Çavuşoğlu'ndan NATO'ya net mesaj: Açık destek bekliyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüştü.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüştü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Barış Pınarı Harekatı NATO'nun sınırındaki terör tehdidine yönelik" dedi. Stoltenberg de "Bizim ortak düşmanımız DAEŞ" açıklaması yaptı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Hem Türkiye'nin endişesi haklı diyeceksiniz hem de harekata karşı çıkacaksınız. Türkiye, müzakere yolunu sonuna kadar denemiştir. Kimse Türkiye'ye ders vermeye çalışmasın" dedi. Stoltenberg de "Bizim ortak düşmanımız DAEŞ. Suriye'de tutulan DEAŞ'lı teröristlerin kaçmasına müsaade edilmemeli" diye konuştu.

"Terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin mücadele ettik"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "(Barış Pınarı Harekatı) Türkiye olarak bugüne kadar terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin hepsiyle mücadele ettik, mücadele etmeye devam edeceğiz. Terörizme karşı ayrım gözetmeden mücadele ediyoruz. Müttefiklerin bizimle dayanışma göstermesini bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

"Kara propaganda bizi amacımızdan vazgeçirmez"

Çavuşoğlu, "Operasyona karşı sosyal medyada kara propaganda yapılmaya başlandı ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, "Bu kara propagandayı daha önce gördük. Biz bunu Fırat Kalkanı harekatında da görmüştük. Bu kara propaganda bizi amacımızdan vazgeçirmez. Gerçekleri dünya kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Endişemiz meşruysa mücadelemizde meşrudur"

  • Dışişleri Bakanı, NATO üyesi ülkelerin BMGK girişimine ilişkin, "Münferit olarak bazı NATO üyesi ülkelerden buna benzer açıklamalar geldi. Hepsi YPG ve PKK'nın aynı olduğunu biliyor. Türkiye'nin endişesinin meşru olduğunu ifade ediyor. Eğer endişemiz meşruysa mücadelemiz de meşrudur. Yükümlülüğümüz olmamasına rağmen NATO'ya ve dünyaya bildirimde bulunduk. Türkiye diplomasi ve müzakere yolunu sonuna kadar kullanmıştır. Esasen NATO müttefiklerini korumak için planlar kabul edilir. Türkiye'yi koruma planı da onaylanmıştır. Burada YPG ve PYD vardır daha sonra ABD bunu haksız bir şekilde engellemiştir. " ifadelerini kullandı.

Stoltenberg: Hiçbir ülke Türkiye kadar Ortadoğu'dan saldırıya uğramadı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye NATO ittifakının güçlü bir ülkesi. NATO ittifakından hiçbir ülke Türkiye kadar Ortadoğu'dan saldırıya uğramadı, Türkiye kadar mültecilere ev sahipliği yapmadı. Türkiye zor bir bölgenin tam sınırında yer alıyor. Bizim ortak bir düşmanımız var: DAEŞ. Yakalanan DAEŞ'lilerin tekrar kaçması önlenmeli. Türkiye büyük bir güce ve sorumluluğa sahip. NATO Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındadır. İnsani konularda biz herkesten hassasız. DAEŞ'li teröristlerin serbest bırakılması söz konusu değil. Suriye ve Irak'ın dışında DAEŞ en çok Türkiye'yi hedef almıştır" dedi.

NATO YPG/PYD'ye nasıl bakıyor?

  • Stoltenberg, NATO'nun YPG'ye karşı pozisyonunun sorulması üzerine, "NATO'nun açık bir terör örgütü listesi yok. Biz DAEŞ'e karşı mücadele koalisyona müdahil olduk. Asıl mücadelenin yerel güçleri eğitmek olduğunu biliyoruz. Kuzey Suriye'de YPG'ye gelirsek müttefiklerimiz arasında bir fikir birliğinin oluşmadığı bilinen bir gerçek. Ancak Kuzey Suriye'de NATO yer almıyor" yanıtını verdi.

ABD Kongresi Türkiye'ye yaptırım uygularsa NATO'nun tutumu nasıl olur?

NATO Genel Sekreteri, "Varsayımlar üzerinden konuşmam yanlış olur. Türkiye güçlü bir NATO müttefikidir. Türkiye'nin mücadelesini önemsiyorum ve takdir ediyorum" şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >