Güvenli Bölge: Kuzey Irak'ta 'Pençe' harekatı

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin fenomen programı "Güvenli Bölge" ramazana özel saatinde İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında evinize konuk oldu. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK yuvalarına yönelik dün başlattığı ve 'Pençe' adını verdiği harekat kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri havadan ve karadan operasyonlarını sürdürürken, 'Güvenli Bölge' bu hafta 'Pençe' operasyonunu tüm boyutlarıyla masaya yatırdı.

Türkiye'nin sınır güvenliğini yakından ilgilendiren ve dün başlatılan 'Pençe' operasyonu bu hafta İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge'nin ana konu başlığı oldu.

Pençe operasyonu

Operasyondan bir kare.
Operasyondan bir kare.

"Hayra yorulacak bir operasyon"

"Gerçekten hayra yorulacak bir operasyon." diyen Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, "Zaten devam eden operasyonun daha büyük versiyonunu şu anda gördük. O operasyon daha önce bir tugay seviyesinde başlamıştı. Sınırdaki Hakkari Komando Tugayının katılımıyla icra edilen bir operasyondu tabur tabur ilerlendi ve en son bu noktaya gelindi. Bugün itibariyle aşağı yukarı rakamlar da şekillenmeye başlandı. İki komando tugayını, bir tane özel kuvvet tugayının desteklediği söyleniyor. Muhtemel diğer bilimlerdeki personeller de dahil olmak üzere bir kara harekatından bahsediyoruz." dedi.

"Sizi muhakkak vuracak nokta atışı bir silah sistemimiz var demek"

Operasyon sırasında bir asker görünüyor.
Operasyon sırasında bir asker görünüyor.

'Pençe' seçim yatırımı mı?

Kar yağışı operasyonda etkili mi?

Operasyon bölgesindeki karın yoğunluğuna olmasına değinen Yarar, "Bizim dönemimizde tabi havalar bu kadar küresel ısınmanın etkileri yoğun değildi. Hakkari bölgesinde buzul dağı vardır. Yzüyıllardır erimez o ve yazın en sıcak zamanında da gitseniz o buzulun üzerinde yürüsünüz. En son duyduğum küresel ısınmanın etkisiyle buzulun baya eridiğini duydum. Baya soğuk bir araziden bahsediyoruz." dedi.

Operayonun gerçekleştiği alan oldukça dağlık bir yapıya sahip.
Operayonun gerçekleştiği alan oldukça dağlık bir yapıya sahip.

Operasyona ilişkin detayları paylaşan Yarar şöyle konuştu:

"Yazın bile operasyona çıksanız gündüz ve gece arasındaki ısı farkı çöldeki ısı farkı kadar. Gündüz 35 dereceyi görürsünüz gece ise eksiye düşersiniz bu nereden bakarsanız bakın 45 derecelik ısı farkıdır ki. Vücudun buna adaptasyonu kolay değildir. Birde arazide sabit kaldığımızı düşünürseniz o rüzgarın size vuruşunu bir tahmin etmenizi isterim. Öyle kolay bir arazi ve alandan bahsetmiyoruz.

Yarar'ın 'ütü örneği' arazinin koşullarını özetledi

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar


'Zorunlu askerlik' tartışması

Yarar zorunlu askerlik sistemi hakkında şöyle konuştu: "'Yemin töreni neymiş kardeşim' diyenler PYD'nin Suriye'deki askeri törenlerine bir şey diyemiyor. 'Her yere bayrak diktiniz' diyenler gitsinler Kuzey Irak'taki nasıl heykeller dikildiğini oraların nasıl bayraklarla donatıldığını görsünler.

Bedelli askerlik yemin töreninden bir kare.
Bedelli askerlik yemin töreninden bir kare.

"Tartışılan bazı konuları açanlara dikkat edilmeli"

Türkiye'de tartıştığımız bazı konuların kimler tarafından açıldığına bazen dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum ben. O şahıslar aynı tutarlılıkta devam ediyorlar mı?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >