Güvenli Bölge: Akdeniz'de soğuk Libya'da sıcak savaş

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin fenomen programı "Güvenli Bölge" dünya gündemini yakından ilgilendiren Akdeniz'deki soğuk Libya'daki sıcak savaşın detaylarını masaya yatırıldı. İsmail Halis ve Mete Yarar anlık sorulara anlık cevaplar verdi.

Her hafta ilgiyle takip edilen Güvenli Bölge'nin bu bölümünde Akdeniz'deki soğuk, Libya'daki sıcak savaş ele alınacak.Programda ayrıca Mescid-i Aksa'nın altında elinde balta ile kazı yapan ABD Büyükelçisi ve İnsanlığın sınavı olan "Suriyeliler" konusu konuşuldu.

İsmail Halis, akşam saatlerinde dünya gündemine düşen ABD ve Rusya'da yaşanan sıcak saatlere ilişkin konulara değinerek 'Güvenli Bölge'yi başlattı.

Suriyeliler konusu

İsmail Halis, Suriyeli iki gencin 15 kişilik grubun saldırısına uğramasına ilişkin İsmail Saymaz, Ümit Özdağ, Sinan Oğan'a bu görüntüden dolayı mutlumusunuz? diye sordu.

Mete Yarar, Suriye'den gelenlerin bir kısmı Esed taraftarı olduğunu da biliyoruz. Bu işin neden bir grup tarafından üstüne basa basa neden devam ettirildiğini de biliyoruz.Devlet bu konuda ne yapması gerekiyorsa yapmak zorunda.

Taraflar çıkıp itirazlarını dile getirsin.Neden böyle düşünülüyor? Bu konu tartışılmalı.Çünkü bu konu Türkiye'de insanlara sorduğumda 3 önemli konuların başında geliyor.Kenara bırakılacak durumlar değil.Suriyeli konusu uzarsa hepimiz üzülürüz.

Libya 'Hafter' konusu

Mete Yarar Hafter'in BAE'nin emir komutasında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek "2011'den beri süren bir süreci konuşuyoruz.Zaman zaman ülke belli parçalara ayrıldı. İşin içine DAEŞ girdi başka ülkeler müdahil olmaya çalıştı.Son geldiğimiz nokta ülke 3 kısma bölünmüş gözüküyor.Bizi ilgilendiren kısmı Trablus Bölgesi'ndeki hükümet.Hafter'in kime çalıştığı pek belli değil.Rusya'ya CIA'ye çalışıyor olabilir ve hatta Kaddafi'yi bile sattığı söyleniyor.Bana göre BAE'nin emir komutasında faaliyetlerini sürdürüyor.2 haftadır da Trablus'a saldırı düzenliyor" dedi.

Yarar sözlerine şöyle devam etti;

Libya'nın tavrı ve konumu bizim Doğu Akdeniz'deki enerji paylaşımında Türkiye'nin tezlerine kuvvetlendirecek ülke pozisyonunda. Ve dengeyi değiştirecek ülke pozisyonunda. Bu nedenle Libya'da topun dışında kalmak Doğu Akdeniz'deki pastanın dışında kalmanın en büyük hamlesi olarak görünüyor.

📌 Akdeniz'de soğuk - Libya'da sıcak savaş📍@meteyarar ve @ismail_halis 'Güvenli Bölge'de sizi bekliyor...✔️'Güvenli Bölge' 21.30 'da GZT sosyal medya sayfalarında!🔘 Sorularınız canlı yayında yanıtlanacak👉 https://t.co/ysLTejQTWW pic.twitter.com/LDdFPNr30a

ABD, BAE'ye soruşturma açtı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, ABD'nin BAE'ye sattığı silahların Libya'da Hafter'e bağlı güçlerin elinde çıkması konusuna değinen Mete Yarar "ABD, BAE'ye verdiği Javelin füzelerinin Libya'dan çıkmasına kıyameti kopardı. Javelin füzeleri çok kritik füzeler.Hem bilgi ve diğer konularda kimsenin eline geçmesini istemiyorlar.Türkiye'ye yakın olan grupların eline o füzeler geçti.Biz istedik parasıyla ama ABD javelin füzelerini bize satmadı" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs'a düşen füze

Kıbrıs'a düşen füzeye ilişkin konuşan Yarar "Kıbrıs'a düşen füze ilk defa olan bir şey değil.Bu füzeler ıskaladığında maalesef uzun menzilli olduğu için gidebildiği en uzak mesafeye kadar gidiyor.Bu bir havadan karaya atılan bir füze değil.Yanlış bir ifade olmasın oradan ateşlenip de 'Kıbrıs'taki yeri vurmaya çalışıyorlar' gibi izlenim olmasın" ifadelerini kullandı.

  • Ne olmuştu?
  • İsrail'in yıllardır süren Mescid-i Aksa'yı imha girişimi bu kez ABD ortaklığıyla gerçekleşmişti. Trump'ın İsrail politikasını belirleyen ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman, Mescid-i Aksa'nın güneyinde açılan yeni tünel için balyozu vuran ilk isim olmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >