Fransa basını Macron'u arıyor


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Fransa'da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan ve gün geçtikçe büyüyen bin 424 kişinin gözaltına alındığı gösterilere geniş yer veren Fransız gazeteleri başkent Paris'in "kaos ortamına" sürüklendiği yorumunu yaparken Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a krizin nasıl sona ereceğini sordu.

17 Kasım'da akaryakıt zamlarını protesto etmek amacıyla Fransa'da başlayan gösteriler, Belçika ve Hollanda'ya da sıçramıştı.

17 gündür devam eden protestoların bilançosu açıklandı. 2 kişi hayatını kaybetti, 222'si güvenlik görevlisi olmak üzere bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.

Ülke genelinde "sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, 17 Kasım'dan bu yana hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto etmek için sokaklara dökülüyor.

Protestolar, Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüştü.

Eylemciler, dün sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplanmıştı. Polis, caddeye girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti.
Eylemciler, dün sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplanmıştı. Polis, caddeye girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

Göstericiler, Paris'in caddelerinde çok sayıda araç ve çöp bidonunu ateşe vermiş, polislere taş ve şişe fırlatmıştı. Paris sokaklarında sık aralıklarla ses bombaları duyulmuştu.

Protestocular Macron’u istifaya davet etti

Polisle eylemciler arasında Champs-Elysees Caddesi'nin çevresinde zaman zaman çatışma çıkmıştı. Eylemciler, gösteride "Macron istifa" sloganları atmış ve birçok binanın üzerinde Macron karşıtı yazılar yazmıştı.

Paris’i savaş alanına çeviren gösteriler Fransız gazetelerinin manşetinde yer aldı. Gazeteler, Cumhurbaşkanı Macron’a seslenerek krizin nasıl sona ereceğini sordu.

İşte Fransa'da yayın yapan gazetelerin manşetleri…

Le Parisien

                                    "Sayın Cumhurbaşkanı halk cevaplar bekliyor"
Le Parisien "Sayın Cumhurbaşkanı halk cevaplar bekliyor"
Midi Libre

                                    "Sayın Cumhurbaşkanı bir şeyler yapmak size düşer"
Midi Libre "Sayın Cumhurbaşkanı bir şeyler yapmak size düşer"
La Depeche

                                    Peki şimdi ne olacak?
La Depeche Peki şimdi ne olacak?
La Croix

                                    "Bu krizden nasıl çıkmalı?"
La Croix "Bu krizden nasıl çıkmalı?"
Le Figaro

                                    "Şok içindeki Fransa, yanıtları bekliyor"
Le Figaro "Şok içindeki Fransa, yanıtları bekliyor"
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >