Dünyaya yeni ufuklar açan 10 şirket

İnsanlığa ve dünyaya yaptıkları katkılarıyla daha iyi yaşam koşulları oluşturan ve bunun etkilerini hissettiren 10 şirketi listeledik. Gelin bu şirketlere birlikte göz atalım.

Bütün kuruluşlar genellikle ticari ve kar etme amacıyla kurulur. Fakat bazı ticari şirketler kendini bu durumdan ayırır. Hem insanlığın gelişimi, hem de gelir adaletsizliğinin önlenmesi için çalışmalar yürütür. Doğaya saygılıdır. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya vermek için kurum kültürü gelişmiştir. Kar etmek her zaman ilk öncelikleri olsa bile geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak 2. öncelikleri olmuştur. Bu konuda başarılı olmuş 10 şirketi sizin için aşağıdaki gibi sıraladık.
Inditex / İspanya - Kuruluş: 1985

                                    Kurucusunun Amancio Ortega olduğu tekstil firması Inditex 152 binin üzerinde çalışanı ile faaliyet göstermektedir. En ünlü markası Zara olan firma bünyesinde 8 markayı barındırmaktadır. Firmayı bu kadar başarılı yapan ise Ortega'nın sürekli işinin başında durması, hiç reklam yapmaması ve Uzak Doğu yerine Avrupa'da üretim yapma riskine girerek dünyanın en büyük tekstil firmalarından biri olmasıdır.
Inditex / İspanya - Kuruluş: 1985 Kurucusunun Amancio Ortega olduğu tekstil firması Inditex 152 binin üzerinde çalışanı ile faaliyet göstermektedir. En ünlü markası Zara olan firma bünyesinde 8 markayı barındırmaktadır. Firmayı bu kadar başarılı yapan ise Ortega'nın sürekli işinin başında durması, hiç reklam yapmaması ve Uzak Doğu yerine Avrupa'da üretim yapma riskine girerek dünyanın en büyük tekstil firmalarından biri olmasıdır.
MasterCard / ABD - Kuruluş: 1966 

                                    Finans kuruluşu olan Master Card 10 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. İhtiyacı olan insanlara yapılan bağışlarda finans aracısı olan firma Birleşmiş Milletler tarafından acil durumlarda insanı yardıma yönelik girişim firması olarak lanse edilmiştir.
MasterCard / ABD - Kuruluş: 1966 Finans kuruluşu olan Master Card 10 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. İhtiyacı olan insanlara yapılan bağışlarda finans aracısı olan firma Birleşmiş Milletler tarafından acil durumlarda insanı yardıma yönelik girişim firması olarak lanse edilmiştir.
PayPal / ABD - Kuruluş: 1998 

                                    İnternet üzerinden çalışan online ödeme merkezi olan PayPal 15 binin üzerinde çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Online ödeme sisteminde çok düşük fiyatlar ile ülkeler arası transfer sağlayan bu sistem sayesinde farklı ülkelerde yaşayan ve çalışan kişiler ailelerine hızlı bir şekilde ödeme gönderebiliyor.
PayPal / ABD - Kuruluş: 1998 İnternet üzerinden çalışan online ödeme merkezi olan PayPal 15 binin üzerinde çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Online ödeme sisteminde çok düşük fiyatlar ile ülkeler arası transfer sağlayan bu sistem sayesinde farklı ülkelerde yaşayan ve çalışan kişiler ailelerine hızlı bir şekilde ödeme gönderebiliyor.
Unilever / İngiltere & Hollanda - Kuruluş: 1930

                                    
	Unilever 172 bin çalışanı ile dünyanın en büyük yiyecek ve hazır tüketim ürünleri üreten şirketlerinden biri olarak yer alıyor. Sürdürülebilir çevresel politikaları katı bir şekilde uygulayan şirketin depolarında ve dağıtım merkezlerinde hiçbir kimyasal atık bulunmuyor.
Unilever / İngiltere & Hollanda - Kuruluş: 1930 Unilever 172 bin çalışanı ile dünyanın en büyük yiyecek ve hazır tüketim ürünleri üreten şirketlerinden biri olarak yer alıyor. Sürdürülebilir çevresel politikaları katı bir şekilde uygulayan şirketin depolarında ve dağıtım merkezlerinde hiçbir kimyasal atık bulunmuyor.
Starbucks / ABD - Kuruluş: 1971

                                    Kahve zinciri olan Starbucks 238 bin çalışanı ile birlikte dünyanın en büyük kahve tedarikçisi konumunda. Firma yoksul ülkelerdeki tedarikçilerinin rekabette işçilere ağır yükler bindirilmemesi için daha adil bir ticaret yolu izleyerek çiftçinin haklarını koruyor. Aynı zamanda mağazalarında kalan ürünleri zor durumdaki topluluklara eriştiriyor.
Starbucks / ABD - Kuruluş: 1971 Kahve zinciri olan Starbucks 238 bin çalışanı ile birlikte dünyanın en büyük kahve tedarikçisi konumunda. Firma yoksul ülkelerdeki tedarikçilerinin rekabette işçilere ağır yükler bindirilmemesi için daha adil bir ticaret yolu izleyerek çiftçinin haklarını koruyor. Aynı zamanda mağazalarında kalan ürünleri zor durumdaki topluluklara eriştiriyor.
Tesla Motors / ABD - Kuruluş: 2003

                                    Kurucusunun ünlü girişimci ve iş adamı Elon Musk'ın olduğu elektrikli araç üreten şirket 14 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Yine Musk'a ait olan SolarCity şirketi ile birlikte çalışan Tesla temiz enerji sağlamak için güneş enerjisini depolayan piller geliştirmekte. Şirket ilk elektrikli araçlarının dağıtımını 2017 yılında yapmaya başlayacak.
Tesla Motors / ABD - Kuruluş: 2003 Kurucusunun ünlü girişimci ve iş adamı Elon Musk'ın olduğu elektrikli araç üreten şirket 14 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Yine Musk'a ait olan SolarCity şirketi ile birlikte çalışan Tesla temiz enerji sağlamak için güneş enerjisini depolayan piller geliştirmekte. Şirket ilk elektrikli araçlarının dağıtımını 2017 yılında yapmaya başlayacak.
SpaceX /ABD - Kuruluş: 2002

                                    Uzay keşif teknolojileri üzerine 5 bine yakın çalışanı ile faaliyet gösteren şirket Elon Musk tarafından kuruldu. Şirketin amacı Mars'a yapılacak yolculuk ve orada düzenlenecek yaşam imkanları ile ilgili düşük maliyetli uzay taşımacılığı yapmak. Firmanın en büyük tedarikçisi NASA'dır.
SpaceX /ABD - Kuruluş: 2002 Uzay keşif teknolojileri üzerine 5 bine yakın çalışanı ile faaliyet gösteren şirket Elon Musk tarafından kuruldu. Şirketin amacı Mars'a yapılacak yolculuk ve orada düzenlenecek yaşam imkanları ile ilgili düşük maliyetli uzay taşımacılığı yapmak. Firmanın en büyük tedarikçisi NASA'dır.
AT&T /ABD - Kuruluş: 1885 

                                    Kurucusunun telefonun mucidi Alexander Graham Bell'in olduğu telekom şirketi 243 binin üzerinde çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Firma hayatı kolaylaştıran yenilikçi çözümlerinin yanı sıra bünyesinde 84 binden fazla kadın çalışana istihdam sağlamaktadır.
AT&T /ABD - Kuruluş: 1885 Kurucusunun telefonun mucidi Alexander Graham Bell'in olduğu telekom şirketi 243 binin üzerinde çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Firma hayatı kolaylaştıran yenilikçi çözümlerinin yanı sıra bünyesinde 84 binden fazla kadın çalışana istihdam sağlamaktadır.
General Electric  / ABD - Kuruluş: 1876

                                    Kurucusunun elektriğin mucidi Thomas Edison'un olduğu elektrik dağıtım şirketi GE 305 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Temiz enerjiye yatırım yapan GE bunun etkilerini dünya üzerinde hissettirmeye başladı. Şirket ayrıca daha az korbon emisyonuna sahip olmak için çalışmalar sürdürmektedir.
General Electric / ABD - Kuruluş: 1876 Kurucusunun elektriğin mucidi Thomas Edison'un olduğu elektrik dağıtım şirketi GE 305 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Temiz enerjiye yatırım yapan GE bunun etkilerini dünya üzerinde hissettirmeye başladı. Şirket ayrıca daha az korbon emisyonuna sahip olmak için çalışmalar sürdürmektedir.
1-Nestle / İsviçre - Kuruluş: 1866

                                    Listemizin 1. sırasında kurucusunun Henri Nestle olduğu gıda şirketi Nestle yer alıyor. 335 bin çalışanı ile faaliyet gösteren dünyanın en büyük yiyecek içecek üreticisi olan firma tedariğini yerel pazardan yapıp gelişmekte olan ülkelerde küçük çiftçinin geçimine katkı yapmaktadır. Ayrıca binlerce ürününde yağ, şeker ve sodyumu kesmiştir.
1-Nestle / İsviçre - Kuruluş: 1866 Listemizin 1. sırasında kurucusunun Henri Nestle olduğu gıda şirketi Nestle yer alıyor. 335 bin çalışanı ile faaliyet gösteren dünyanın en büyük yiyecek içecek üreticisi olan firma tedariğini yerel pazardan yapıp gelişmekte olan ülkelerde küçük çiftçinin geçimine katkı yapmaktadır. Ayrıca binlerce ürününde yağ, şeker ve sodyumu kesmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >