Güvenli Bölge: Akdeniz'de tansiyon yükseliyor

Arşiv
Arşiv

GZT'nin her salı ilgiyle takip edilen programı 'Güvenli Bölge'de de bu hafta Doğu Akdeniz'deki son durum, istihbarat savaşları, Rusya'dan alınacak olan S-400'ler, siber saldırılar konuşuldu. Mete Yarar ve İsmail Halis izleyicilerin anlık sorularına anlık yanıtlar verdi.

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla 'Güvenli Bölge'de bu hafta Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki rolü teknoloji savaşları ve istihbarat savaşlarının küresel siyaseti ne yönde etkilediği masaya yatırıldı.

Güvenli Bölge, Ramazan'a özel saatiyle 23.30'da GZT sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı.

İsmail Halis programa Nedim Şener’in köşe yazısını hatırlatarak başladı. Halis,”Nedim bey geçtiğimiz günlerde bir yazı yazdı. Korkakların utanmazlığı diye bir yazı yazdı . Diyorduk ya 15 Temmuz’un farkında değiliz diye beni biraz irkiltti bu yazı “ dedi.

İsmail Halis, Nedim Şener ‘in kaleme aldığı o destansı gecenin en genç şehitlerinden Batuhan’ın hikayesini okudu.

Mete Yarar da “Şehitlerine sahip çıkmayanlar bir daha kahraman çıkaramazlar diyerek 15 Temmuz şehitlerini andı, gazeteci Nedim Şener’in 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tavizsiz duruşunu tebrik etti.

Mete Yarar’ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • "Halen herkesin sorduğu soru şu “Biz sıcak çatışma yaşayacak mıyız” zaten yaşadık. Barikatlarda şehitlerimiz var. Beşiktaş’taki saldırıda şehitlerimiz var. Neyi konuşuyoruz tartıştığımız konu ne? Bu ülkenin insanlarının üzerinden tanklar geçti. Bu ülkenin Meclis’i bombalandı. Halen 15 Temmuz’un arkasında bir şeyler arayan bir grup var. Benim ağırıma giden şu. Ben 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde her geçişimde içim burkularak geçiyorum. Aracımla geçerken sanki şehitlerimizin naaşlarına bir zarar vereceğim hissiyatıyla köprüden geçiyorum. Sen benim şehidime laf söyleyemezsin."

Fransa Akdeniz’de ne yapmaya çalışıyor?

"Fransa 100 yıl önce yapamadığını şimdi yapmaya çalışıyor. Akdeniz'de sular şu an kaynama noktasında.

Yüzyıl önce kaybedilen topraklar için vahlanırken Musul ve Azerbaycan Türk toprakları dışında kalmış ikisi de işgal edilmiştir. Çünkü iki yerde de petrol vardır. Bugünün zenginliğinin ana kaynaklarından bir tanesi Norveçtir ilk petrolü çıkartan onu sevk eden Norveç’tir. Aynı Norveç şimdi Trakya’da da doğalgazı buldu. Aynı Norveç Zaho’da da petrol buluyor. Norveç’in enerji fonundaki parası 350 milyar dolar."

Ne olmuştu?

  • Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Fransa'nın, Ada'daki bir deniz üssünün kullanımına yönelik anlaştığı iddia edildi.
  • Rum kesimindeki Mari bölgesinde bulunan Evangelos Florakis deniz üssünün daha büyük savaş gemilerine ev sahipliği yapması amacıyla devam eden genişletme çalışmalarının iki ülke tarafından finanse edileceği ve bunun ardından Fransız savaş gemilerinin deniz üssünü kullanabileceği belirtildi.
  • İş birliğinin Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in arasındaki görüş birliğinin sonucu olduğuna dikkat çekiliyor.
  • İki taraf da Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama faaliyetlerini yaptıkları açıklamalarla kınıyor.

S-400 alımı

"Benim gönlümden geçen S-400’lerin ne pahasına olursa olsun Türkiye’ye gelmesi. Ben S-400’lerin Türkiye’ye gelme ihtimalinin gelmeme ihtimaline göre çok fazla olduğunu düşünüyorum. Gelsin ama metodu tartışılabilir noktasındayız şu an."

Samsun’daki liderlerin birlik görüntüsü

"1974’te Ecevit’le Erbakan’ın yaptıklarını halen minnetle anıyorum. Vatan siyaset üstüdür. Samsun’daki birlik görüntüsü kimi rahatsız eder? Aynı mahallenin çocuğuyuz hepimiz. ABD’nin yarısı Demokrat yarısı Cumhuriyetçi. Oranlar hep milimetrik şekilde beliriyor.

Arada 200.000 geçişkenlik oy ABD’de seçim kazandırıyor. Seçime kadar kutuplaşma olabilir.Seçimden sonra kutuplaşma olmaz. Cumhurbaşkanım ifadesini bile yandaş olarak gören bir kesim var."

Siber saldırı

"Her sene yaklaşık ç 5,5 milyar dolarlık bir ara cep telefonu alıyorduk. Bir direktifle Dünya Ticaret Örgütü’nü dinlemeden cep telefonu satın almamızı bile engelleyebilirler. Huawei’ye yapılanlar ortada. 4. Nesil savaşta 2 unsur kullanılıyor. Bunlardan biri özel kuvvetler diğeri istihbarat birimleri bu iki birimi yok ettiğinizde asla kendinizi koruyamazsınız bu savaşın adı gayri nizami savaş. Çin’in Huawei markasına yapılanlar da istihbarat savaşının bir parçası. Diyorlar ki Çin Huawei’yle dünyayı dinliyormuş. Peki sen ne yapıyorsun?"

Yapay zeka

"Ben Siri projesinin bir benzerine 2008’de denk geldim. Bu proje Türkiye’de kabul görmedi. Ben Siri’nin daha gelişmişini Türkiye’de seneler önce gördüm. Bu çığır açacak bir şey dedim. Demo falan değildi. Müthiş bir yazılımdı. Bu proje maalesef hayata geçirilemedi . Şimdi Selçuk Bayraktar’ların deney atölyelerine çok seviniyorum. Teknolojiyle yazılımla ilgili proje yapanlara artık destek sağlıyorlar kaynak oluşturuyorlar. Parlak zekalı gençlerin önünü açtılar."

Esatla görüşme

Zaman zaman istihbarat görevlileri Esat’ın istihbarat birimleriyle görüşüyor. Bu Esat özelinde bir şey değil. Bazen Rusya bazen İran bazen de istihbarat birimleri üzerinden Esat’la görüşülüyor. Sahanın gerekleri neyse onu konuşuyorlar. Benim şurada askerim var oraya saldırma yoksa misliyle ödetirim gibi görüşmeler yapıyorsun.

Doğu Akdeniz’de gemiler güvende mi?

Fatih’in bulunduğu alan Türkiye ‘nin kıta sahanlığı içinde içerisinde ona dokunamazlar. Yavuz gemisinin bulunduğu yer onların da hak iddia ettikleri yerlerden bir tanesi . Ve gidilecek olan yer aynı zamanda Fransız şirketinin de petrol sontajına başladığı ve doğalgazın da bulunduğu var Yavuz gemisi oraya doğru gidiyor. Oraya varınca ne olacağını göreceğiz. Şu anda Doğu Akdeniz'de İsrail'le Güney Kıbrıs tatbikat yapıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >