CNN muhabirinin iptal edilen Beyaz Saray'a giriş kartı iade edildi

Donald Trump-Jim Agosta
Donald Trump-Jim Agosta

ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 Kasım'daki basın toplantısında tartıştığı CNN Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta'nın saraya giriş kartı askıya alınmıştı. Beyaz Saray Acosta'nın Saray'a giriş haklarının yeniden iade edildiğini duyurdu. Kartı iade eden Beyaz Saray Acosta’ya mektup göndererek bir dizi uyarıda bulundu. Mektupta bundan sonrasında basın toplantılarında uyulması gereken yeni kuralların altı çizildi ve bu kurallara uyulmadığı taktirde akreditasyonun yeniden tehlikeye gireceği belirtildi. CNN haberi “Beyaz Saray hukuki mücadelede geri adım attı” başlığıyla verdi.

ABD’de gerçekleşen ara seçimler sonrası kameralarım karşısına geçen ABD Başkanı Donald Trump, CNN muhabiri Jim Acosta’yla tartışmıştı. Hararetli geçen basın toplantısı sonrası CNN muhabiri Jim Acosta’nın basın kartını askıya alan; ancak mahkeme kararı sonrası kartı geçici olarak yeniden veren Beyaz Saray, Acosta’nın basın kartını tümüyle iade etti ancak uyarıda da bulundu.

ABD'de mahkeme, Cuma günü verdiği kararlar, basın kartının gazeteciye geri verilmesi gerektiğine hükmetmişti. Washington DC'de görülen davada hakim, yönetimin basın kartının iptalini haklı göstermeye yeterli gerekçe göstermediğini ve Acosta'nın anayasal haklarının Beyaz Saray'ın "muntazam bir basın toplantısı düzenleme hakkından" üstün olduğunu belirtti.

Pazartesi günü Acosta'ya bir mektup göndererek basın kartının geri verildiğini bildiren Beyaz Saray ayrıca gelecekteki basın toplantıları için de bir dizi kural yayımladı. Yeni kurallara göre artık her gazetecinin tek bir soru sormasına izin verileceği belirtildi. Açıklamada gazetecilerin birbirini izleyen sorular sormasına izin verilmesinin "Başkan ya da diğer Beyaz Saray yetkililerinin takdirinde" olacağı vurgulandı.

Beyaz Saray'ın Acosta'ya gönderdiği mektupta yeni kurallara uymaması halinde hakkında işlem yapılacağı belirtildi.

CNN muhabiri Jim Acosta
CNN muhabiri Jim Acosta

Muhabirlerin "nezaket" kurallarına uymaması halinde, Başkan Trump gelecekteki basın toplantılarını terk edebileceği uyarısında da bulundu.

CNN, Trump’a açtığı davayı geri çekti

Akreditasyon krizi sebebiyle Beyaz Saray’a dava açan CNN, Trump yönetiminden gelen adım sonrası davayı geri çektiğini duyurdu.

CNN’in kurumsal iletişim bölümünden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • “Beyaz Saray Jim Acosta’nın basın kartını daimi olarak iade etmiştir. Bunun neticesi olarak davaya artık gerek kalmamıştır. Beyaz Saray’a ilişkin haberleri aktarmayı sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz”

CNN internet sitesinde haber “Beyaz Saray hukuki mücadelede geri adım attı” başlığıyla verildi.

Alınan karar sonrası kendisini destekleyenlere teşekkür eden CNN Muhabiri Acosta Beyaz Saray'a dönmeyi sabırsızlıkla beklediğini açıkladı.

Basın toplantısındaki tartışma neden çıkmıştı?

ABD Başkanı Donald Trump'ın ara seçimlerin ardından 8 Kasım'da Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, CNN Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta ile Trump, Orta Amerika'dan ABD'ye doğru yol alan göçmen kafilesiyle ilgili iddiaları hakkında tartışmıştı.

 Acosta'nın art arda birkaç soru sorması üzerine bir Beyaz Saray görevlisi Acosta'nın elinden mikrofonu almaya çalışmıştı.
Acosta'nın art arda birkaç soru sorması üzerine bir Beyaz Saray görevlisi Acosta'nın elinden mikrofonu almaya çalışmıştı.

CNN muhabirinden Trump'a "Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesiyle birlikte Rusya soruşturması konusunda endişeli misiniz?" sorusu da gelmişti.

Trump bu soruya "Rusya soruşturması konusunda hiçbir endişem yok çünkü bu soruşturma düzmece" şeklinde yanıt vermiş, sorusunun devamını getirmek isteyen CNN muhabirine "CNN seni çalıştırdığı için utanmalı. Berbat bir inansın" sözleriyle tepki göstermişti.

Acosta'nın art arda birkaç soru sorması üzerine bir Beyaz Saray görevlisi Acosta'nın elinden mikrofonu almaya çalışmış, Acosta mikrofonu vermemişti. "Bu kadar yeter, bu kadar yeter" diyen Trump daha sonra Acosta'ya oturmasını ve mikrofonu indirmesini söylemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >