Çin dünya liderliğine hazırlanıyor

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, küresel ekonomi politikaları, iklim değişikliği gibi pek çok konuda küresel politikalarıyla dünya liderliğine hazırlanıyor.

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump iktidarının ilk günlerini medyayla kavga ve protestolarla geçirirken Çin, Trump'a kıyasla Devlet Başkanı Xi Jinping'in istikrarlı yönetimini vurgulayarak ticaretten iklime kadar küresel liderlik emellerini yerleştirmeye çalışıyor.

Trump'ın iktidara gelmesinden birkaç gün önce Dünya Ekonomik Forumu'nda kendinden emin bir konuşma yapan Çin lideri Xi, küreselliği savunuyor ve ülkesinin dünya sahnesinde daha önemli rol oynamak istediğini vurguluyordu. Çin'in, yazıları en çok okunan askeri isimlerden olan emekli Tümgeneral Luo Yuan blogunda, "Sizde "önce Amerika", bizde ise "insanlık için ortak kader toplumu" var dedi.

Çin'in milyar dolarlık yeni İpek Yolu ticaret ve yatırım programına atıf yapan Luo, "Sizde kapalı ülke, bizde bir kuşak, bir yol (projesi) var" dedi. Çin ısrarla ABD'nin geleneksel dünya liderliği rolünü üstlenmek istemediğini tekrarlasa da, üst düzeyli bir Çinli diplomat, bu rolün istemese de Çin'in üstüne yıkılabileceğini söyledi.

Dışişleri bakanlığının uluslararası ekonomi dairesinin genel müdürü Zhang Jun şöyle konuştu:

"Çin'in dünyada lider rolü oynadığını söylerseniz ben de, bu Çin'in kendini ön plana çıkarmasından değil tersine, ön sıradakilerin geri çekilmesiyle bu yerin Çin'e kalmış olmasındandır derim."

Trump'ın bu hafta ABD'yi Trans Pasifik ticaret antlaşmasından çekerek Asyalı müttefiklerinden uzaklaştırması bu mesajı desteklemiş oldu.

TPP'nin bazı üyeleri, bundan sonra ya Çin'in yenilenmiş bir TPP anlaşmasına katılmasını ya da Beijing'in gösterdiği alternatif ticaret anlaşmasına kendilerinin katılmasını düşünüyorlar. Çin Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nde araştırmacı Su Xiaohui, "Asya Pasifik bölgesinin ekonomik entegrasyon sürecinde sürekli kendi liderlik rollerini vurgulayan bazı ülkelerin tersine, Çin her zaman kendi sorumluluğuna ve ilerlemeye özen gösterir" dedi.

Çin'in önderlik yapmayı istediği bir başka alan da iklim değişikliği. Bu konuyu bir "kandırmaca" olarak nitelemiş olan Trump seçim kampanyası sırasında, ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çıkaracağını söylemişti. Çin dışişleri bakanlığının önde gelen yetkililerinden Li Junhua, dünyanın iklim değişimi konusunda ve ülkelerin Paris Anlaşmasına riayet edip etmeyecekleri konusunda kaygılı olduğunu söyledi.

Li, "Devlet Başkanımız çok açıkça ve kesinlikle, Çin'in üzerine düşeni yapacağını söyledi" dedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >