Doğalgaz faturasını düşürecek tüyolar: Isınmak isterken cebiniz yanmasın

Kombi ayarı
Kombi ayarı

İGDAŞ doğalgazdan tasarruf etmek için önerilerde bulundu. Evde bu adımları tek tek uygulayarak doğalgaz faturanızı düşürmeniz mümkün. Kış yüzünü gösterince kombiler açılmayı başladı. Birlikte kabaran doğalgaz faturasını azaltacak tüyolara göz atalım.

Doğalgaz birçok enerji kaynağıyla karşılaştırıldığında çok ciddi avantaj sağlıyor. Doğalgaz ithal kömüre göre mutfakta ve banyoda kullanılan tüpe göre 5 kat daha ucuz. Küçük detaylar gibi gözükse de bu yolları uygulayarak doğalgaz tasarrufunu sağlayabilirsiniz.

Petek temizlenmesi
Petek temizlenmesi

1-Kalorifer kombi peteklerinizi temizletin

Kalorifer Tesisat borularının ve Petek radyatörlerinin zamanla içinde oluşan çamur tortu ve kireçleri temizletmenin yakıtta %25 lere kadar varan tasarruf sağlayın.

Isı yalıtım levhaları yerleştirin
Isı yalıtım levhaları yerleştirin

2-Isı yalıtım levhaları yerleştirin

Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar.

Geceleri perdelerin örtülü olması
Geceleri perdelerin örtülü olması

3-Geceleri perdeler örtülmüş olması

Geceleri perdelerin örtülmüş olması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin üzerine gelmemesi gerekir.

Bina ısı yalıtımı
Bina ısı yalıtımı

4-Bina ısı yalıtımı yaptırmak

Evlerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanır. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40 tasarruf ederler.

Isı Termostat kullanımı
Isı Termostat kullanımı

5-Isı Termostat kullanımı

Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar.

Pencerelerin çift camlı olması
Pencerelerin çift camlı olması

6-Pencerelerin çift camlı olması

Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir.

Baca bakım ve temizliği
Baca bakım ve temizliği

7-Bacalı cihazlarda baca temizliği yaptırın

Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrıca can ve mal emniyeti bakımından risk oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur.

Havalandırma ve menfezlerin kapalı olması
Havalandırma ve menfezlerin kapalı olması

8-Havalandırma menfezlerini asla kapatmayın

Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa etki eden bir unsurdur.

 Petek radyatörlerin önünü boş bırakın
Petek radyatörlerin önünü boş bırakın

9- Petek radyatörlerin önünü boş bırakın

Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir.

Isı ayarlı termostatik vana kullanımı
Isı ayarlı termostatik vana kullanımı

10-Isı ayarlı termostatik vana kullanımı

Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlar.

Kombiyi açıp kapatmayın
Kombiyi açıp kapatmayın

11- Kombiyi açıp kapatmayın

Sadece evde olunan vakitlerde kombiyi yakmak ya da sıcaklık ayarını yapmak için kombiyi açıp kapatma yanlışlığına düşmeyin. Kış başladığında, kombinizi çalıştırma ihtiyacı hissettiğiniz tarihten itibaren mevsim sonuna kadar düşük sıcaklıkta sürekli açık kalması öneriliyor. - Normalde oturma odaları için 22 santigrat derece, yatak odaları için 20 santigrat derece sıcaklık öneriliyor. Ancak oda sıcaklığının 1 santigrat derece düşürülmesi halinde toplam yakıt tüketimi yüzde 7 düşüyor.

12- Sadece tek odayı ısıtmak masrafı artırır

Kaloriferli ısıtma sistemlerinde bile evin sadece tek bir odasının ısıtılması yanlış. Sıcak odaya bitişik olan diğer odalarda temas yüzeylerinin enerji kayıpları oluşuyor. Aynı zamanda hiç ısıtma olmadığında bina yapısı ve malzemeler zarar görüyor.

Geceleri 5 derece azaltın
Geceleri 5 derece azaltın

13-Geceleri 5 derece azaltın

Kışın ısı tasarrufu yaparken başlangıç olarak; ortam sıcaklığının evde bulunulmadığı ve uyku süresince, normal sıcaklıklardan da düşük ayarlanması gerekiyor.

Kombi temizliği yapımı
Kombi temizliği yapımı

Kaloriferlerin iyi ısı vermesi için ne yapmak gerekir?

Kalorifer tesisatının kirli ve bakımsız olması da peteklerin iyi ısı vermesini engeller.Kalorifer peteklerinin içerisindeki su basıncı ve havanın kontrol edilmesine rağmen ısınmaması durumunda iç kısımların kimyasal malzemeler ile temizlenmesi gerekir. Bu hizmet tesisatçılar tarafından özel kalorifer temizleme aracı ile yapılır.

Kaloriferlerin vanası kontrol edilmeli.Bozuk olan vana ısı verimliliğini de düşürür. Kombinin yanındaki petek kısılır ve diğer petek yarım bir şekilde açılır. Kombiye en uzak bölgede bulunan peteğin tamamen açılması ile birlikte reglaj ayarı yapılır ve ısı verimliliği sağlanmış olur.

Kaloriferin bakımı her iki yılda bir yapılmalıdır

Kaloriferlerin sıcak ve soğuk su bağlantılarının kontrol edilmesi gerekir. Sıkı bir şekilde monte edilmeyen bağlantılar basıncın düşmesine ve kaloriferlerin ısınmamasına neden olur.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >