"Suudi Arabistan'ı İsrail ile yakınlaştırmak için tuzak kuruldu"

Güvenli Bölge'de gündem Kaşıkçı olayı
Güvenli Bölge'de gündem Kaşıkçı olayı

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında yayınlanan "Güvenli Bölge" programında Cemal Kaşıkçı olayının perde arkası konuşuldu. Mete Yarar, Kaşıkçı olayında Suudi Arabistan'ın Türkiye'den uzaklaştırılmak için tuzağa düşürüldüğünü söyledi.

Mete Yarar Kaşıkçı olayını daha iyi analiz edebilmek için olayı kronolojik olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi. Olayları kronolojik olarak değerlendirildiğinde olayları çok daha iyi okuyabiliriz dedi.

Yarar, 15 Temmuz’dan bu yana Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye ile ilgili bazı konularda sorun yaşadıklarını söyledi.

Özellikle Suudi Arabistan’ın tarihsel, ticari ve kültürel bağlarımıza rağmen en çok sorun yaşadığımız ülkelerden biri oldu dedi ve ekledi Cemal Kaşıkçı olayının dünyanın gözü önünde, Türkiye’de gerçekleşmesinde bir tuhaflık olduğunu düşünüyorum dedi.

  • Mete Yarar: 'Daha önce de Suudi Arabistan’da muhalifler ortadan kaybolmuştu ancak burada herşey apaçık ortadayken bir gazeteci ortadan kayboldu bu durum orada bir anormallik olduğunu gösteriyor.'

'Türkiye olayı çok doğru okudu'

Mete Yarar konuşmasında şöyle dedi: "Türkiye son dönemlerde yaşadığı tecrübeler sayesinde yeni bir okuma geliştirdi. Özellikle 15 Temmuz sonrası kendisini tuzaklardan korunmayı öğrendi. Türkiye olayları sadece adli vaka olarak görmek yerine 3 boyutlu olarak görmeye başladı ve şu 3 sorunu cevabını aramaya başladı.

1. Neden bu olay İstanbul'da icra edildi?

2. Dış politika anlamında bu olay neyi ifade ediyor?

3. Adli vaka olarak bu bir cinayet mi?

Ayrıca bu olayın sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı etkilediği ifade edilerek tüm dünyayı bu olayın içine çekti. Bu stratejiyi kullanarak ABD'nin çok yaptığı 'isimsiz' kişiler kullanıldı."

Kaşıkçı'nın kol saatinde kanıt bulundu mu?

Olayın başından beri söylenen ses kayıtları konusunda açıklama getiren Yarar, uzmanların kol saatinden ses kaydı almalarının mümkün olmadığını sadece ortam dinlemesi yapıldıysa ses kaydı olabileceğini söyledi.

Yine olayın ortaya çıktığı ilk anda Türk polisinin neden hemen müdahale etmediği konusuna da açıklık getiren Yarar, konsolosluk binasından aramak yapmak için Suudi Arabistan'dan izin alınması gerektiğini bu nedenle beklemek zorunda kalındığını ifade etti.

'Suudi Arabistan'a tuzak kuruldu'

Mete Yarar, Cemal Kaşıkçı olayı ile ilgili çok çarpıcı bir iddiada bulundu. Yarar; 'Suudi Arabistan'ı Türkiye'den uzaklaştırarak İsrail ile işbirliği yaptırmak için Suudi Arabistan'a tuzak kurulmuş olabilir.' dedi.

Benzer olayların daha önce Irak'ın başına geldiğini ve Saddam Hüseyin'in de benzer bir tuzakla devrildiğini söyledi.

Kaşıkçı bilmecesi neleri çözecek?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >