Güney Kore ve ABD arasında gerçekleşen geniş çaplı tatbikatlar sona eriyor

Arşiv
Arşiv

Güney Kore ve ABD’nin geniş çaplı bahar dönemi tatbikatlarını sona erdireceği öğrenildi. Bunun yerine iki ülke daha küçük çapta tatbikatlar gerçekleştirilecek. Kararın amacının Kuzey Kore’yle yaşanan nükleer krizin diplomasi yoluyla çözülmesi için destek olduğu kaydediliyor.

ABD ve Güney Kore tarafından açıklanan kararda geniş çaplı bahar dönemi tatbikatlarının son bulacağı belirtildi.

Alınan bu karar ABD Başkanı Donald Trump’ın ortak tatbikatların masraflarından şikayetçi olmasının ardından Pazar günü geldi.

Kuzey Kore bu tatbikatları işgal provası olarak niteliyor ve tepki gösteriyordu. Bazı bazı uzmanlar bunun müttefiklerin askeri hazırlığını zayıflatacağını belirtirken alınan bu kararın gerçek amacının Kuzey Kore’yle yaşanan nükleer krizin diplomasi yoluyla çözülmesi için destek olduğu kaydediliyor.

Geçtiğimiz yıl ABD ve Güney Kore deniz kuvvetlerinden oluşan 500 asker, Güney Kore'nin Pohang kenti yakınlarında askeri eğitim tatbikatı yapmıştı.
Geçtiğimiz yıl ABD ve Güney Kore deniz kuvvetlerinden oluşan 500 asker, Güney Kore'nin Pohang kenti yakınlarında askeri eğitim tatbikatı yapmıştı.

"Kilit Kararlılık" ve "Yavru Kartal" tatbikatları artık yapılmayacak

Pentagon'dan, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile Güney Kore Milli Savunma Bakanı Jeong Kyeong-doo arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, ikilinin "Kilit Kararlılık" ve "Yavru Kartal" tatbikatlarını sonlandırma kararını onayladıkları kaydedildi.

Shanahan ve Jeong'un, Trump-Kim zirvesini değerlendirdikleri belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

  • "İki Bakan, ABD'nin Kore Kuvvetleri ve Kore Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığının tavsiyesi ile İttifakın ortak tatbikat ve eğitim programları konusunda aldığı kararları gözden geçirdiler ve onayladılar. Yakın koordinasyon sonrasında iki taraf 'Kilit Kararlılık' ve 'Yavru Kartal' tatbikat serilerini sonlandırma kararı aldılar."

"Yavru Kartal" tatbikatı 2001 yılından beri her yıl bahar aylarında düzenleniyordu.

Tatbikatta, iki ülke kuvvetlerinin cephe gerisinin güvenliğinin sağlanmasına ilişkin operasyonların yanı sıra özel harekat, karaya asker çıkarma, alan savunması, hava ve deniz muharebe eğitimleri ile kritik askeri silahları ön cepheye taşıma konularında eğitim veriliyordu.

2001 yılından itibaren ‘Yavru Kartal’ tatbikatı ile birlikte yapılan tatbikatta, ABD, Kore yarım adasına asker çıkarma eğitimleri yapıyordu.
2001 yılından itibaren ‘Yavru Kartal’ tatbikatı ile birlikte yapılan tatbikatta, ABD, Kore yarım adasına asker çıkarma eğitimleri yapıyordu.

"Kilit Kararlılık" tatbikatı ise 1976 yılından beri çeşitli isimlerle anılan ABD Pasifik Kuvvetlerinin Güney Kore'ye muhtemel bir savaş ortamında destek verme tatbikatıydı.

İki ülke arasında küçük çaplı tatbikatlar gerçekleşecek

Amerikalı yetkililere göre iki ülke arasında bundan böyle küçük çapta yeni bir tatbikat başlayacak. Bu tatbikata binlerce asker yerine daha küçük birimler katılacak, simülasyonlar gerçekleştirilecek.

Yetkililer, Pentagon’un daha küçük tatbikatlarla ana görevlere odaklanacağını kaydediyor. Buna hava saldırılarının kabiliyetinin arttırılması, diğer silah sistemleri, insansız hava araçlarının kullanılması dahil.

Trump uzun süredir Güney Kore’yle yürütülen tatbikatların maliyetinden şikayet ediyordu. Trump, Kuzey Kore lider Kim Jong Un’la Hanoi’deki başarısızı zirvenin ardından bu şikayetini bir kez daha dile getirmişti.

Trump-Kim zirvesi Vietnam’da gerçekleşmişti

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamamıştı.

Trump, 2 gün süren zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyerek özetle şunları kaydetmişti:

  • "Kim Jong Un ile çok iyi olumlu zaman geçirdik. Pompeo ile benim fikrim, bir şey imzalamanın iyi olmayacağını düşündük.
  • Kim Jong Un enteresan bir karakter. Birçok seçeneğimiz vardı, şu anda bu seçeneklerin hiçbirini kullanmama kararı aldık.
  • Çok enteresan iki gün geçirdik. Bazen masadan uzaklaşmak gerekir. Yaptırımların kaldırılmasına hazır değildik. Bu da bizi anlaşmadan uzaklaştırdı.
  • Olay yaptırımlarla ilgiliydi. Yaptırımların kaldırılmasını istediler."

Trump-Kim zirvesi 27-28 Şubat'ta Singapur’da gerçekleşti.
Trump-Kim zirvesi 27-28 Şubat'ta Singapur’da gerçekleşti.

Kuzey Kore lideri Kim'le yapılan görüşmeyi değerlendiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da şunları söylemişti:

  • "Hala iyimserim. Son derece karmaşık bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. İlerleme sağlayacağız. Kuzey Kore'nin nükleerden arındırılmasını başaracağız. Kim Jong-un da anlaşma taraftarı ancak bu aşamada daha fazla ilerleme sağlanamadı. Ancak gerçek bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz"
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >