Diyarbakırlıların kıymetlisi: Şehit Ali Gaffar Okkan

arşiv
arşiv

1997 Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile Diyarbakır'a atanan Gaffar Okkan, 4 yıllık görevinin ardından halkın sevgilisi haline gelecek, vefatında ise şehirde esnaf kepenk kapatacak, Diyarbakırlılar Gaffar babalarının arkasından gözyaşı dökecekti. Vefatının 18. yılında şehit Okkan’ın yaşamından kesitleri derledik.

Fırıncı Fikri’nin oğlu Ali Gaffar Okkan’ın Emniyet Müdürü olarak atandığı Diyarbakır’da ilk icraatı, sivillere kapalı olan Emniyet Müdürlüğü önündeki caddeyi trafiğe açması oldu.

Okkan, masa başında oturan polis istemiyorum diyerek, kadın erkek fark etmeksizin tüm polisleri vatandaşlarla sıcak bir bağ kurmaları için sokağa çıkmalarını istedi. Eski Emniyet Müdürleriyle neredeyse hiç karşılaşmayan Diyarbakır halkı Okkan’ı Diyarbakır sokaklarında sık sık görüyor, tanıdıkça seviyordu.

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan , Diyarbakırspor ile özel olarak ilgileniyordu.
Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan , Diyarbakırspor ile özel olarak ilgileniyordu.

Sivil kıyafeti ile halkın arasına karışan Okkan, halkın nabzını tuttu onlarla bütünleşti, Diyarbakırlılara kendisini hayran bıraktı. Kapısına gelen hiç kimseyi geri çevirmeyen Okkan, bir süre sonra Diyarbakırlıların Gaffar babası olmuştu.

Birçok Diyarbakırlı çocuklarına şehit Ali Okkan'ın ismini verdi.
Birçok Diyarbakırlı çocuklarına şehit Ali Okkan'ın ismini verdi.
  • Ali Gaffar Okkan'ın ilklerinden bir diğeri de, Diyarbakır'da şehrin kritik noktalarına kameralar yerleştirmesiydi. Okkan yerleştirdiği kameraları makam odasından dev ekranlarda izliyor, sokak güvenliğini kontrol ediyordu. İcraatlarıyla, samimiyetiyle Diyarbakırlıları kıymetlisi haline gelen Okkan, terör örgütleriyle de amansız bir mücadele içindeydi. Okkan, yıllardır bölge halkına korku saçan Hizbullah terör örgütüne karşı başarılı operasyonlara imza atıyor, şehrin güvenliği sağlıyordu.

Diyarbakır halkının gönlünde taht kuran Okkan, terör örgütlerinin hedefi haline gelmişti.

Ali Gaffar Okkan, o dönem zor günler geçiren Diyarbakırspor’a da el atmıştı. Okkan Diyarbakır’ın her maçını takip ediyordu.

Halkın Gaffar babası maçlarda, emniyet müdürü gibi değil adete bir teknik direktör kulüp başkanı gibi futbolcularla zaman geçiriyor, eline Diyarbakırspor bayrağı alıp statta tur atıyordu.

  • Yaralı polis: Merkez, merkez! Saldırıya uğradık!
  • Merkez: Olay yeri neresi?
  • Yaralı polis: Şehitlik mevki
  • Merkez: Zayiat var mı?
  • Yaralı polis: Şehidimiz var.
  • Merkez: Sayın 3310'un durumu ne?
  • Yaralı polis: Başımız sağ olsun...
  • 24 Ocak 2001'de polis telsizine düşen bu konuşmada adı geçen 3310, görevde bulunduğu 4 yıl içinde Diyarbakırlıların kıymetlisi haline gelmiş Gaffar Okkan'ın telsiz koduydu…

Gaffar Okkan'ın cenazesinin uğurlandığı gün Diyarbakır'da esnaf ilk defa bir devlet amiri için kepenk kapattı.

On binler gözyaşlarıyla, ağıtlarla ve katillerine ettiği beddualarla saf tuttular Gaffar babalarının cenazesinde. Diyarbakır halkı Okkanı hiç unutmadı, şehirde 204 aile doğan çocuklarına Ali Gaffar ismini verdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >