CIA Direktörü Haspel, Senato'ta Kaşıkçı cinayetine ilişkin konuşacak

CIA Direktörü Gina Haspel
CIA Direktörü Gina Haspel

CIA Başkanı Haspel'in bugün ABD Senatosu'nda düzenlenecek olan kapalı oturumda 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bilgi vermesi bekleniyor. Geçen hafta içerisinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis de kapalı oturumda Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bilgi vermiş, oturuma CIA Başkanı Haspel’in katılmaması bazı senatörlerin tepkisine neden olmuştu.

CIA Direktörü Gina Haspel, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kapalı oturumda bugün Senato'ya bilgilendirme yapacak.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Haspel'in Senato Dış İlişkiler, Silahlı Hizmetler ve Ödenekler komitelerinin Cumhuriyetçi ve Demokratik liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Kapalı oturumun Türkiye saatiyle 19:30'da başlaması planlanıyor.

CIA Direktörü Gina Haspel
CIA Direktörü Gina Haspel

ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, hafta sonunda yayımladığı bir haberde, CIA'in yaptığı değerlendirmelerin, Kaşıkçı cinayetinin emrinin "muhtemelen" Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından verildiğini gösterdiğini bildirmişti.

  • Geçen hafta içerisinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Jim Mattis Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nu Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan’la ilişkiler ve Yemen savaşı konusunda bilgilendirmişti.

Senatörler CIA Başkanı'nın toplantıya katılmamasını sert bir şekilde eleştirmişti.

Brifing basına kapalı ve gizli bir oturum olduğu için senatörler brifingin içeriğine girmemiş; ancak iki bakanının yaptığı açıklamalardan tatmin olmadıklarını dile getirmişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

“CIA tarafından bilgilendirilme imkanım elimden alınamaz”

Suudi Arabistan’a bugüne kadar en sert tepkiyi veren senatörlerden biri deneyimli Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham. Suudi Arabistan konusundaki tasarı dahil her önemli konudaki oylamada CIA, senatörlere Kaşıkçı konusunda bilgi verene kadar oy kullanmayacağını söylemişti.

Lindsay Graham “Kaşıkçı cinayetinin Muhammed bin Selman’ın bilgisi olmadan işlenemeyeceği görüşümü desteklesin ya da desteklemesin, CIA tarafından bilgilendirilme imkanım elimden alınamaz” şeklinde konuşmuştu.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham
Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham

Senatör Graham, brifingin Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden haberdar olduğu görüşünü desteklemesi durumunda Suudi Arabistan’la ilişkilerin hiçbir şey olmamış gibi devam etmeyeceğini de savunmuştu.

Tartışmaların odağındaki CIA’den açıklama gelmişti

Senatörlerin tepkisi sonrasında CIA yazılı bir açıklama yapmış ve Beyaz Saray’ın Haspel’in oturuma katılmasını engellediği yolundaki suçlamaları yalanlamıştı.

CIA Basın Sözcüsü Timothy Barrett, CIA Başkanı Haspel’e oturuma katılmaması için Beyaz Saray’dan direktif geldiği yolundaki yorumların gerçeği yansıtmadığını dile getirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >