Fatih'in yeni görevi: Karpaz Burnu'nun güneyinde başladı

Fatih sondaj gemisi yeni görevine dün itibarıyle başladı.
Fatih sondaj gemisi yeni görevine dün itibarıyle başladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine ilişkin son gelişmeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay duyurdu. Oktay "Fatih sondaj gemimiz, kıta sahanlığımızdaki görevinin tamamlanmasının ardından dün Karpaz Burnu’nun güneyindeki yeni faaliyetine başladı." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 36. kuruluş yıl dönümü törenlerine katıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 36. kuruluş yıl dönümü törenlerine katıldı.

"AB'nin yaptırımının hiçbir hükmü yoktur"
Oktay, “Geçtiğimiz ay güncellediğimiz Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde de Doğu Akdeniz’de yürütülen faaliyetler konusundaki kararlılığımızı bir kez daha vurgulamış durumdayız. Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerimiz bahane edilerek AB Dışişleri Bakanları tarafından Pazartesi günü onaylanan yaptırım taslağının da bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kutlama

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 36’ncı yıldönümü vesilesiyle bu bayram coşkusunu sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duymaktayım" diye sözlerine başlayan Oktay, "Kıbrıs’ı milli davamız addederek Kuzey Kıbrıs’ın daima yanında olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve milletimizin sizlere en kalbi selamlarını ve yürekten kutlama dileklerini iletiyorum" dedi.

Milli davamız Kıbrıs Barış Harekatı ile sınırlı değildir

"Kıbrıs Türklerinin direniş ve diriliş destanı, böyle kapanmaz yaraları dağlayarak 1974'teki Barış Harekâtı ile taçlanan ve 15 Kasım 1983'te bağımsızlığa kavuşulmasıyla zirveye taşınan bir mücadeledir" ifadelerini kullanan Oktay, şöyle devam etti;

"Kıbrıs Barış Harekatı’ndan 9 yıl sonra nice zorluklarla kurulan Cumhuriyet, Kıbrıs Türkü’nün Ada üzerindeki vazgeçilmez haklarının teminatıdır. Kıbrıs konusunda ‘milli dava’ şiarımız sadece Kıbrıs Barış Harekâtı ya da sağlanan destekler ile sınırlı değildir. Şanlı tarihimizin ışığında biz bu güzel adaya, 448 yıldır Selimiye’den okunan ezanlarla, Toroslar’dan Geçitköy’e akan sularla, bağlıyız. Biz Kıbrıs’a şehit ve mücahitlerimizle, zulme karşı tek yürek mücadelemizle ve kardeşlik bağlarımızla sarılmışız."

"Kimsenin ipoteği altına girmeyecek"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye ile KKTC'nin ayrılmaz bir bütün olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki bağlar hiçbir şahıs ya da grubun özel gündem ya da hesaplarının ipoteği altına girmeyecek kadar köklüdür" ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz'de taviz vermeyeceğiz

Doğu Akdeniz'deki doğalgaz gerilimlerle ilgili de açıklama yapan Oktay, "Akdeniz Havzası, Suriye’de yaşanan insani kriz ve göçmen trajedileri yanı sıra, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginlikler ile de karşı karşıyadır. Türkiye olarak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının Ada’ya barışın ve istikrarın gelmesi için bir fırsat olarak kullanılması gerektiğini en başından beri savunuyoruz. Ada’nın tek sahibi olduğu yanılsamasıyla yaşayan Rum tarafı, Avrupa Birliği üyeliğini suistimal ederek Türk tarafını zor durumda bırakacağını, caydırabileceğini sanmaktadır. Hidrokarbon kaynakları meselesinde meşru çıkarlarımızdan en küçük bir taviz vermeyeceğiz. Hamdolsun sahip olduğumuz imkan ve kabiliyetlerle bugün dünden çok daha güçlüyüz; yarın da bugünden daha güçlü olacağız. Bu konudaki kararlılığımızı, diplomatik girişimlerimiz yanında, askeri gücümüzle ve enerji politikalarımızla da gösteriyoruz. Doğu Akdeniz’de Yavuz sondaj gemimiz ülkemizin kıta sahanlığında faaliyettedir. Fatih sondaj gemimiz ise, kıta sahanlığımızdaki görevinin tamamlanmasının ardından dün, Karpaz Burnu’nun güneyindeki yeni faaliyetine başlamıştır. Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemimiz ise KKTC’nin Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsat sahalarında faaliyetlerini sürdürmektedir" dedi

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >