Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyarısı sonrası Merkel'den mali yardım sinyali

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'de yaşayan Suriyeli mülteciler için mali yardım yapılması gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'de yaşayan Suriyeli mülteciler için mali yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık 3.5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'ye bu sığınmacıların barınma masrafları için gerekirse bir kez daha mali yardım yapılması gerektiğini söyledi. Merkel, "Örneğin ben buna hazırım" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye tehditlerde bulunan AB ülkelerini uyarmış ve 'Kapıları açarız' demişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 3.5 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’ye yeni mali yardım yapılabileceğine işaret ederek, "Ben hazırım" dedi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Merkel, Plenkoviç ile görüşmesinde Avrupa Birliği (AB) sınırlarının korunması kapsamında, Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci mutabakatını da ele aldıklarını belirtti.

6 milyar euronun büyük bir kısmı ödendi

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 2016 yılında varılan mülteci mutabakatında Türkiye'ye sığınmacılar için 6 milyar euroluk yardım teminatı verilmişti. AB verilerine göre bu meblağın 5 milyar 600 milyon eurosu Türkiye'ye aktarıldı.

  • Mutabakat, Türkiye'nin sığınmacıların Yunan adalarına geçişini engellemesinin yanı sıra, sığınma başvurusu reddedilenlerin de Türkiye'ye geri gönderilmesini öngörüyor.

Yunan adalarına geçişler hızlandı

Ancak Türkiye'den Yunan adalarına sığınmacı geçişleri son dönemde hızlandı.

Geçen cumadan pazartesi gününe kadar 730 kişinin Türkiye'nin Ege kıyılarından botla Yunan adalarına geçiş yaptığı açıklanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >