Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü Filistin'in Başkenti olarak tanımaya çağırıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs gündemli toplantısı Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi'de başladı. Zirveye 16'sı lider düzeyinde 48 ülkeden temsilci katılırken, zirvede konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanınması için çağrıda bulundu.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da düzenlenen Kudüs zirvesinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da düzenlenen Kudüs zirvesinde konuştu.

Bölgedeki sorunlar, Filistin meselesini bize asla unutturamaz. Hukuk çiğneyen, vicdanları yaralayan bu tür adımlar uluslararası sisteme duyulan güveni dinamitliyor. Kudüs kararı medeniyetimize indirilmiş ağır bir darbedir. Ecdadımız, tüm şehir halkının refahını, emniyetini ve ibadet hakkını garanti altına almıştır.

"Buradan Kudus'ü işgal altındaki Filistin'in başkenti olarak tanımaya çağırıyorum"

Sayın Papa'ya, adil bir barış için gayret eden Musevilere, Kıptilere, duruşlarından taviz vermeyen herkese teşekkür ediyorum. Asırlardır namusları olarak gördükleri Kudüs için mücadele den Filistinli kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Barış her milletten, her inançtan insanların çabalarıyla sağlanacaktır. Buradan Kudus'ü işgal altındaki Filistin'in başkenti olarak tanımaya çağırıyorum. Artık daha fazla geç kalmayız. Egemen ve bağımsız Filistin talebinden asla vazgeçmeyeceğiz. İsrail'in Filistinli kardeşlerimize uyguladığı zulmü lanetliyoruz.Buradan bir kez daha ilan ediyorum ki, Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Harem'i Şerif ebediyete kadar Müslümanlara kadar ait kalacaktır. Filistinli kardeşlerimizin de kendi aralarındaki sorunları çözerek bu imtihanlara karşı vahdet içinde hareket etmeleri şart olmuştur. Henüz Filistin devletini tanımamış ülkelerin artık bu adımı atmaları şarttır.

'ABD ara buluculuk vasfını kaybetmiştir'

Avrupa'nın İsrail'in 'Filistin devletini tanımayın' söylemiyle zehirlenmekten kurtulması gerekmektedir. ABD'nin bu açıklamasından sonra barış zemini başka türlü canlı tutulamaz. Sözde iki devletli çözümü savunurken, İsrail'in bunu imkansız kalması kabul edilemez. Filistin'in uluslararası anlaşmalara katılım süreci hızlandırılmalıdır. Bugün buradan bunun çıkması gerekmektedir. Vicdan sahibi, mesuliyet sahibi herkesin Kudüs için maddi, manevi tüm imkanlarını sarf etmesini istiyoruz.

Ara buluculuk vasfını tamamen yitiren ABD'nin yerine dünya toplumu tarafından barış ve istikrar için sorumluluk almasını bekliyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >