Gizli soruşturma ortaya çıktı: Assange'nin adını yanlışlıkla paylaştılar

WikiLeaks'in kurucuların Julian Assange 6 yıldır Ekvador Büyükelçiliğinde yaşıyor.
WikiLeaks'in kurucuların Julian Assange 6 yıldır Ekvador Büyükelçiliğinde yaşıyor.

Altı yıldır Londra'da Ekvador Büyükelçiliğinde yaşayan WikiLeaks'in kurucularından Julian Assange'in adı yanlışlıkla başka bir davanın içinde geçti.

ABD’deki Alexandria’da bölge mahkemesinde geçtiğimiz aylarda görülen başka bir ceza davasında mahkemeye sunulan iddianamede yanlışlıkla Assange’nin adı geçti.

  • Başka bir davayla ilgili mahkemeye sunulan iddianamede, yanlışlıkla Assange soyadlı birinin hakkında gizlice iddianame hazırlandığı, bu kişinin yurt dışında yaşadığı ve ülkeye iadesinin sağlanması gerektiği yazıldı.

WikiLeaks'in kurucularından Julian Assange ile aynı soyadına sahip bir adamın davasındaki iddianamedeki tuhaf durum WikiLeaks yöneticilerinin dikkatini çekti.

WikiLeaks’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “ABD Adalet Bakanlığı, Wikileaks’ın kurucusu Julian Assange’ye karşı gizli bir iddianame hazırlandığını yanlışlıkla ortaya çıkardı. Bu, Virginia’nın doğu bölgesindeki bir başka davayla ilgili kopyala-yapıştır yapılmış bir hata gibi görünüyor” ifadelerine yer verildi.

Doğu Virginia Bölgesi savcılık ofisinden yapılan açıklamada ise, mahkemedeki dosyalama işleminin yanlışlıkla yapıldığı belirtildi.

USA v Kokayi (inc. referenc... by on Scribd

The New York Times gazetesi, savcıların soyadı benzerliğinden dolayı yanlış bir dosyayı birleştiklerini savunuyor. The Guardian gazetesine konuşan hukukçular ise bu durumun sıklıkla yaşandığını belirterek hakkında dava açılan kişilerin dosyaları hazırlanırken daha önceki kayıtların incelenerek dosyaya eklendiği ancak soyadı benzerliğinden dolayı Julian Assange'in adının davada geçtiğini söylediler.

Julian Assange kimdir?

Julian Assange gizli belgeleri sızdırmak suçundan suçlanıyor ancak hakkında hazırlanmış bir iddianame yok.
Julian Assange gizli belgeleri sızdırmak suçundan suçlanıyor ancak hakkında hazırlanmış bir iddianame yok.

Julian Assange, 3 Temmuz 1971 tarihinde Avustralya'nın Townsville şehrinde dünyaya geldi.

Eğitiminin bir kısmını evde aldığı özel dersler ile gören Assange, ilkokulu 1979–1983 yıllarında New South Wales'ta, liseyi ise Townsville'da okudu.

1994 senesinde University of Queensland'da okumaya başladı, 2003-06 yılları arasında da Univeristy of Melbourne'de bilgisayar programlama, matematik ve fizik eğitimleri aldı.

Kod adı: 'Mendax'

Assange'in bir çok kurumu hacklediği biliniyor.
Assange'in bir çok kurumu hacklediği biliniyor.

1987 senesinde birkaç arkadaşı ile birlikte International Subversives isimli hacker grubunu kurdu. Kendisi bu dönemde işlerini 'Mendax' mahlası ile yürüttü. Grup olarak Pentagon, MILNET, ABD Deniz Kuvvetleri, NASA, Motorola ve Panasonic gibi güvenlik duvarı yüksek şirketleri hacklediler.

1993 senesinde Victoria Polisi Çocuk İstismarı Birimi'nde teknik danışman olarak çalıştı.

Bu görevinin ardından, aynı sene Avustralya menşeli ilk halka açık internet servis sağlayıcılarından biri olan Suburbia Public Access Network'ta çalışmaya başladı.

  • 1994 senesinde programlamaya başlayan Assange, "strobe.c" TCP port tarayıcısının yazarlığını yapmasının yanı sıra, açık kaynak veritabanı PostgreSQL'a yamalar (1996), Usenet önbellekleme yazılımı NNTPCache (1996), Rubberhose için inkar edilebilen şifreleme sistemi (1997) ve web tabanlı arama motorları için komut satırı aracı Surfraw'ı yaptı (2000).

Wikileaks'in en etkili isimlerinden biri

2006 yılında kurulan Wikileaks'in açıkladığı belgeler dünyada büyük yankı uyandırmıştı.
2006 yılında kurulan Wikileaks'in açıkladığı belgeler dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

2006 senesinde kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan, İsveç merkezli bir uluslararası organizasyon olan Wikileaks'in kurucu ekibinde yer aldı. Yönetim kurulu üyesi olan 9 kişiden biridir. Aynı zamanda halen buranın basın sözcüsü ve editör şefidir.

Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor

Assange'in Ekvador Büyükelçiliğinde gazetecilere yaptığı basın açıklaması
Assange'in Ekvador Büyükelçiliğinde gazetecilere yaptığı basın açıklaması

Hakkındaki suçlamalar nedeniyle İngiltere'de mahsur kaldı. 45 yaşındaki Assange, yaklaşık 6 yıldır Londra'nın Knightsbridge semtinde bulunan Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >