Eli ve ayakları yok! Yaşlı kadının büyük mücadelesi

Yaşlı kadının ellerinin röntgen görüntüsü
Yaşlı kadının ellerinin röntgen görüntüsü

İngiltere’de 94 yaşındaki kadın, ‘ıstakoz kıskacı’ olarak da bilinen kemik hastalığıyla ömrü boyunca mücadele etti. 1 çocuğu olan kadın bu hastalıkla yaşarken kendisine bir de hobi edindi.

İsmi gizlenen yaşlı kadın, bölünmüş el-ayak denilen bir hastalığa yakalandı. Hayatı boyunca bu hastalıkla yaşayan kadın 1 çocuk büyüttü ve hobi edindi. Başparmağı olmasa da üç parmağını etkili bir şekilde kullanmayı öğrenen yaşlı kadın görenleri şaşkına çeviriyor.

Haftalık olarak yayınlanan tıp dergisi BMJ'nin yayımladığı makaleye göre, kadının iki elinde de baş parmağı yok ve ikişer parmağı var.

Yaşlı kadının ayakları ıstakoz kıskacına benzetiliyor.
Yaşlı kadının ayakları ıstakoz kıskacına benzetiliyor.

Örgü örmeyi öğrendi

Istakozun pençesine benzeyen el ve ayaklarıyla hiç yardım almadan hayatını sürdüren yaşlı kadın ailesi için örgü bile ördü.

İngiltere’nin Sussex vilayetinin doğusunda yaşayan kadın, idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye gitti. Doktor kadının el ve ayaklarındaki şekil bozukluğunu fark edip muayene etti.

Kadın, kardeşlerinin, bir oğlunun ve üç torunun bu durumdan hiç etkilenmediğini söyledi. Şekil bozukluğu olsa da son derece sağlıklı olan kadın hiç yardım almadan oğlunu büyüttü ve ailesi için örgüler yaptı.

Yaşlı kadın, el ve ayak hastalığı sebebiyle hayatında zorlansa da, yaşama mücadelesini hiç kaybetmedi.
Yaşlı kadın, el ve ayak hastalığı sebebiyle hayatında zorlansa da, yaşama mücadelesini hiç kaybetmedi.

'Istakoz Kıskacı' hastalığı nedir?

  • ‘Ectrodactyly‘ ya da ‘clawhand’ tanısıyla bilinen (parmak kaslarındaki atrofi sonunda elin pençe haline gelmesi durumu) 18 bin kişiden birinde görülen ender hastalık, henüz anne rahmindeyken yaşanan bir genetik bozukluktan kaynaklanmaktadır.

Ayaklarındaki orta parmakları olmayan yaşlı kadının hastalığı için ‘ıstakoz kıskacı’ benzetmesi yapılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >