Güvenli Bölge: ABD'nin darbe haritası

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla her hafta GZT sosyal medya hesaplarında canlı yayınlanan Güvenli Bölge'nin bu haftaki bölümünde Türkiye'nin Güvenli Bölge'si, ABD'nin darbe haritası, Akdeniz'in kaynayan enerjisi masaya yatırıldı.

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" programında bu hafta, Türkiye'nin Güvenli Bölge'si, ABD'nin darbe haritası, Akdeniz'in kaynayan enerjisi gibi birçok konu ele alındı.

Program İsmail Halis’in bugün Birleştirilmiş Hava Harekat Komutanının gözaltına alındığını ve tutuklandığını hatırlatmasıyla başladı.

Mete Yarar, bu askerin gözaltına alınma sebebinin ankesörlü aramada ardışık arama metodunu kullanması olduğunu belirterek “FETÖ’nün temizlik sürecinin halen ne kadar önem arz ettiğinin işareti bu” dedi.

“DAEŞ yeni taşınacağı alan 4 ülkenin kesişme noktası”

Özbekistan, Tacikistan, Afkanistan ve Çin’in kesişme noktasına dikkat çeken Mete Yarar, DAEŞ’in bundan sonraki taşınacağı yerin bu alan olduğunu belirtti. Hapishaneden çıkarılan 300’e yakın DAEŞ’li teröristin Tacikistan sınırına bırakıldığını gördüklerini belirten Mete Yarar şunları kaydetti:

  • “Bize bu durum Irak’ta olanları hatırlatıyor. Daha önce de Irak’a 3-5 bin terörist hapisten kaçmıştı. Aynı olay bu kez Tacikistan’da yaşandı oradaki o dört ülkenin kesiştiği yere yoğun biçimde yığınaklanma başlandı”

Venezuela olayları

Mete Yarar, Venezuela’daki olaylara ilişkin şunları kaydetti:

  • Buradaki demokrasiye müdahale ediş şekli bundan sonraki dünyanın herhangi bir yerinde demokrasiye müdahale şeklinin önünü açacaktır. Yani ordunun önünü açamıyorsan dışardan destekli sivilleri kullanarak darbe yapacaksın demektir. ABD, kendi coğrafyaları dışında başka bir coğrafyada etkin olmaya çalışıyorsa, kendi kıtalarında sorun çıkartacak ülkeyi anında ortadan kaldırıyor.

Irak’ın kuzeyinde TSK üssüne saldırı

Mete Yarar, Irak'ın kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait üs bölgesine yönelik saldırıya ilişkin özetle şunları kaydetti:

“Saldırıya uğrayan üssümüz sınırımıza 30 km uzaklıkta bir yer. Bu sınırın özellikle önemli bir noktası var. Üs, Kandil ve Sincar üzerindeki geçişleri de kontrol eden stratejik bir yer. O Saha PKK’nın kontrolü olan sahalardan bir tanesi. Bu yaşanan tablo, Fırat’ın batısında yaşanan süreci konuşurken bu tarafı da içine ekleyerek konuşmuştuk. Ben artık Türkiye’de Suriye ve Irak okumasının birbirinden bağımsız olduğunu düşünmüyorum. Biz kabul etsek de etmesek de Kandil ve Suriye birbirini birleştirdi. Ben Fıratı’ın doğusu diye okuma yaptığımda Fırat’ın doğusunu Kandil’e kadar okuyorum. Bu olay sırasında askerlerimizden bir kayıp olmadan birkaç elebaşı vuruluyor. Fırat’ın doğusuna yapılacak olan operasyonda karşımıza çıkacak olan bütün olaylar bir istihbarat operasyonu şeklinde gerçekleşecek.”

Adana Mutabakatı

Türkiye ile Suriye arasında 21 sene önce imzalanan Suriye yönetiminin terör örgütü PKK ve uzantılarının kendi topraklarını kullanarak Türkiye'ye tehdit oluşturmasını önlemeyi amaçlayan Putin’in gündeme getirdiği Adana Mutabakatına dair konuşan Yarar bu anlaşmanın kast edilenin 2011’de revize edilen bir anlaşma olduğunu ifade etti. Yarar,” Bu anlaşmada terörle mücadelenin önü açılıyor;ama O derinlikle bir güvenli bölgenin önünü açan bir anlaşma değil bu. “ ifadelerini kullandı.

Yaptırım kararını açıklayan Bolton'un elinde tuttuğu sarı not defterindeki "5 bin asker Kolombiya'ya" yazılı not hem sosyal medya hem de bölge basınında en çok tartışılan konu haline gelmişti.

Mete Yarar Boltan’ın sarı not defterindeki nota ilişkin, “Ben bunun rastlantı olduğu düşünmüyorum" dedi. Yarar, bu durumun çok ilginç olduğunu vurguladı.

Akdeniz’de sondaj araştırmaları

Akdeniz’de arama yapılacak yerlerden biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güney batısında, diğeri de KKTC’nin tam güneyinde çok derinlikli iki alanda Türkiye, Akdeniz’de çok derinlikli bir alanda hem sondaj araştırmasını hem tatbikatları hem de diğer faaliyetlerini başlatacak. Şubat ayı içerisinde ikinci sondaj hemen faaliyete girecek. Antalya2nın hemen açıklarında bir sondaj çalışmaları vardı. Yine Mersin’de bir kıyıda sondaj çalışması vardı. Şimdi Akdeniz’de de 3. Büyük sondaj çalışması başlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >