Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de: En önemli gündem maddesi PKK/PYD

​Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de coşkuyla karşılandı.
​Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de coşkuyla karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "CAN" ile TSİ 23.50'de Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'a gelirken, ABD ziyareti süresince konaklayacağı Blair House'da coşkuyla karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile TSİ 23.50'de Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'a geldi.

Erdoğan, Andrews Hava Üssü'ne gelişinde ABD Protokol Genel Müdür Vekili Rosemerie Pauli ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Washington'a geldi.

Blair House'a gelişinde Türkler karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Andrews Hava Üssü'nden, konaklayacakları Blair House'a geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti süresince konaklayacağı Blair House'a gelişinde kentteki Türkler ve diğer vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı.

Erdoğan, Blair House'a gelişinde kendisini caddede bekleyen kentteki Türkler ve diğer vatandaşlar tarafından karşılandı. "Türkiye'yi seviyoruz", "PKK-YPG/PYD-DEAŞ terörünü durdurun", "2,7 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığınız için teşekkür ederiz", "İslamofobiye karşı bir araya geldik" yazılı pankartlar ve Erdoğan posterleri taşıyan grup, Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulundu.

Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray’da bir araya gelecek

Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray’da bir araya gelecek. İki lider, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan’ın en önemli gündem maddesi PYD/YPG olacak.

Görüşmede, Washington’un Suriye’de YPG’ye destek vermekte yanlış yaptığı ve YPG’ye yapılan silah yardımının NATO müttefiki Türkiye’ye tehdit oluşturacağı mesajı verilecek. YPG’nin terör örgütü PKK’nın kolu olduğunu ispatlayan görüntü ve dokümanlardan oluşan bir dosya da Trump’a iletilecek.

Görüşmede FETÖ elebaşısı Gülen’in iadesi konusu da detaylı olarak ele alınacak. Erdoğan, Gülen’in geçici tutuklanması ve idari tedbir alınması konusunda Trump’tan güvence isteyecek. Suriye’nin geleceğine yönelik çabalar ve Suriyeli mülteci krizi de gündeme gelecek konular arasında.

Erdoğan’ın Trump’la paylaşacağı bir diğer konu ise ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yaklaşık 4 milyar dolardan daha üst seviyeye çıkarılması planlanıyor.

İki liderin görüşmesi öncesi dünyaca ünlü gazeteler konuya geniş yer ayırdı

The Washington Post Gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretini değerlendirdiği haberinde, iki ülke arasında son dönemde yaşanan fikir ayrılıklarına dikkati çekerek, Erdoğan- Trump görüşmesini “Trump’ın bu zamana kadar bir yabancı liderle yaptığı en zor görüşme” olarak niteledi.

AP’nin servis ettiği haberi farklı bir başlıkla veren gazete, Trump’ın Erdoğan’a karşı dengeli bir tutum izlemesi ‘tavsiyesinde’ bulundu.

The Los Angeles Times Gazetesi ise “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Washington ziyareti neden garip bir durum olabilir?” başlıklı haberinde, Türkiye ile ABD arasında yaşanan sorunlara uzun bir yer ayırdı. Görüşmeden önce Beyaz Saray tarafından yapılan bilgilendirmede, Türkiye ile yaşanan tansiyona ilişkin hiçbir açıklama paylaşılmadığı, buna karşın Türkiye ve ABD’nin bazı önemli konularda çıkar çatışması yaşadığı aktarıldı. Haberde, “Trump, kendi askeri komutanlarını engellemeden Erdoğan’ı kendisine yakın tutmayı başarmalı” ifadesi kullanıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >