Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de ABD'nin 13, Rusya'nın 5 askeri üssü var

erdoğan havalimanı
erdoğan havalimanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu. Putin ile vize ve S-400 konusunda görüşmelerin olacağını söyleyen Erdoğan, Trump ile Putin görüşmesinden çıkan askeri çözüm mümkün değil açıklamasına ilişkin, "Suriye'de ABD'nin 13, Rusya'nın 5 askeri üssü var." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

"Putin'e vize muafiyetinin yeniden tesisi yönündeki beklentimizi ileteceğim"

Erdoğan "Rusya ile ticaret hacmimizi hedef olarak 100 milyar dolar şeklinde belirlemiştik ve bu hassasiyetimizi korumaya devam ediyoruz. Bu hedefin önündeki engellerin büyük bir oranda kaldırıldığını burada söyleyebilirim. Geriye kalan son bazı ticari kısıtlamaları da inşallah kısa zamanda kaldırıyoruz. Sayın Putin'e vize muafiyetinin yeniden tesisi yönündeki beklentimizi tekrar ileteceğim." dedi.

"Bölgemizdeki liderlerin aklı selimle hareket ederek bu oyunu bozması şarttır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Katar'da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç bizim Katar'ın ve genel olarak Körfez bölgesine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir. Körfez'deki tüm ülkeler bizim kardeşimiz, kadim dostumuzdur. Suudi Arabistan'ın da Katar'ın da Kuveyt'in, Bahreyn'in, Umman'ın da istikrar ve huzuru bizim için birinci derece önemlidir. Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu biz çok iyi biliyoruz. Aslında dünya da çok iyi biliyor. Bölgemizdeki liderlerin basiretle, ferasetle, aklı selimle hareket ederek bu oyunu bozması şarttır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu.

"ABD'nin 13, Rusya'nın Suriye'de 5 askeri üssü var"

Putin ve Trump görüşmesine ilişkin konuşan Erdoğan şöyle devam etti:

Ben bu ifadeleri anlamakta zorlanıyorum. Askeri çözüm mümkün değil deniliyor. Öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini. Orada Türkiye'nin askeri yok ki. Onların var. Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun. Bir an önce hep birlikte orada seçime gitmenin yolları aransın. 7-8 yıl içinde bu yönteme başvuruldu mu? Dünyayı aldatma yöntemlerine gitmeyelim. Bu bölgeyi en iyi tanıyan biziz. 7 yıllık Suriye, 15 yılı biraz aştı, Irak olayı. A'dan z'ye biliyoruz olanı. Biz Irak'a ABD'nin girmesini istememiştik. Girdiler. Irak'ta durmayacağız dediler, boşalttılar mı? Boşaltmadılar. Dünya ahmak değil. Bazı gerçekler maalesef farklı söyleniyor ama uygulaması farklı oluyor. Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde 5 hava üssü var. Bir de Rakka'ya hazırlıyorlar. 8 tane de ayrıca üssü var. 13. Rusya'nın 5 tane var. Bunlar ortada. Bu gerçekleri nereye koyacağız? Sadece Amerika'nın Suriye'ye zırhlı taşıyıcı olarak getirdiği silahlar var. Bütün gerçekler ortadayken Vietnam'dan da böyle bir ses geliyor. Anlatıldığı gibi değil.

Üç ülke ile ortak görüşülecek olmaz ama Kuveyt ve Katar ile ortak konu olabilir. O da Körfez'deki krizdir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >