Fransa'da polisi döven sarı yelekli boksöre 2 yıl hapis cezası

Eski şampiyon boksör Christophe Dettinger'e 2 yıl hapis cezası verildi
Eski şampiyon boksör Christophe Dettinger'e 2 yıl hapis cezası verildi

Fransa'nın başkenti Paris'te, Sarı Yelekler'in geçtiğimiz ay düzenlediği gösteride iki polisi darbeden ve tutuklu olarak yargılanan, eski şampiyon boksör Christophe Dettinger'e 2 yıl hapis cezası verildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te geçtiğimiz Sarı Yelekliler tarafından düzenlenen eyleme katılan ve kitleye müdahalede bulunan 2 polisi darbettiği gerekçesiyle yargılanan 2007-2008 Fransa şampiyonu eski boksör Christophe Dettinger'e, 2 yıl hapis cezası verildi.

Rus basın organı Sputnik'te yer alan habere göre, boksta 2007 ve 2008'de Fransa şampiyonluğu elde eden Dettinger'in polisleri dövdüğüne dair görüntüler sosyal medyada geniş yankı bulmuştu.

"İçimde halkın öfkesini taşıyorum"

Dettinger, 7 Ocak'ta gözaltına alınmış, iki gün sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Dettinger için düzenlenen yardım kampanyasında yaklaşık 130 bin Euro'nun toplandığı kaydedilmişti. Bu yardım kampanyası birçok bakanın tepkisine neden olmuştu.

"İçimde halkın öfkesini taşıyorum" diyen Dettinger, polisin eşi ve bir arkadaşına göz yaşartıcı gaz sıkmasına tepki olarak kendisini savunduğunu söylemiş ve özür dilemişti. eski boks şampiyonu Christophe Dettinger için internette 114 bin Euro toplanmıştı.

Kampanyada toplanan paraların Dettinger'in savunma masrafları için kullanılacağı açıklanmıştı.

Fransa'da Sarı Yelekliler'in 17 Kasım'da akaryakıt vergisine getirilen artışa tepki olarak başlayan gösterileri ülke çapında hükümeti protesto eylemlerine dönüşmüştü.
Fransa'da Sarı Yelekliler'in 17 Kasım'da akaryakıt vergisine getirilen artışa tepki olarak başlayan gösterileri ülke çapında hükümeti protesto eylemlerine dönüşmüştü.

'Kampanya polise mukavemeti özendiriyor' suçlaması

Birçok Fransız bakan, Dettinger'e tepki göstermiş, kampanyaya bağışta bulunanların şiddete 'alanen destek verdiğini' öne sürmüştü.

Çalışma Bakanı Muriel Penicaud, "akıl almaz" dediği kampanya için "Bu insanlar çocuklarına nasıl şiddetin çözüm olduğunu söyleyebilir?" derken Dijital Ekonomi Bakanı Mounir Mahjoubi Twitter mesajında "Anlaşılan polis memuruna vurmak para getiriyor. Paranın nefret ve şiddete katkıda bulunması iğrenç" ifadelerini kullanmıştı.

Polis memurları sendikası da kampanyanın polise karşı şiddeti özendirdiğini savunmuştu.

"Hükümete duyulan nefretin göstergesi"

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi milletvekili Sebastien Chenu ise "Bağışlar, hükümete duyulan nefretin göstergesi" demişti.

Fransız polisine destek için bağış kampanyası başlatılmıştı

Muhafazakar milletvekili Renaud Muselier daha sonra protestolar Kasım 17'den bu yana yaralanan polisler için para toplama kampanyası başlatmıştı. Tüm bu tepkilerin ardından Fransız Polisi için açılan destek sitesine 1 milyon Euro'dan fazla bağış yapılmıştı.

Fransızlar, Fransız polisinin yaralanmasına tepkilerini bağış kampanyasına katılarak göstermiş oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >