Güvenli Bölge: ABD, Rusya ve İsrail Kudüs'te bir arada

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

Güvenli Bölge'de bu hafta Kudüs'te gerçekleşen İsrail, ABD ve Rusya arasındaki Suriye konulu üçlü zirve, Doğu Akdeniz'deki gerilim masaya yatırıldı. İsmail Halis ve Mete Yarar izleyicilerden gelen anlık sorulara anlık cevaplar verdi.

Her hafta ilgiyle takip edilen Güvenli Bölge'nin bu bölümünde Doğu Akdeniz'deki gerilim, Kudüs'te gerçekleşen İsrail, ABD ve Rusya arasındaki zirve konuşuluyor.

Sorularınız canlı yayında cevap buluyor

İsmail Halis ve Mete Yarar, yeni dünyanın asimetrik savaşlarında Türkiye'nin son durumunu, bölgesel ve küresel gerilimler ışığında "Güvenli Bölge" takipçilerinin anlık sorularını yanıtladı.

Güvenli Bölge, 21.30'da GZT sosyal medya hesaplarında canlı yayınlanacak.

İdlib'in özelinde Rusya ile aynı masada olduğumuza değinen İsmail Halis, 'Güvenli Bölge'yi şu cümlelerle başlattı:

  • "Rusya ile aynı masada olmamıza rağmen İdlib'de askerlerimiz taciz ateşine maruz kaldı ve yaralılarımız var. Rusya, İsrail ve ABD, Kudüs'te bir araya geldiler. Böyle bir atmosferde 'Güvenli Bölge'ye başlıyoruz."

"Rusya ve ABD'nin bir araya gelmiş olmaları sorunu çözmüyor"

Yayına katılmadan önce TVNET'teki 'Akıl Odasın'da Avni Özgürel'in söylediklerine işaret eden Mete Yarar, "Bu söz benim için önemliydi. 'Bu kadar birikmiş bir olayın gösterdiği şey bir dünya savaşıdır.' dedi altına imzamı atıyorum. Bir tarafta Rusya var Rusya'yı sıkıştıran bir ABD var. Bu ikilinin bir araya gelmiş olması her sorunu çözmüş olmuyor." şeklinde konuştu.

Pakistan'ın başkenti Karaçi'de "Dünya Kudüs Günü" dolayısıyla bir araya binlerce kişi, ABD ve İsrail karşıtı protesto gösterisi düzenlemişti.
Pakistan'ın başkenti Karaçi'de "Dünya Kudüs Günü" dolayısıyla bir araya binlerce kişi, ABD ve İsrail karşıtı protesto gösterisi düzenlemişti.

Kavganın çok büyük olduğunu ve sorunların masaya oturulup çözüme kavuşturulmasının güç olduğuna dikkati çeken Yarar, "Türkiye de bu coğrafyada diğer ülkeler gibi yaşayan bir ülke. 'Biz bölgesel değil, kürsel bir savaşa hazırlanıyoruz demişti' centcom komutanı. Çipras da aynı şeyi söyledi. Bizim arkamızda NATO, bizim arkamızda ABD. Çipras Doğu Akdeniz'e atıfta bulunarak 'bunun bedeli çok ağır olur' dedi. Çipras bunu birilerine güvenmeden söyleyemez. Bu lafları kim söyletiyor sorusunu sormak lazım." dedi.

  • Yarar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Eylül 2001'de ABD'de düzenlenen terör saldırılarının ardından kimin olduğunu bildiği mesajını vererek, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi binasını "Irak'ın yıkmadığını" söylediği hatırlattı. Bunu durup dururken söylediğini belirtti.
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

"Rusya'nın İsrail'le ilişkilerini görmek için Kudüs'teki toplantıya çok da bakmaya gerek yok." diye konuşan Mete Yarar şöyle konuştu:

"Bugüne kadar İsrail defalarca Suriye'yi bombaladı. Rusya tarafından hiç müdahale olmadı Rusya'nın uçağı düştü müdahale oldu mu? Olmadı. Bugünün görüntüsüne baktığımızda bu görüntü normal Kudüs'teki, bu görüntü enerji denkleminde Rusya'nın işine yarıyor." dedi.

Filistin'in ilk hikayesinin topraklarını parayla satmasıyla başladığına vurgu yapan Yarar, "Dünyada 1,2 milyar Müslüman bir araya gelmedikçe şu sahneleri seyretmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Yarar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültürel devrim yapamadık birbirimizi aşağı çekmek yerine birbirimize destek vermeyi bir türlü beceremedik. Sıradan kanalların abonesi atıyorum 1 milyon senin yaptığın programların her biri 250 bin izleniyor. Biz hala 49 bin deyiz. Çünkü beraber ortak hareket etme gücümüz yok. Saf tutmayı kimse bizden daha iyi bilemez. Peki nerede safımız? Her gün adam asmaca da bir kişiyi astırıyoruz. Ahlaken vicdanen ne küstürülüp giden insanlar var. Çoğunluk sayısal bir eğer değildir organize edenler bir şey ifade eder. 1,2 milyar Müslümanız kaçımız organize halindeyiz? Organize olabilenler çoğunluğu elde edenler yönetime talip olurlar. Bizim sorunumuz mücadele ederken kendi içimizdeki adamlarla uğraşmak. Ondan sonra niye biz yalnızız diye konuşmanın anlamı yok.

 Türkiye'nin ilk yerli ve milli SİHA’sı Bayraktar TB2
Türkiye'nin ilk yerli ve milli SİHA’sı Bayraktar TB2

"Tarlalar PKK tarafından yakılıyor"

Suriye'de Araplarla Türkmenlere ait olan bütün tarlalar PKK tarafından yakılıyor. Hayata direnen insanların tarlalarını yakıyorlar. Yakılan tarlalarda PKK'lılar halay çekiyor. Bu teröristler Avrupa magazin dergilerine moda ikonu olarak kapak yapılıyor. Tarlanın yakılmasının haberlerini batıda göremezsin.

"Bu ülkeye kendi vatandaşları yeter"

Bu ülke kendi kaynaklarıyla bir yerlere gelmek zorundadır. Ne Avrasyacı olmaya gerek var ne de ABD yanlısı olmaya gerek var. Bu ülkeye kendi vatandaşları yeter full-time teröristlerle part-time vatanseverler mücadele edemez.

Yavuz sondaj gemisi bölgede

Yavuz'un törenine gittiğimde bölgede tersaneleri de görme imkanım oldu. Tersanelerin kurulmasındaki kavgayı hatırladım. şu anda Türkiye kendi ölçeğinde her türlü gemiyi yapan, Avrupa'da bakım onarımı en iyi şekilde yerine getiren ülkeler arasında bulunuyor.

Yavuz sondaj gemisi geldiğinde bakım süresi vardı. Türk ekibi Yavuz'u yol almadan önce bakıma aldı. Bugün Türkiye'nin geldiği noktayı okumak istiyorsak tersanelerin durumunu görmek lazım.

Hindistan'a yapılan yat ihracatı

Türkiye'de savunma sanayi kadar Türkiye'nin yat gemi satış rakamları da çok arttı. Tek kalemde Hindistan'a Türkiye'de yapılan lojistik gemilerini yapacak olan anlaşma imzalandı. Hem de 2 milyar dolara Hindistan'a satıldı.

Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arayacak ikinci milli gemi olan Yavuz gemisi, Dilovası'nda bulunan özel bir limanda düzenlenen tören ile uğurlanmıştı.
Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arayacak ikinci milli gemi olan Yavuz gemisi, Dilovası'nda bulunan özel bir limanda düzenlenen tören ile uğurlanmıştı.

"Yavuz'dan dünyada 16 adet var"

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >