'Eğitimin Zirvesi'nde Güney Kore rüzgarı

Eğitimin zirvesi açılış konuşması ile başladı.
Eğitimin zirvesi açılış konuşması ile başladı.

Eğitimde başarılı olmuş ülkeleri incelemek amacıyla her yıl bir zirve organize eden Yarının Eğitimi Platformu, profesörler, rektörler, uzmanlar, siyasetçiler ve yazarlar ile eğitim camiasını bir araya getirerek dünyanın eğitim sisteminde izlediği yeni yönelimlerini masaya yatırıyor. Sorunların değil, çözümlerin konuşulduğu, GZT'nin medya ana sponsoru olduğu zirvede bu yılın konuk ülkesi Güney Kore.

‘Yarının Eğitimi Zirvesi’nde, eğitim alanındaki başarılarını dünya çapında konuşturan Güney Kore'den, eğitime, kalkınmaya, teknolojiye ve geleceğe dair yaklaşımları aktarmak üzere eğitim uzmanları, akademisyenler ve üst düzey politika yapıcılar bir araya geliyor.

Güney Kore markasının arkasındaki güç 'Rüya Okulları'

Güney Kore E. Başbakan Yardımcısı LEE Jaejoung, Güney Kore'nin başarıyı yakalamasını sağlayan etkenleri anlattı. Değişimin okullardan başladığını belirten Jaejoung, bu nedenle ilk değişimi okulların müfredatlarında yaptıklarını söyledi. Eski müfredatın ezbere dayandığını ve bunun öğrencilerin araştırmacı ruhunu engellediğini belirtti.

Bunu yerine yeni bir yaklaşım belirleyerek çocukların çocukların hayallerine ulaşabilecekleri bir sisteme geçtiklerini belirttiler.

Rüya Okulları

Güney Kore E. Başbakan Yardımcısı LEE Jaejoung, Rüya Okullarını anlattı. Eski Bakan yeni sistemi şöyle özletledi:

Okullarda müfredat yok!

Okullarda öğretmen yok!

Okullarda belli bir ders yok!

Okullarda ders saati yok!

Peki bu sistem nasıl yürüyor?

Çocuklar kendileri planlama yapıyor, okullarda herhangi bir notlama sistemi yok! İsteyen herkes bu okullara katılabiliyor. Okulları toplum yönetiyor ve öğrenciler kendi hayallerindekileri gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Zorluklar karşısında birbirlerine yardımcı oluyorlar.

Okulların Mottosu

Özgürce hayal kurup zorlukları aşmak!
  • Şuanda mevcut okul sayısı 1140 bu sayının 2019'da 2000'e çıkartılması hedefleniyor.
  • Barista Okulu
  • Sadece baristalık değil sosyal şirketlerde kurmaları söz konusu bu okullarda böylelikle kendi isteklerini gerçekleştirecekler.
  • Müzik Rüya Okulu
  • Burada öğrenciler müzik yapmaya beste yapmaya çalışıyorlar. Herhangi bir öğretmenden ders almıyorlar. Her şeyi kendi kendilerine öğrenip müzikal dahi yapabiliyorlar.
  • Elma Ağacı Ormanı okulu, Finans Okulu, Sinema Okulu gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış farklı okullar bulunuyor.

Türkiye ve Güney Kore arasındaki 'Kan Kardeşliği'

Sınır Tanımayan Eğitimciler Platformu Başkanı, Seul National Üniversitesi eğitim görevlisi Prof. Dr. KIM Ki Seok, Türk askerlerinin 1950'li yıllarda Kore savaşındaki fedakarlıklarından dolayı minnettar olduklarını söyledi.

  • Güney Kore ve Türkiye'nin kan kardeşi olduğunu belirterek savaşın yıkıcı süreci içinde dahi Türk askerlerinin Koreli çocuklar için okul açtığını ve eğitimin devamı için ellerinden geleni yaptıklarını ve bunun çok değerli olduğunu söyledi.

'Siz kan kardeşimizsiniz, sizde başaracaksınız'

Prof. Dr. KIM Ki Seok, Güney Kore'nin eğitim alanında başarılarından bahsetti.

1950'lerden sonra Güney Kore'nin çok kötü günler geçirdiğini ancak eğitim ile sorunların üstesinden geldiklerini söyledi.

Eğitim kalitesinin artması ile ekonomik gelişiminde arttığını söyledi. Ekonomik anlamda daha zayıf olan ülkelerin yani 1950'lerde bizim olduğumuz gibi ülkelerin eğitim konusunda ilk yapılması gereken şey 'eğitimde reform ve ekonomik kaynakların doğru kullanımı', Bu ikisini dengele bir şekilde gerçekleştiren ülkeler eğitimi yaygınlaştırıp hızla büyüyebilir.' dedi.

Biz bunu başardık, siz kan kardeşimizsiniz sizde başaracaksınız

Seok'tan eğitim-ekonomi şifresi

  • İlkokuldan başlayan kaliteli eğitimin kaliteli iş gücüne yansıdığını, kaliteli iş gücünün kaliteli ürün ortaya çıkmasını sağladığını ve ekonomi de katma değer oluşturduğunu söyledi.

Seok konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

Kan kardeşliğimiz ilelebet sürsün'

‘Sorunları değil çözümleri konuşalım’ sloganıyla eğitimin geleceğinin masaya yatırıldığı zirvede, ‘Güney Kore eğitimde neler yapıyor?’, ‘Yarınlar için neler planlıyor?’, ‘Öğretmen eğitimini nasıl kurguluyor?’, ‘Okul öncesi eğitime dair hangi çalışmalara imza atıyor?’, ‘Eğitim politikalarında nasıl bir yol izliyor?’ gibi konular ele alınıyor.

Eğitimde 4.0 modeli

Dünyanın en kapsamlı ve teknolojik kütüphanelerine sahip Güney Kore'nin dünden bugüne eğitimde elde ettiği başarıların mimarları 1960'lardan günümüze Kore'nin eğitim serüvenini İstabul'da anlatılıyor.

Eğitimciler, eğitimde kanaat önderleri, yöneticiler, yazarlar, mentörler, eğitmenler, öğrenciler de dahil olmak üzere eğitime gönül veren 7’den 70’e herkesin beklediği Yarının Eğitimi Zirvesi’nde “21. yüzyılda eğitim yöneticiliği, öğretmenlik ve dijital dünyaya uyum nasıl olmalı?” sorularına cevaplar aranacak.

  • Türk-Kore Dostluk Derneği Kurucusu Hee Soo Lee, Seul İl Eğitim Müdürü Cho Hee Yeon, Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü Başkan Yardımcısı Sang Duk Choi, Sınır Tanımayan Eğitimciler Platformu Başkanı Prof. Dr. Ki Seok Kim, Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel ve Dijital Araştırmalar Derneği Başkanı Gökhan Yücel'in katılacağı zirvede, eğitim sistemindeki farklı görüş ve modeller paylaşılacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >