Endonezya seçimleri: 272 kişi oy sayımında hayatını kaybetti

Seçmenler listelerde kendi adını arıyor.
Seçmenler listelerde kendi adını arıyor.

Endonezya'da yetkililer, geçtiğimiz hafta düzenlenen dünyanın en geniş katılımlı tek günlük seçim yarışında, aşırı yorgunluktan dolayı ölen sandık görevlisi ve polislerin sayısının 272'ye yükseldiğini açıkladı. 245 bin adayın yarıştığı seçimlerdeyse oy sayımının 22 Mayıs'a kadar sürmesi bekleniyor. Endonezya'daki seçim sürecine dair merak edilenleri derledik.

Dünyanın en geniş katılımlı tek günlük seçiminin yapıldığı Endonezya’da 17 Nisan’daki seçimlerde ve sonrasında aşırı yorgunluktan 272 sandık görevlisi ve polis yaşamını yitirdi.

  • 17 Nisan'da yapılan seçimlerde 7 milyona yakın kişi görev almıştı.
  • Nüfusu 260 milyon olan ülkede 193 milyondan fazla seçmenin yüzde 80'e yakını oyunu kullanmış, ülkenin dört bir yanında 800 binden fazla yerde sandıklar kurulmuştu.

Endonezya Genel Seçim Komisyonu Sözcüsü Arief Priyo Susanto, aşırı sıcaklarda, bazıları dışarıda oyları sayan görevlilerden 1,878'inin hasta düştüğünü duyurdu.

 Endonezya'da bir seçim görevlisi, oy sandıklarını hazırlıyor.
Endonezya'da bir seçim görevlisi, oy sandıklarını hazırlıyor.

17 Nisan'da 260 milyon nüfuslu ülkede ilk kez devlet başkanlığı, yerel ve ulusal parlamento seçimleri, masrafları kısmak amacıyla aynı gün yapılmıştı.

245 bin aday, 7 milyon sandık görevlisi

193 milyon seçmenin yaklaşık yüzde 80'inin 800 binin üzerindeki seçim lokalinde oy kullandığı seçimlerde, her seçmenin beş oy pusulası doldurması gerekiyordu.

Kadınlar, Endonezya'daki seçimler için oy kullanma bilgilerine bakıyorlar.
Kadınlar, Endonezya'daki seçimler için oy kullanma bilgilerine bakıyorlar.

Doğudan batıya beş bin kilometreden daha fazla uzunluğa sahip olan ülkede sekiz saat içinde bu kadar oyun kullanılmasının ve ardından oy pusulalarının elle sayılmasının, sandık görevlilerinin aşırı yorgunluğuna ve ölümlerine neden olduğu bildirildi.

Seçim sürecinde ölenlerin ailelerine 36 milyon rupiah ödenecek

Çalışanlardan bazıları sandıklardaki oyları elleriyle saydı, bazıları da gözlemci olarak görev aldı. Yerel medyaya göre Seçim Komisyonu, yaşamını yitiren her kişi için ailelerine 36 milyon rupiah (Endonezya para birimi) yani 2,500 dolar ödeyecek.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo

Endonezya'daki seçimlerin ardından hem devlet başkanı Joko Widodo, hem de muhalefetin adayı Prabowo Subianto zaferlerini ilan etti; ancak ilk gelen sonuçlar Widodo'nun yaklaşık yüzde 9-10 oy farkıyla seçimi kazandığı yönündeydi.

Seçim Komisyonu, hem başkanlık seçimi hem de milletvekili seçimi için sayımı tamamlayıp 22 Mayıs'ta resmi sonuçları açıklayacak.

 Seçim komisyonu sözcüsü üç ay arayla yapılan 2014 cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerinde de toplam 150 sandık görevlisinin benzer nedenlerden öldüğünü söyledi.
Seçim komisyonu sözcüsü üç ay arayla yapılan 2014 cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerinde de toplam 150 sandık görevlisinin benzer nedenlerden öldüğünü söyledi.

Oylamada metal çiviler kullanılıyor

Endonezya'daki seçimlerde oylama için metal çiviler kullanılıyor. Endonezyalılar, seçimlerin geçerliliği konusunda ihtilaflara yol açabilecek bir kalemle veya kurşun kalemle işaretlemek yerine, aday kağıdını seçmek için oy pusulasına delik açıyorlar (Endonezya dili oylama, "koblos", kelimenin tam anlamıyla "yumruk atmak" anlamına geliyor. ).

Seçim güvenliği önlemi

  • İnsanların iki farklı yerde oy kullanmaya çalışmasını engellemek için yetkililer, seçmenlerin parmaklarını geçici olarak silinmez mürekkeple boyuyor.

Endonezya'nın Siyasi Görünümü

Anayasasına göre Cumhuriyet rejimine sahip üniter bir devlet olarak tanımlanan Endonezya’da “Pançasila” (5 ilke) devletin anayasal temel ilkesi olarak kabul edilmiştir. Buna göre Endonezya Cumhuriyeti, tek ilah, adil ve medeni insanlık, Endonezya’nın birliği, temsilciler arasında istişarelerin erdemine dayalı demokrasi ve tüm Endonezya halkı için sosyal adalet prensiplerine dayanmaktadır

  • Ülkede Devlet Başkanlığı seçimleri ilk defa 2004 yılında doğrudan halk oylamasıyla yapılmıştır. Başkan ve Başkan Yardımcısı 5 yıllık bir dönem için halk oylamasıyla seçilmektedir.

Endonezyalı erkek seçmenler Tangerang'daki bölgesel seçimler sırasında oy kullandıktan sonra parmaklarını gösteriyorlar.
Endonezyalı erkek seçmenler Tangerang'daki bölgesel seçimler sırasında oy kullandıktan sonra parmaklarını gösteriyorlar.

İki kamaralı Halkın Danışma Meclisi (MPR), 560 üyeli Temsilciler Meclisi (DPR) ve 136 üyeli Bölgesel Temsilciler Konseyinden (DPD) müteşekkildir.

MPR, en az 5 yılda bir toplanmakta olup, Anayasa değişikliği, Devlet Başkanı ve Yardımcısını göreve atama ve Anayasa hükümlerine dayanarak görevden azletme yetkilerine sahiptir.

Üyeleri genel seçimle belirlenen DPR, asıl yasama organıdır. Bir kanun tasarısının yasalaşması DPR üyeleri ile Devlet Başkanının ortak onayını gerektirmektedir.

  • Endonezya’nın 34 ili genelinde yapılan yerel seçimlerle belirlenen DPD ise, bölgesel özerkliği ilgilendiren merkez-yerel yönetim ilişkileri, illerin oluşumu, doğal kaynakların yönetimi alanlarında DPR’ye yasa teklifi sunabilmektedir.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) kurucu üyelerinden olan Endonezya, G-20 üyesi tek ASEAN ülkesi ve Hindistan ile ABD’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü demokrasisidir. Dünyanın 16. büyük ekonomisine ve en geniş Müslüman nüfusuna sahip Endonezya Hint ve Pasifik Okyanusları arasında stratejik bir konumdadır.


Geçtiğimiz seçimlerde ne olmuştu?

Son Parlamento ve Devlet Başkanlığı Seçimleri 2014 yılı içerisinde sırasıyla Nisan ve Temmuz aylarında gerçekleştirilmişti

9 Nisan 2014 Temsilciler Meclisi seçimleri tarihinde gerçekleştirilmiş, seçimlere ulusal düzeyde 12 siyasi parti katılmış, %3,5 seçim barajını geçen 10 parti DPR’ye girebilmiştir.
  • Seçimlerde, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) %19 oy oranıyla ilk sırada, Endonezya’nın en eski partisi Endonezya Hizmet Partisi (Golkar) ise %15 oy oranıyla ikinci sırada gelmiştir.

9 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirilen Başkanlık seçimlerini eski Jakarta Belediye Başkanı Joko Widodo kazanmıştır. Başkan Yardımcılığına Jusuf Kalla seçilmiştir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >