Çavuşoğlu: Kaşıkçı'nın cesedi nerede?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo görüşmeye ilişkin bilgi verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları kapsamında Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile ABD'nin başkenti Washington'da bir araya geldi. Görüşmede Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin konuların da gündeme geldiği belirtildi.

Mevlüt Çavuşoğlu ile Mike Pompeo, ABD Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.

Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü.

Görüşmede ikili ve bölgesel konuların ele alındığı, ayrıca Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin konuların da gündeme geldiği belirtildi.

Arabistan'a desteğini savundu

Washington'da gerçekleştirilen görüşme sonrasında konuşan ilk açıklama Pompeo'dan geldi.

ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını daha da ileri götüren politikaları benimsemeye mecbur olduğunu söyleyen Pompeo, ABD'nin Suudi Arabistan'a desteğini savundu ve muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı öldürülmesine rağmen Riyad’ın güçlü ortağı olmaya söz verdi.

  • Pompeo, "Papaz (Andrew) Brunson'ın serbest kalmasından sonra oluşan pozitif ivme ve ilişkiyi memnuniyetle karşılıyorum ve diğer ortak endişelerin ele alınabileceği ilave kanalların kurulması çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Mike Pompeo ayrıca, Türk mevkidaşıyla görüşmesinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini, Suriye'deki sorunlar konusunda iş birliğini ve Suriye'deki savaşın sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletlerin (BM) öncülük ettiği barış sürecini destekleme konusunu da görüştüklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (solda) ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (sağda)n
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (solda) ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (sağda)n

Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da, görüşme sonrası bir basın açıklaması yaptı.

  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den iadesini talep ettiği 84 FETÖ mensubunun listesini Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a teslim ettiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetinin sonuna kadar aydınlatılması konusunda ısrarcı olduğunu ve ABD'ye de bu şekilde iletildiğini belirtti.

Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayeti konusunda aydınlatılmamış sorular olduğunu belirterek, "Talimatın kimden alındığının açığa çıkmasını istiyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kaşıkçı olayını "aydınlatılması gereken bir cinayet" olarak gördüğünü, bunu siyasi bir konu olarak görmediğini söyledi, "Kaşıkçı cinayetinden dolayı birçok ülke Suudi Arabistan'la ilişkilerini bozmak istemiyor, biz de istemeyiz; fakat cinayet aydınlatılmalı." dedi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Münbiç yol haritasının diğer bölgelere de uygulanması için Türk-Amerikan ekiplerinin önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini söyledi.

Kaşıkçı için uluslararası soruşturma ihtimali

İki ülkenin ortak yürüteceği bir soruşturma olabilir mi diye araştırdık, bazı ülkeler bu konuda pratiklerini aktardı. BM Genel sekreteri ile de bu konuyu konuştuk. BM Genel Sekreteri ya da İnsan Hakları Komiseri, yerinde inceleme için bir geçici heyet oluşturabilir, komite oluşturabilir. Ve bunlar Türkiye'ye de Suudi Arabistan'a da gidebilirler. Tabii ki bir BM soruşturması için, başvuru ve başvurudan sonra da BMGK kararı ile bunun yapılması gerekiyor.

  • Geçmişte bunun örneklerine de baktık, bunları değerlendirdik. Biz tabii ki bu seçeneği de gündemde tutuyoruz. Bu konuda sadece Türkiye'nin başvurusuna gerek yok, herhangi bir ülke başvuruda bulunabilir.

Biz bu güne kadar Suudi Arabistan'ın işbirliği teklfiini teraddütsüz kabul ettik. Ama şu an işbirliğne baktığımızda, biraz önce sorduğum sorulara ya da açıkta kalan sorulara cevap bulamadığımız için bu işbirliğini istediğimiz seviyede görmüyoruz.

Daha fazla bilgi edinmek bizim de hakkımız. Eğer burada bir tıkanıklık olursa veya bu soruşturma bir yere kadar gelirse ya da tam işbirliği olmazsa mecburen uluslararası soruşturma için de gerekeni yaparız biz.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Washington’da Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'la bir görüşme gerçekleştirdim.

FETÖ ve ABD'nin Suriye'de YPG ile işbirliği konusunda endişelerimizi ilettik.

Menbiç yol haritasını görüştük. Beklentilerimizi ortaya koyduk. FETÖ konusunda beklentimizi ABD zaten biliyor.

ABD'ye iade listesi verdik

İran yaptırımlarını da konuştuk. Türkiye'ye verilen istisnalar önemli ama bunların genişletilmesi lazım.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bugün Trump'ın açıklaması oldu. Son bilgileri de kendisiyle paylaşmış olduk. Bu cinayetin tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması gerekiyor.

Halkbank davası devam ediyor, bu konuda avukatlarla bir araya geldik. Yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Verimli bir görüşme gerçekleştirdik.

Mike Pompeo kimdir?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
  • Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun oldu.
  • Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, su işkencesine desteği ve kürtaj karşıtı görüşleri ile gündeme gelmişti.
  • ABD Dışişleri Bakanı CIA Direktörü Mike Pompeo, CIA'in başına atandığında ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapmıştı.
  • 52 yaşındaki Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump ile benzer dünya görüşlerini paylaşan muhafazakar bir isim olarak biliniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >