Erdoğan'ın ABD ajandasında neler var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet ABD'ye hareket etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet ABD'ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yarın gerçekleşecek görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ajandasındaki muhtemel başlıklardan dikkati çekenleri derledik.

Buna göre, Suriye konusunda varılan mutabakata uyulmadığını dile getiren Erdoğan, bu konuyu masaya yatıracak. ABD'nin yeni dönemde YPG/PKK ile ilişkisinin en önemli başlıklardan biri olması beklenirken Erdoğan Türk-ABD ilişkilerinin sancılı bir süreçten geçtiğine işaret etti.

Masada olması muhtemel konulardan bir diğeri ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefiydi. Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Erdoğan bu konuya da işaret ederek hedefe ulaşmak için atılacak adım ve yapılan çalışmaların değerlendirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Tarihi görüşme öncesi Erdoğan'ın ajandasında Suriye konusundan terörle mücadeleye, Güvenli Bölge Projesi'nden FETÖ elebaşının iadesine kadar biz dizi konu başlığı bulunuyor.

ABD ile varılan Güvenli Bölge mutabakatın hangi ölçüde uygulandığı ve ABD'nin yeni dönemde YPG/PKK ile ilişkisi konularının öncelikli olarak ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Görüşme nerede olacak?

Görüşme yarın Beyaz Saray'da gerçekleşecek. Liderle önce baş başa, sonra da heyetler arası görüşmede bir araya gelecek.

İki liderin ajandasında birçok önemli dosya bulunuyor.

Ajandada neler var

İkili ilişkilerin son dönemdeki istikametini büyük oranda belirleyen Barış Pınarı Harekatı sonrasında Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler ve iki ülke arasında varılan ateşkes anlaşmasının ne şekilde uygulandığı konusu, Erdoğan'ın Beyaz Saray'daki en kalın dosyası olacak. Basın açıklamasında bu konuya da değinen Erdoğan, PKK/YPG'li teröristlerin bölgeden tam anlamıyla çekilmediğine işaret etti.

Erdoğan'ın bu görüşmede Trump'a, terör örgütü YPG/PKK'nın anlaşma gereği çekilmesi gereken bölgelerden tam olarak çekilmediğini belirtmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump G-20 Liderler Zirvesi'nde görünüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump G-20 Liderler Zirvesi'nde görünüyor.

Terörist Mazlum Kobani'nin Washington'a davet edilmesi

Askeri ve savunma sanayinde yeni adımlar

İkili ilişkilerdeki kritik konulardan biri de Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması, buna karşılık ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararı olmuştu.

Bu görüşmede Trump'ın, ABD tarafının S-400'lerden duyduğu rahatsızlığı bir kez daha dile getirmesi bekleniyor. Nitekim Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, hafta sonu, Türkiye'nin S-400 alımından rahatsızlık duymaya devam ettiklerini açıklamıştı.

Buna mukabil Erdoğan, S-400 konusunda Ankara'nın haklı tavrını yeniden vurgulayacak ve Türkiye'nin başından bu yana doğrudan parçası olduğu F-35 projesinden çıkarılmaması gerektiğini dile getirecek.

F-35 böyle görüntülenmişti.
F-35 böyle görüntülenmişti.
  • Trump'ın daha önceki "S-400 alması Türkiye'nin değil Obama yönetiminin hatalarının sonucuydu." ve "Bugün imkanım olsa Türkiye'ye F-35 uçaklarını satmak isterim." şeklindeki açıklamaları, Erdoğan-Trump görüşmesinden sürpriz bir F-35 kararının çıkabileceği yorumlarına kapı aralıyor.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin kuvvetlenmesi

İkili ilişkilerde sancılı bir süreç yaşandığını açıklayan Erdoğan, iki ciddi sorunlara rağmen Erdoğan ile Trump'ın "ticaret hacmimizi artırmalıyız" şeklindeki vurguyu sürdürmesi, 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi konusunu yarınki görüşmenin ana başlıklarından biri yapmaya yetiyor.

Barış Pınarı Harekatı sürecinde Türkiye'ye yaptırımlarla kısa süre dalgalanan "ticaret hacmi" konusu, bizzat liderlerin aynı masada yapacağı yüz yüze görüşme ile daha somut bir hal alması bekleniyor.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ve ticareti artıracak her türlü adımın siyasi ve diplomatik ilişkileri de olumlu etkilemesi bekleniyor. Dolayısıyla yarınki görüşmeden çıkacak somut her ekonomik kararın da ikili ilişkilerin gidişatına çok önemli katkılar yapacağı öngörülüyor.

FETÖ elebaşının iadesi

Erdoğan'ın ajandasındaki önemli konu başlıklarından bir diğeri ise FETÖ elebaşının iadesi ve FETÖ ile mücadele olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

  • "Pensilvanya'daki terörist başının ülkemize iadesi için bugüne kadar birçok adım atttık, atmayı da sürdüreceğiz. Tüm darbeciler yargı önünde hesap verene kadar peşlerini bırakmamakta kararlıyız."
aşkent Washington ve civarında yaşayan binlerce Türk ve Amerikalı Müslüman Amerika Diyanet Merkezi'nde (DCA) buluşmuştu.
aşkent Washington ve civarında yaşayan binlerce Türk ve Amerikalı Müslüman Amerika Diyanet Merkezi'nde (DCA) buluşmuştu.

Amerika Diyanet Merkezi'ne ziyaret

Resmi temaslarının ardından Maryland eyaletindeki Amerika Diyanet Merkezi'ni ziyaret edeceklerini aktaran Erdoğan, 2 Nisan 2016 tarihinde açılışını yaptığı bu merkezin camisiyle, kütüphanesiyle, misafirhanesiyle, derslikleri ve diğer müştemilatıyla Türkiye'nin Amerika'daki gurur kaynaklarından biri olduğunu ifade etti.

Merkezin kısa sürede Amerikalı Müslümanların buluştuğu, öğrencilerin kaldığı bir yer konumuna geldiğini ifade eden Erdoğan, "Çok çeşitli, verimli tartışmaların da olduğu bir merkez haline geldi. İnşallah burada vatandaşlarımız, soydaşlarımız ve Amerikalı Müslüman kardeşlerimizle bir araya geleceğiz." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >