Guaido’ya kötü haber: Dokunulmazlığı kaldırıldı

Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido konuşma yaparken görünüyor.
Kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido konuşma yaparken görünüyor.

Venezuela'da seçilmiş hükümeti yok sayarak kendini geçici başkan ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun dokunulmazlığı kaldırıldı.

Venezuela’da, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido’nun dokunulmazlığı kaldırıldı.

Yasal süreç işliyor

ABD başta olmak üzere birçok Batı ve Latin Amerika ülkesinin desteği ile ülkesinde ordunun desteğini alarak sokak hareketleri ile hükümeti değiştirmeye çalışan Guaido hakkında başlatılan yasal süreç işlemeye devam ediyor.

Juan Guaido kendini geçici devlet başkanı ilan etmişti.
Juan Guaido kendini geçici devlet başkanı ilan etmişti.

Ülkedeki tek yetkili yasama organı Kurucu Meclis, (ANC) Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ) Başkanı Maikel Moreno’nun "Guaido’nun dokunulmazlığının kaldırılması" talebini görüşmek üzere Diosdado Cabello başkanlığında olağanüstü toplandı.

  • Oturumda, Guaido'nun dokunulmazlığının “Yurt dışına çıkış yasağına rağmen Kolombiya’ya geçmesi” nedeniyle başlatılan yasal süreç için kaldırılması talebi, parlamenterlerin tamamının desteği ile kabul edildi.

TSJ’nin, ANC’nin bu kararı sonrası dava sürecini başlatması bekleniyor.

Juan Guaido konuşma yaparken görünüyor.
Juan Guaido konuşma yaparken görünüyor.

Kolombiya'ya geçmişti

Başkent Caracas'ta 23 Ocak'ta düzenlenen mitingde yemin ederek kendini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido, ABD'nin Kolombiya'ya yığdığı "insani yardım" malzemelerinin 23 Şubat'ta Venezuela'ya sokulması girişiminden bir gün önce Kolombiya'ya geçmişti.

Kolombiyalı yasa dışı silahlı grupların sınırda kontrol ettiği patikalardan geçtiği değerlendirilen Guaido, Kolombiya'ya Venezuela ordusunun desteği ile gittiğini öne sürmüştü.

Bu ülkenin ardından Brezilya, Paraguay, Arjantin ve Ekvador'u ziyaret eden Guaido, 4 Mart'ta Venezuela'ya dönmüş ve sorunsuz bir şekilde giriş yapmıştı.

Juan Guaido'nun dokunulmazlığı kaldırıldı.
Juan Guaido'nun dokunulmazlığı kaldırıldı.

Ülkedeki elektrik ve su kesintileri

Ülkelerindeki elektrik kesintileri nedeniyle şebeke suyundan mahrum olan Venezuelalılar park ve bahçelerin yanı sıra tünel içlerinde ve otoban kenarlarındaki su kaynaklarına akın ediyor.

Venezuela’da geçen ay yaşanan ve hükümetin "sabotaj" olarak değerlendirdiği elektrik kesintileri önemli ölçüde düzeltilse de neden olduğu şebeke suyu problemleri başkent Caracas ve ülkenin büyük bölümünde devam ediyor.

  • Bazı mahallelerine 2 haftadır şebeke suyu verilemeyen Caracas sakinleri, temizlikte kullanacakları su için park, bahçe gibi mekanlara akın ederken, bazıları da suya ulaşmak için tünellerdeki tahliye borularını kırıyor.
  • Tünellerin yanı sıra otoyol kenarlarındaki su kanallarının kapaklarını açan Venezuelalılar, suyun bulunmaması için kaplarını nöbetleşe dolduruyor.

Elektrik kesintilerinden dolayı şebeke sularında da sıkıntılar yaşanıyor.
Elektrik kesintilerinden dolayı şebeke sularında da sıkıntılar yaşanıyor.

Burada küçük çocuğunu banyo yaptıran ve ismini vermek istemeyen Venezuelalı genç bir anne, yaptığı açıklamada, çocuklarını bir haftadır yıkamadığını söyledi.

Diğer bir Caracas sakini, suları sadece temizlik işleri için kullandıklarını söylerken su peşinde koşan başka bir kadın ise suyu yemek yaparken de kullanmak zorunda olduğunu belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >