Büyükerşen’den büyükşehirlerde ‘çift meclis’ önerisi

Yılmaz Büyükerşen
Yılmaz Büyükerşen

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, mevcut işleyişin sağlıklı olmadığını belirterek büyükşehir meclisinin yanında ayrı bir “üst kademe” meclisin oluşması gerektiğini belirtti. Büyükerşen’in ‘çift meclis’ önerisine dair detayları aktardık.

Eskişehir’de beşinci kez büyükşehir belediye başkanı seçilen Yılmaz Büyükerşen, belediye binasında Milliyet Gazetesi’nden Didem Özel Tümer ve Şevket Yaman’a konuştu.

Büyükerşen, büyükşehirler için yeni model önerisini paylaştı ve yeni dönemde belediye meclislerini “azınlıkta” yönetecek başkanlara tavsiyelerde bulundu.

Büyükşehir yasası nedeniyle kırsal ilçelerden gelen meclis üyeleri sayesinde azınlıkta olduklarını vurgulayan Büyükerşen şunları kaydetti:

  • "Azınlıkta olmanın büyük sıkıntılarını çektik. Meclis onayından geçmesi gereken projelerimiz ya komisyonlarda uzun süreler bekletiliyor ya da sürekli reddediliyordu. Öyle olunca ben de kararlarını önce veto ediyor, sonra konuları yine meclise getiriyordum. Onlar ise olumsuz kararlarında ısrar edince mahkemeye gidiyordum. Bu da hem emek, hem zaman kaybı demekti. Projenin gecikmesi demek, maliyetinin artması demek oluyordu.”

İşte Büyükerşen’in ‘çift meclis’ formülü

Mevcut büyükşehirlerdeki sorun ne?

Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ildeki bütün vatandaşlar tarafından oy verilerek seçilmiyor. İlçe belediye meclis üyelerinden oluşuyor. Büyükşehire özel üst kademe bir meclis bulunmuyor. İlçede bir projeyi ya da hizmeti onaylayan ya da onaylamayan meclis üyesi, bütün bu ilçe belediyelerini şehircilik açısından denetlemekle yükümlü olan Büyükşehir Meclisi’nde de oy kullanıyor.

Çözüm önerisi ne?

Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri de ilçe belediye meclis üyeleri gibi, ayrıca aday gösterilip oyla seçilmeli.

Yeni formülde amaç ne?

Üst mecliste, toplumun çeşitli kuruluşlarının, odaların, kent konseylerinin, federasyonların, mensuplarınca seçilmiş birer temsilci kontenjanının olması, kentsel gelişime hem katkı, hem üst kademe kontrol ve kararların denetimi anlamında çok daha sağlıklı bir işleyiş ortaya çıkarır.

Formül nasıl hayata geçebilir?

Teklifin referanduma götürülmesi için TBMM'den onay alınmalıdır. Meclis’ten onay çıkarsa belirlenen tarih içerisinde referandum kararı alınıp, yeni belediye sistemi halkın onayına sunulabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >