu hamlenin, 31 Ekim'de gerçekleşecek olan Brexit öncesinde parlamentonun elini zayıflatmak için yapıldığını düşünüyor. Zira parlamentonun 14 Ekim'de açılması Brexit konusundaki tartışmalar ve oylamalar için milletvekillerine fazla zaman kalmaması anlamına geliyor.

Bazı muhalefet temsilcileri Johnson'ın hamlesini 'parlamentoya yapılan darbe' olarak değerlendirirken, bunun hükümete karşı bir güven oylamasını tetikleyebileceği belirtiliyor

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu gelişmenin üzerine Kraliçe Elizabeth'ten görüşme talep etti. Corbyn, bunun demokrasiye yönelik bir tehdit olduğunu söyledi. Corbyn, şunları kaydetti:

  • "Johnson hükümetinin pervasızlığı karşısında dehşete kapıldım. Eğer Johnson planlarına güveniyorsa bunu genel seçim veya referanduma giderek halka sormalı"

İktidardaki Muhafazakar Parti'de AB'den anlaşma yapmadan ayrılmaya karşı çıkan etkili siyasetçilerden Dominic Grieve "rezalet" dediği bu planın Başbakan Boris Johnson'a karşı bir güven oylaması tetikleyerek hükümeti düşüreceğini söyledi.

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, bunun İngiltere demokrasisine skandal bir hakaret olduğunu belirtti.

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon ise gelecek hafta milletvekillerinin bir araya gelerek bu planı durdurmaya çalışması gerektiğini söyledi ve ekledi:

"Aksi takdirde bugün tarihe İngiltere demokrasisi için karanlık bir gün olarak geçecek."

İskoç Ulusal Partisi Milletvekili Joanna Cherry ise Johnson'ın parlamentoyu askıya alma girişimine karşı İskoç mahkemelerine başvuracaklarını söyledi.

Cherry, "Bunun için gerekirse gece yarısı bir yargıcı yatağından kaldırıp mahkemeye getiririz" dedi. İskoçya'daki İşçi Partisi vekilleri de konuyu mahkemeye taşımayı planlıyor.

Galler Özerk Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford da bu haberin ardından ikinci bir Brexit referandumu çağrısını yineledi.

Galler Özerk Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford
Galler Özerk Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford

Drakeford, "Johnson referandum kampanyası boyunca iktidarı Parlamento'ya geri vermekten bahsediyordu, şimdi ise Kraliçe'nin demokrasi kapılarını kapatmasını istiyor. Şimdi, bu konuyu tekrardan halka götürmenin zamanı" dedi.

Yeşil Parti Eş Başkanı Jonathan Bartley "Bu anayasal değerlerin ihlali. Halkın sokağa çıkması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Johnson alınan karar yönelik eleştirilere ne yanıt verdi?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Parlamento'yu askıya alarak vekillerin tartışma imkanını azaltacağı yönündeki suçlamaları reddetti ve vekillerin önünde kapsamlı tartışmalar yürütmek için yeterli zaman bulunacağını söyledi.

Republic: Başbakan Kraliçe'yi ateşe attı

İngiltere'de kraliyetin sonlandırılmasını talep eden cumhuriyet yanlısı Republic grubu, Başbakan Boris Johnson'ın Kraliçe Elizabeth'i "ateşe attığını" söyledi.

Grubun sözcüsü Graham Smith, Kraliçe'nin talebi kabul etmesinin de reddetmesinin de eleştirileceğini söyledi.

Smith, Kraliçe'nin talebi kabul etmesinin kraliyet kurumlarının ne kadar güçsüz olduğunu gösterdiğini, yazılı yasalara göre Kraliçe'nin talebi reddetme hakkı bulunmasına rağmen teamüller nedeniyle böyle bir adım atamadığını ekledi.

Parlamento'nun askıya alınacağının açıklanmasının ardından bir tweet paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, Boris Johnson'ın tam da İngiltere'nin aradığı bir başbakan olduğunu ve "müthiş bir başbakan" olduğunu herkese kanıtlayacağını söyledi.

Alınan karar İngiltere Basınına nasıl yansıdı?

The Guardian

                                    
                                    Brexit karşıtı tutumuyla bilinen Guardian gazetesi 'Johnson'ın parlamentoyu askıya almasına isyan' manşetiyle bayilerdeki yerini aldı. Gazetenin başyazısında "Boris Johnson İngiltere'yi bir anayasal krize sürüklüyor" deniyor:


"Boris Johnson hayatı boyunca birçok dürüstlükten uzak metin kaleme aldı. Ancak dün milletvekillerine gönderilen ve neden parlamentonun askıya alındığını izah eden mektup, kadar ağır sonuçları olan başka samimiyetsiz yazılarını bulmak kolay değil. Johnson yeni yasama yılı için iddialı bir program hazırladığını, bunun için de parlamentonun planlanandan biraz daha geç açılması gerektiğini söylüyordu."
The Guardian Brexit karşıtı tutumuyla bilinen Guardian gazetesi 'Johnson'ın parlamentoyu askıya almasına isyan' manşetiyle bayilerdeki yerini aldı. Gazetenin başyazısında "Boris Johnson İngiltere'yi bir anayasal krize sürüklüyor" deniyor: "Boris Johnson hayatı boyunca birçok dürüstlükten uzak metin kaleme aldı. Ancak dün milletvekillerine gönderilen ve neden parlamentonun askıya alındığını izah eden mektup, kadar ağır sonuçları olan başka samimiyetsiz yazılarını bulmak kolay değil. Johnson yeni yasama yılı için iddialı bir program hazırladığını, bunun için de parlamentonun planlanandan biraz daha geç açılması gerektiğini söylüyordu."
The Times

                                    
                                    The Times 


Times gazetesinin başyazısında ise "Johnson radikal bir karar aldı ve muhalefetin sert tepkisiyle karşılaştı. Her ne kadar büyük bir tepki yüksek sesle dile getiriliyor olsa da, alınan karar anayasaya aykırı değil" deniyor:


"Parlamentonun askıya alınmasıyla sıkışık bir takvim içerisinde ilerleyen Boris Johnson, AB ile müzakerelerde azami manevra alanına sahip olmayı amaçlıyor. Boris Johnson'a tepki gösterenlerin asıl tepkisi İngiltere'nin AB'den ayrılıyor oluşu. Johnson'ı parlamentoyu susturmakla eleştirenler, parlamenterlerin 2016 referandumundan bu yana ne kadar az yol kat edebildiğine bakarak kendilerini gözden geçirmeli. Parlamentonun bir Brexit planı geliştirebilmek için üç yılı vardı ancak bu başarılamadı. Ancak Johnson'ın da adımlarını dikkatli atması gerekiyor. Muhalefeti bu şekilde birleştirmek ileride kendi iktidarı için tehlikeli olabilir. Eninde sonunda Boris johnson'ın iktidarını genel seçimlerde korumaya çalışması da gerekecek."
The Times The Times Times gazetesinin başyazısında ise "Johnson radikal bir karar aldı ve muhalefetin sert tepkisiyle karşılaştı. Her ne kadar büyük bir tepki yüksek sesle dile getiriliyor olsa da, alınan karar anayasaya aykırı değil" deniyor: "Parlamentonun askıya alınmasıyla sıkışık bir takvim içerisinde ilerleyen Boris Johnson, AB ile müzakerelerde azami manevra alanına sahip olmayı amaçlıyor. Boris Johnson'a tepki gösterenlerin asıl tepkisi İngiltere'nin AB'den ayrılıyor oluşu. Johnson'ı parlamentoyu susturmakla eleştirenler, parlamenterlerin 2016 referandumundan bu yana ne kadar az yol kat edebildiğine bakarak kendilerini gözden geçirmeli. Parlamentonun bir Brexit planı geliştirebilmek için üç yılı vardı ancak bu başarılamadı. Ancak Johnson'ın da adımlarını dikkatli atması gerekiyor. Muhalefeti bu şekilde birleştirmek ileride kendi iktidarı için tehlikeli olabilir. Eninde sonunda Boris johnson'ın iktidarını genel seçimlerde korumaya çalışması da gerekecek."
The Daily Telegraph

                                    
                                    Bir dönem Boris Johnson'ın da köşe yazıları yazdığı Daily Telegraph gazetesinin başyazısında ise 'Asıl isyan edilmesi gereken şey Brexit karşıtlarının tutumu' deniyor:


"Boris Johnson'ın '31 Ekim'de öyle ya da böyle AB'den ayrılacağız' sözlerinin altının dolu olmadığını düşünenler ciddi biçimde yanıldı. Parlamento'yu askıya alma kararını büyük bir kumar olarak adlandırmak dahi yetersiz kalır. Üç yıldır devam eden ve sonu gelmeyen tartışmalar ve [İstifa eden eski başbakan] Theresa May yönetiminde verilen tavizlerin sonrasında halkın iradesinin tecelli etmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır bir Başbakan var. Ama burada asıl isyan edilmesi gereken konu Boris Johnson'ın parlamentoyu askıya alması değil, Brexit karşıtlarının üç yıldır takındığı tavır. Her fırsatta referandum sonuçlarına saygılı olduklarını söylediler. AB ile müzakereler başlayınca Brüksel'in başmüzakerecisi Michel Barnier'e gidip İngiltere'nin kabul edemeyeceği şartları öne sürmesini istediler. Anlaşmasız Brexit'in felaket olacağı mazeretini öne sürerek sürekli olarak AB'den ayrılışı ertelediler. Yani Başbakan Boris Johnson'ın karşısında demokratik sistemin sunduğu araçları kullanarak demokratik bir kararın uygulanmasını önlemeye çalışan bir grup vardı. Johnson Brexit referandumunda halkın verdiği kararın hayata geçebilmesi için cesurca ve kararlı bir şekilde hareket etti."
The Daily Telegraph Bir dönem Boris Johnson'ın da köşe yazıları yazdığı Daily Telegraph gazetesinin başyazısında ise 'Asıl isyan edilmesi gereken şey Brexit karşıtlarının tutumu' deniyor: "Boris Johnson'ın '31 Ekim'de öyle ya da böyle AB'den ayrılacağız' sözlerinin altının dolu olmadığını düşünenler ciddi biçimde yanıldı. Parlamento'yu askıya alma kararını büyük bir kumar olarak adlandırmak dahi yetersiz kalır. Üç yıldır devam eden ve sonu gelmeyen tartışmalar ve [İstifa eden eski başbakan] Theresa May yönetiminde verilen tavizlerin sonrasında halkın iradesinin tecelli etmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır bir Başbakan var. Ama burada asıl isyan edilmesi gereken konu Boris Johnson'ın parlamentoyu askıya alması değil, Brexit karşıtlarının üç yıldır takındığı tavır. Her fırsatta referandum sonuçlarına saygılı olduklarını söylediler. AB ile müzakereler başlayınca Brüksel'in başmüzakerecisi Michel Barnier'e gidip İngiltere'nin kabul edemeyeceği şartları öne sürmesini istediler. Anlaşmasız Brexit'in felaket olacağı mazeretini öne sürerek sürekli olarak AB'den ayrılışı ertelediler. Yani Başbakan Boris Johnson'ın karşısında demokratik sistemin sunduğu araçları kullanarak demokratik bir kararın uygulanmasını önlemeye çalışan bir grup vardı. Johnson Brexit referandumunda halkın verdiği kararın hayata geçebilmesi için cesurca ve kararlı bir şekilde hareket etti."
Financial Times

                                    
                                    Financial Times'ın başyazısında karar 'demokrasiye hakaret' olarak nitelendi. 'Milletvekilleri acilen hükümet hakkında güven oylaması yapmalı ve erken genel seçim sürecini başlatmalı' çağrısı yapılan yazı özetle şöyle:


"Boris Johnson, İngiltere'nin anayasal düzeninin altına bir bomba patlattı. Yaşananların modern siyasi tarihte bir emsali yok. Parlamentoyu susturup anlaşmasız Brexit'in engellenmesini imkansız hale getirmek için yapılan kabul edilemez bir girişim. Tüm dünya tarafından takdir edilen İngiltere demokrasisinin beşiği son 40 yılın en önemli siyasi kararı öncesinde susturuluyor. Johnson mevcut tartışmayı 'parlamenterlere karşı halkın iradesi' olarak betimlemeye çalışıyor. Eğer halkın desteğinden bu kadar eminse bu desteği bir seçimle test etmeyi de kabul etmeli."
Financial Times Financial Times'ın başyazısında karar 'demokrasiye hakaret' olarak nitelendi. 'Milletvekilleri acilen hükümet hakkında güven oylaması yapmalı ve erken genel seçim sürecini başlatmalı' çağrısı yapılan yazı özetle şöyle: "Boris Johnson, İngiltere'nin anayasal düzeninin altına bir bomba patlattı. Yaşananların modern siyasi tarihte bir emsali yok. Parlamentoyu susturup anlaşmasız Brexit'in engellenmesini imkansız hale getirmek için yapılan kabul edilemez bir girişim. Tüm dünya tarafından takdir edilen İngiltere demokrasisinin beşiği son 40 yılın en önemli siyasi kararı öncesinde susturuluyor. Johnson mevcut tartışmayı 'parlamenterlere karşı halkın iradesi' olarak betimlemeye çalışıyor. Eğer halkın desteğinden bu kadar eminse bu desteği bir seçimle test etmeyi de kabul etmeli."
Daily Mail

                                    
                                    İngiltere'nin en yüksek tirajlı gazetesi Brexit yanlısı Daily Mail ise 'Johnson eldivenleri attı' başlığını manşete taşıdı.
Daily Mail İngiltere'nin en yüksek tirajlı gazetesi Brexit yanlısı Daily Mail ise 'Johnson eldivenleri attı' başlığını manşete taşıdı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >